In de rubriek ‘De keuze van…’ laten we een keur aan kunstliefhebbers (van incidentele kopers tot kunstprofessionals) aan het woord over hun beleving van kunst, en vragen we naar hun voorkeuren: waar zien ze het liefste kunst? Waar kopen ze, en vooral: wie kopen ze? In dit deel Maartje de Roy van Zuydewijn (Kunsthistorica en oprichter MDRVZ Art Consultancy, 30 jaar)
Wat betekent kunst voor jou?
Kunst neemt een aanzienlijk deel van mijn leven in beslag en is heel belangrijk voor me. Naast dat het een passie is, ben ik er als kunsthistorica dagelijks professioneel mee bezig. Ik werk veel voor bedrijfscollecties en particuliere verzamelaars, en zie de meest uiteenlopende dingen: van weggestopte werken in depots tot prachtige opstellingen, en van grafiek in zeer hoge oplage tot museale werken.
Daarnaast geniet ik in mijn vrije tijd ook graag van kunst, vooral door veel te kijken. Ik laat mij dan vooral verwonderen in plaats van zelf actief met de werken aan de slag te gaan.
Het mooie aan kunst is dat het je aan het denken kan zetten, ontroeren, opvrolijken, laten huiveren of een afschrikwekkend effect kan hebben. Een goed kunstwerk kan ontzettend veel emoties oproepen. Het geeft je nieuwe inzichten en leert je goed te kijken, niet alleen naar de kunst zelf, maar naar het hele leven.
Heb je kunst van huis uit meegekregen of heb je zelf je pad moeten vinden?
Er was bij ons thuis altijd aandacht voor kunst en cultuur, zowel voor het kijken als voor het maken. Ook bij mijn opa’s en oma’s in huis hingen prachtige kunstwerken. Hun eclectische verzamelingen bevatten van alles wat: antiek, moderne kunst en design. Vooral mijn oma omringde zich graag met kunst. Hoewel ik niet zo goed weet of ik daar als kind al bij stilstond, heb ik de liefde voor kunst indirect zeker meegekregen.
Waar haal je je informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan: krant, vakbladen, televisie, online?
Thuis heb ik een enorme boekenkast vol catalogi, monografieën en naslagwerken. Ik ben dol op mijn boeken, maar die houden je natuurlijk niet helemaal up-to-date. Daar moet je toch echt online voor zijn. En ik vind het ook fijn om met vakgenoten over kunst en de kunstwereld te praten.
Waar bekijk je het liefste kunst? In een galerie, museum, een beurs of online?
Het liefst bezoek ik ateliers en verzamelaars. Zien waar de kunst vervaardigd wordt en hoe het uiteindelijk in een collectie terecht komt geeft het kijken een extra dimensie. Daarnaast ga ik graag naar musea. Ik houd ervan om in alle rust, liefst alleen, kunst tot mij te nemen.
Natuurlijk bezoek ik ook galeries en beurzen en kijk ik veel online. Het leuke van online is dat je gemakkelijk nieuwe kunstenaars tegenkomt. Er gaat echter nooit iets boven het in het echt bekijken van kunst.
Voor iedereen die van kunst houdt, is de Young Collectors Circle een aanrader. Zij organiseren inspirerende en toegankelijke ontmoetingen met kunstenaars, galeries, verzamelaars en andere kunstliefhebbers. Het mooie aan dit platform is dat het twee kanten op werkt. De liefhebber krijgt een speciaal kijkje in de keuken, en de kunstsector wordt ondersteunt doordat er geregeld verkopen uit voortkomen.
Hoe vaak per jaar koop je kunst? Koop je werk in oplage of liefst uniek werk?
Ik ben een beginnend verzamelaar en heb een deel van mijn collectie gekregen van familie. Ik koop iets wanneer ik verliefd word op een werk en niet zozeer of ik op dat moment van mezelf een kunstwerk mag kopen. Soms is dat dus een paar jaar niets, soms in korte tijd meerdere werken. Uiteraard kan ik niet alles kopen waar ik verliefd op word, maar dromen is ook fijn. Wanneer ik een kunstwerk koop, koop ik wel het liefste uniek werk, of werk in een kleine oplage.
Naast dat ik kunst koop, leen ik ook kunstwerken bij SBK Kunstuitleen & Galerie. Voor beginnende verzamelaars is huren geweldig, omdat je zo kan experimenteren met wat bij je past. Het is heel toegankelijk, doordat je niet direct ‘vastzit’ aan een kunstwerk, maar wel spaart om uiteindelijk iets aan te kunnen schaffen. Al moet ik wel zeggen dat de werken die ik leen al helemaal opgenomen zijn in mijn verzameling en waarschijnlijk niet meer teruggaan.
