In de rubriek ‘De keuze van…’ laten we een keur aan kunstliefhebbers (van incidentele kopers tot kunstprofessionals) aan het woord over hun beleving van kunst, en vragen we naar hun voorkeuren: waar zien ze het liefste kunst? Waar kopen ze, en vooral: wie kopen ze? In dit deel Jaap Rodrigues Pereira (Onafhankelijk financieel adviseur, 72 jaar)
Wat betekent kunst voor jou?
Kunst heeft zich in de loop van de tijd ontwikkeld tot mijn grote hobby, ik mag wel zeggen: passie. Ik ben in een hele andere sector werkzaam geweest, het bankwezen, maar heb mij vanaf mijn adolescentie, geleidelijk aan steeds intensiever, met kunst bezig gehouden. Aanvankelijk alleen passief, kijkend, later ben ik, als hobby, zelf beelden gaan maken.
Naast de schoonheid die kunst (mij) biedt, vind ik de kunstenaar achter het werk ook van groot belang. Wat wil die zeggen met zijn werk? Vaak is het steunen van veelal nog jonge kunstenaars mede een motief om werk te willen kopen. Naast het ‘consumeren’ van kunst ben ik regelmatig bestuurlijk actief, van het oprichtingsbestuur van Museum Kranenburgh tot recent de Kunstambassade Rotterdam.
Heb je kunst van huis uit meegekregen of heb je zelf je pad moeten vinden?
In mijn ouderlijk huis speelde kunst geen heel actieve rol, maar mijn ouders hadden zeker een goed gevoel voor schoonheid, waren geabonneerd op de serie ‘Openbaar Kunstbezit’ en keken naar Pierre Jansen; hij was journalist, museumdirecteur en TV-presentator, en presenteerde van 1959 tot 1972 het programma ‘Kunstgrepen’ voor de AVRO, en ook de Teleac-cursus ‘Openbaar Kunstbezit’.
Interesse was er bij mij van jongs af aan. Oudste bewijs daarvan is het affiche van Sonsbeek ’66 (met een gestileerde afbeelding van een beeld van Henry Moore), dat ik nog steeds bezit.
Vanaf mijn 22e begon ik regelmatig galeries binnen te lopen, en ontdekte dat ‘echte kunst’ helemaal niet onbetaalbaar was. Ik begon met een zekere regelmaat wat te kopen, bijna steeds grafisch werk. Mijn eerste unicum – een prachtige aquarel van Dora Esser – kocht ik rond die tijd, en mijn eerste sculptuur – mijn favoriete kunstvorm – een paar jaar later, toen ik een baan, en daarmee het geld ervoor had: een fraai beeldje van Han Wezelaar.
Waar haal je je informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan: krant, vakbladen, televisie, online?
Informatie over kunst betekent voor mij hoofdzakelijk: kijken. Ik koop kunst veelal op gevoel (mijn partner, die kunsthistorica is, kan mij vervolgens feilloos uitleggen waarom het een goed werk is). Ik bezoek heel veel musea en galeries en zie heel veel op Facebook en onlineveilingen, bijvoorbeeld Invaluable.com
Waar bekijk je het liefste kunst? In een galerie, museum, een beurs of online?
Kunst bekijken doe ik het liefst in een museum; daar vind je de optimale rust en concentratie. Daarnaast galeries, voor ontdekkingen. En ter oriëntatie op wat er in de kunstwereld gebeurt is internet natuurlijk ideaal. Maar het allermooiste is uiteraard: genieten van je eigen kunst, thuis.
Hoe vaak per jaar koop je kunst? Koop je werk in oplage of liefst uniek werk?
Dat wisselt erg en is afhankelijk van wanneer ik iets tegenkom dat mij aanspreekt. Tegenwoordig beperk ik mij, op een uitzondering na, tot uniek werk.
En waar koop je dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?
Ik koop waar ik werk zie dat ik wil hebben, veelal dus bij een galerie of op een (online) veiling. En natuurlijk bij kunstenaars waar ik inmiddels een relatie mee heb, in het atelier.
Is het belangrijk dat jij en je partner het altijd eens zijn over een aankoop? Hoe beslis je/jullie?
Mijn partner en ik hebben eenzelfde gevoel voor kwaliteit, en delen een voorkeur voor moderne en hedendaagse kunst, maar onze voorkeuren verschillen vaak wel. We maken dan ook onze eigen keuzes.
Is er een galerie waar je een speciale band mee hebt?
Bij RAM Galerie ben ik vanaf mijn komst naar Rotterdam in 1995 intensief betrokken geweest. Ik heb daar met het werk van veel interessante kunstenaars kennis gemaakt, en ben ook bestuurlijk betrokken geweest bij de Stichting RAM, die – naast de galerie – activiteiten in brede zin organiseert ten gunste van de kunsten.
Als je onbeperkt budget had, van wie zou je dan een werk aankopen?
Dan zou ik kiezen (als dat nodig is) tussen een beeld van Giacometti en een van Henry Moore.
Wie zijn je favoriete kunstenaars (op GalleryViewer), en waarom?
Jan Eric Visser, door de unieke manier waarop hij ‘waardeloos’ materiaal omzet in prachtige kunst en nu, gelukkig, eindelijk steun heeft aan de actualiteit doordat zijn thema – afval-recycling – waar hij zich al decennia mee bezig houdt, nu volop in de aandacht staat.
Robin Kolleman is op intense wijze betrokken bij maatschappelijke thema’s en weet dat op vaak verrassende wijze – met steeds nieuwe technieken – te verwerken tot esthetische beelden met veel zeggingskracht.
Levi van Veluw, vanwege zijn oorspronkelijke creaties.
Geert Baas, door de wijze waarop hij diverse technieken en zaken samenvoegt tot spannende beelden.
Maartje Korstanje vormt in eerste instantie heel ruw ogend materiaal om tot mooie, interessante objecten.
Stefan Gross maakt esthetische objecten, die verrassen door materiaal- en kleurgebruik.
Marie Cecile Thijs, om de verbinding, die zij met haar fotografie maakt met de klassieke kunst.
Marinke van Zandwijk maakt op creatieve wijze heel spannende, abstracte installaties van glas.
Tomas Schats weet met heel veel humor en met minimale middelen enorm veel uit te drukken.
En uiteraard noem ik – als laatste, maar zeker niet op de laatste plaats – Olphaert den Otter, een uiterst authentieke en autonome kunstenaar, die zeer bezorgd is om onze wereld en dat vastlegt in schilderijen, die van grote schoonheid zijn maar tegelijk ook die onrust verbeelden.