In de rubriek ‘De keuze van…’ laten we een keur aan kunstliefhebbers (van incidentele kopers tot kunstprofessionals) aan het woord over hun beleving van kunst, en vragen we naar hun voorkeuren: waar zien ze het liefste kunst? Waar kopen ze, en vooral: wie kopen ze? In dit deel Sam van Rooij (Group Manager Information Security, 30 jaar)
Wat betekent kunst voor jou?
Kunst is vrije tijd, zo voelt dat echt. Het is heerlijk om op te laden bij een aantal mooie werken. Kunst vertelt iets over jezelf, en over de manier waarop je naar dingen kijkt. Je kunt je er volledig in onderdompelen, en het wordt leuk wanneer het je raakt of iets naar boven brengt dat je eerder niet hebt gezien of gevoeld. Door veel te kijken, ga je andere verbanden leggen. Een kunstwerk kan letterlijk onder je huid gaan zitten, het laat je niet meer los. Dat gevoel is heel tof! Kunst beperkt zich voor mij niet alleen tot de traditionele media, zoals schilderijen, sculpturen en fotografie. Bepaalde objecten uit de natuur (Exotica) behoren voor mij ook tot dit rijtje.
Thuis is er veel ruimte voor kunst, antiek en interieur, dat is er altijd geweest. Een drempel om bij een galerie of antiquair binnen te stappen, heb ik dus nooit ervaren. Het leuke is dat mijn ouders minder bezig waren met hedendaagse kunst en meer met antiek, maar er nu, onder invloed van mij en m’n broer, een kruisbestuiving ontstaat.
Waar haal je je informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan: krant, vakbladen, televisie, online?
Eigenlijk spelen alle media een rol! Het lezen van een tijdschrift of kunstboek vind ik heerlijk, omdat er uiteindelijk niets boven gedrukt materiaal gaat (behalve de werken in het echt dan), maar online voert toch wel de boventoon. Er is zoveel informatie beschikbaar met letterlijk één druk op de knop; dat gaat van documentaires op YouTube tot beursinformatie en diepte-interviews met kunstenaars. Vergeet vooral Instagram niet, daar kom ik heel vaak voor het eerst in aanraking met werk van een kunstenaar.
Waar bekijk je het liefste kunst? In een galerie, museum, een beurs of online?
Het allerliefst zie ik werk in het echt, dan komt het toch altijd beter over dan op de foto. Ik ga heel graag langs bij particuliere collecties, verzamelaars maken andere keuzes dan musea en dat maakt het interessant. Natuurlijk maak ik regelmatig galerie- en musea rondjes en struin ik alle online platforms af.
Hoe vaak per jaar koop je kunst? Koop je werk in oplage of liefst uniek werk?
Er zit geen vaste cadans of regelmaat in onze aankopen, we worden geleid door wat we mooi vinden. Natuurlijk zit daar werk in oplage bij, maar we proberen tegenwoordig veel gerichter uniek werk te kopen (of fotografie in een zeer beperkte oplage).
En waar koop je dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?
Alle vier, maar meestal bij de galerie (ook als deze op een beurs staat). Trouwens, ook bij de kunstenaar zelf in zijn of haar atelier is soms een optie!
Is het belangrijk dat jij en je partner het altijd eens zijn over een aankoop? Hoe beslis je/jullie?
Zeker niet alle aankopen zijn in overleg geweest, dat waren met name de aankopen van een aantal jaar geleden toen kunst nog meer mijn eigen ding was. Inmiddels gaat het in overleg en delen we samen de spanning en het plezier in het zoeken naar iets nieuws.
Is er een galerie waar je een speciale band mee hebt?
Ik kom graag bij galerie Christian Ouwens in Rotterdam, er is altijd veel te zien en ik houd van de werken van Armando en Eugène Brands. Ook in Rotterdam: Cokkie Snoei. Verder zie ik veel en loop ik m’n rondjes in Amsterdam, waar ik graag bij Galerie Caroline O’Breen en Martin van Zomeren kom. In België is Axel Vervoordt de absolute favoriet! Maar ook Sofie Van de Velde en Tim van Laere zijn top. En zo zijn er nog veel meer, hoor…
Als je onbeperkt budget had, van wie zou je dan een werk aankopen?Tja… kom maar door met die Rothko. Ook Fontana staat dan hoog op het lijstje en zeker ook een werk uit de Japanse Gutai groep, liefst van Kazuo Shiraga. Van Günther Uecker en Alicja Kwade zou ik ook graag een werk toevoegen.
Wie zijn jullie favoriete kunstenaars (op Gallery Viewer), en waarom?
Onlangs op Art Rotterdam waren we onder de indruk van de nieuwe serie van Gijs van Lith, getiteld ‘After Nurture’. De werken hebben iets destructiefs en toch voelen ze heel zacht aan. Satijn Panyigay en Bastiaan Woudt zijn mijn fotografie favorieten! En ook het werk van Koen Taselaar, Navid Nuur en Klaas Kloosterboer vind ik fijn. Niet op Gallery Viewer te zien, maar onlangs in Kaapstad ontdekt, is de jonge Zuid-Afrikaan Cinga Samson.
Bekijk de Instagram van Sam van Rooij