Deze week biedt een uitgelezen kans om de veelzijdigheid van keramiek te ontdekken: ceramic brussels viert haar tweede editie. De beurs, de grootste internationale kunstbeurs die volledig in het teken staat van keramiek, vindt plaats van 23 tot en met 26 januari 2025, met een exclusieve preview (op uitnodiging) op 22 januari. Na een succesvolle eerste editie in 2024, waar bijna 13.000 bezoekers op afkwamen, keert ceramic brussels dit jaar terug naar de iconische loodsen van Tour & Taxis in Brussel. Deze editie brengt meer dan 60 galeries en instellingen uit 15 landen samen, die samen werk van ruim 200 kunstenaars presenteren. Dit jaar verwelkomt de beurs niet alleen hedendaagse galeries, maar ook galeries gespecialiseerd in moderne kunst, waarmee een brug wordt geslagen tussen historische en hedendaagse benaderingen van keramiek. Verwacht een breed spectrum: van klein tot monumentaal!
Keramiek is een fascinerend medium dat kunstenaars al duizenden jaren inspireert door zijn veelzijdigheid en duurzaamheid. In een tijdperk van massaproductie biedt hedendaagse keramiek een verfrissende focus op handwerk. Voor kunstenaars biedt het medium een speelveld waarop ze kunnen experimenteren met kleur, vorm, textuur en verschillende technieken — zoals handvormen, draaien op de draaischijf, glazuren, raku en pit fire. Dit creatieve proces vereist niet alleen artistiek talent, maar ook technische vaardigheid en een diepgaande kennis van materialen. Elk stuk vertelt zijn eigen verhaal, of het nu gaat om traditionele ambachten en technieken die van generatie op generatie zijn doorgegeven, of om innovatieve hedendaagse experimenten die de grenzen van het medium verleggen. Sommige kunstenaars werken met verrassende materialen, zoals gerecycled porselein, 3D-geprint keramiek of chemisch complexe glazuren. Keramiek varieert van functioneel tot puur sculpturaal, met eindeloze creatieve mogelijkheden. Bovendien wordt het steeds vaker geïntegreerd met andere kunstvormen, zoals schilderkunst, beeldhouwkunst, performancekunst, textielkunst en zelfs digitale kunst. Deze interdisciplinaire benaderingen zorgen voor spannende nieuwe perspectieven.
Galerie Fontana presenteert een groepsshow met werken van Carolein Smit, Inez de Brauw en Boris van Berkum. Inez de Brauw staat bekend om haar geschilderde interieurs, maar sinds haar werkperiodes aan het EKWC in Oisterwijk en het Vermont Studio Center in de VS raakte ze geïnspireerd door keramiek. Ze gebruikt het medium als manier om haar werk ruimtelijker en sculpturaler te maken. In sommige van haar werken op ceramic brussels speelt ze met een mise en abyme-effect, waarbij een schilderij binnen een schilderij een voortdurende reflectie en zelfreferentie creëert. De keramieken lijst en het werk lijken daarbij naadloos in elkaar over te gaan. Carolein Smit laat daarnaast enkele diersculpturen zien die verwijzen naar rariteitenkabinetten en spelen met onze neiging om objecten te orderenen en te classificeren. Boris van Berkum laat enkele van zijn bijzondere Kabra vazen zien. Lees hier meer over zijn werk en bekijk hier een overzicht van alle getoonde werken op ceramic brussels.
Ook NQ Gallery stelt een groepstentoonstelling samen met werk van Johannes Nagel, Nick Ervinck, Natasja Alers en Samuel Sarmiento. Natasja Alers creëert keramische sculpturen waarin het innerlijke lichaam centraal staat. Door haar unieke kleurcombinaties in ‘viscerale’ glazuren verwijst ze naar organen en onderzoekt ze de relatie tussen het menselijk lichaam en sculptuur. Ze oefent druk uit en rekt de vorm van binnenuit op, waardoor de spanning en kwetsbaarheid van het materiaal toenemen. Alers volgde de opleiding keramiek aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en studeerde Fine Arts aan de Weissensee Kunsthochschule in Berlijn.
galerie dudokdegroot werpt een spotlight op het werk van Delphine Courtillot met een solotentoonstelling die haar unieke visie op keramiek belicht. Delphine Courtillot begon haar artistieke carrière in de schilderkunst en fotografie aan de École Nationale Supérieure des Beaux-Arts in Parijs. In 2015 ontdekte ze keramiek, een medium dat haar direct aansprak vanwege de universele en tijdloze aard ervan. Keramiek is een van de oudste menselijke ambachten en Courtillot voelt zich hierdoor verbonden met een lange traditie van makers die haar voorgingen. Ze vindt het bijzonder hoe het werken met keramiek haar in contact brengt met oeroude materialen, gevormd door de aarde zelf. De gebaren en technieken die bij het maken van keramiek komen kijken, beschouwt ze om die reden als diep verankerd in de menselijke ervaring. De laatste jaren is de kunstenaar ook gaan experimenteren met wandwerken van keramiek. Bekijk hier een overzicht van de getoonde werken.
GoMulan Gallery presenteert een solopresentatie van Jonat Deelstra, een kunstenaar die vaker speelt met sombere onderwerpen, die hij vaak een poëtische lading geeft. Deelstra maakte eerder bijvoorbeeld een reeks met de veelzeggende titel ‘Uitvaartcentrum de Noordzee’, over hoe het begraven van mensen op zee er voor kan zorgen dat nieuwe levensvormen zich hier kunnen vestigen, waaronder koraal en anemonen. Op ceramic brussels presenteert hij zijn ‘Oyster Coffins’, waarin hij de cyclische relatie tussen leven en dood op poëtische wijze lijkt te onderzoeken.