En waar koop je dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?
Alle vier, hoewel mijn voorkeur wel uitgaat naar in rust kopen in een galerie of bij een kunstenaar. Kopen op een veiling vond ik overigens wel heel bijzonder. Na mijn afstudeeronderzoek naar het werk op papier van Suze Robertson (1855-1922) wilde ik een tekening kopen die aangeboden werd bij het Venduehuis in Den Haag. Ik ken de veilingwereld van binnenuit door een stage bij Christie’s, dus ik dacht dat dat wel mee zou vallen, maar de adrenaline die ik voelde tijdens het bieden was gigantisch. Ik merkte ook hoe makkelijk het is om over je vooraf besloten prijs heen te gaan wanneer je iets echt graag wilt hebben. Heel gevaarlijk, maar leuk, want ik ben dolblij met het werk!
Is het belangrijk dat jij en je partner het altijd eens zijn over een aankoop? Hoe beslis je/jullie?
Tot nu toe heb ik alle aankopen alleen gedaan. Wel wil ik graag dat mijn vriend ook blij wordt van de kunst in ons huis. Hij moet er tenslotte ook naar kijken en het liefst ook van gaan houden. In het verleden is het weleens voorgekomen dat ik een werk wilde kopen, maar dat hij er niet helemaal achterstond. Ik heb het toen niet gekocht. Geen ramp, hoewel ik het nog steeds een goede toevoeging aan mijn collectie had gevonden.
Is er een galerie waar je een speciale band mee hebt?
Ja zeker, met Galerie Ramakers. Tijdens mijn studie kunstgeschiedenis heb ik bij Catalijn Ramakers stage gelopen en veel geholpen op beurzen. Ik heb ontzettend veel van haar – en haar passie voor het vak – geleerd. De galerie en Catalijn hebben een speciaal plekje in mijn hart. Onlangs heb ik bij Ramakers een werk van Johan de Wit gekocht. Extra speciaal om het daar te kopen!
Als je onbeperkt budget had, van wie zou je dan een werk aankopen?
Met naast een onbeperkt budget ook beschikbaarheid en grote muren ga ik voor de waterlelies van Monet, of een cut out van Matisse. Een serie aarduitwrijvingen van herman de vries of een muurschildering van Thomas Trum zijn wellicht iets haalbaarder.
Wie zijn je favoriete kunstenaars (op GalleryViewer), en waarom?
‘The Miracle Series’ van Elspeth Diederix vind ik prachtig. De ‘bloemwonderen’ zijn een geweldige combinatie van natuur en kunst. Ze tegenkomen in het straatbeeld (in Amsterdam) is ook altijd een feestje.
Joana Schneider wordt geïnspireerd door de zee en de visserij en deed onderzoek naar de knooptechniek van netmakers in Katwijk. Ze tovert netten en touw om tot de meest bijzondere kunstwerken. Het werk is monumentaal en straalt een ongelofelijke kracht uit.
Totaal anders en juist super precies en delicaat zijn de potloodtekeningen van Alexandra Roozen (Galerie Roger Katwijk en NL = US Art). Met een enkel potloodlijntje toont ze de werking van licht. Ik kan hier eindeloos naar kijken. Wat een geduld moet zij hebben.
Popel Coumou maakt collages die zij van achteren belicht en daarna fotografeert met een analoge camera. Het lijkt alsof er licht achter de foto zit, wat zorgt voor diepte. Het is niet altijd direct duidelijk waar je naar kijkt. De abstractie laat ruimte voor eigen invulling. De foto’s zijn mysterieus, en de lichtwerking en het lijnenspel vind ik spannend.
Het aspect van verzamelen, ordenen, stapelen en puzzelen in het werk van Michael Johansson raakt me. De vaak gebruikte, alledaagse objecten vormen samen een nieuw geheel, een nieuw begin. Het lukt hem om met verschillende vormen een strak einde te bereiken.
Niet op Gallery Viewer, maar zeker de moeite waard om te bekijken, is het werk van de vorig jaar afgestudeerde Robin Speijer en de ‘markerdrawings’ van Thomas Trum. Zijn werken zijn speels en bewegelijk en maken mij altijd vrolijk. Voor mijn dertigste verjaardag heb ik een prachtig werk van hem aangekocht. Ik kan niet wachten tot het hangt!