In de rubriek ‘De keuze van…’ laten we een keur aan kunstliefhebbers (van incidentele kopers tot kunstprofessionals) aan het woord over hun beleving van kunst, en vragen we naar hun voorkeuren: waar zien ze het liefste kunst? Waar kopen ze, en vooral: wie kopen ze? In dit deel Steven Delva (landschapsarchitect, 41 jaar)
Wat betekent kunst voor jou?
Kunst die mijn aandacht trekt, vindt vooral zijn basis in schoonheid. Schoonheid die me meeneemt naar andere gedachten en mij een verhaal laat vormen dat rijker is dan het alledaagse. Omringd worden door kunst bied je de kans om naast het hier en nu even weg te zweven naar een andere gedachte. Het schept vrijheid in het denken en inspireert het alledaagse.
Heb je kunst van huis uit meegekregen of heb je zelf je pad moeten vinden?Ik ben zelf op pad gegaan!
Als boerenzoon waande ik me vaak in een levend kunstwerk: akkerlanden met ellenlange, artificieel getrokken lijnen die meebewegen met het heuvelachtige landschap, een groep bomen aan de horizon. Het levert een compositie op die voor mij recht doet aan pure kunst. Tegenwoordig, in mijn professie als landschapsarchitect en stedenbouwkundige, ben ik dagelijks bezig met het creëren van inspirerende landschappen. Er is dan ook voor mijn weinig verschil tussen kunst en het vak van landschapsarchitectuur.
Waar haal je je informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan: krant, vakbladen, televisie, online?
See All This en Metropolis M zijn tijdschriften die op de leestafel belanden, maar het zien van kunstwerken vormt de basis. Het moet je pakken en ontroeren als je er voor staat, er in staat. Het gesprek met de kunstenaar levert daarbovenop de extra dimensie. Wij zijn vaak te vinden op de internationale beurzen (Art Brussel, Art Basel), in toffe galeries (Ron Mandos, Axel Vervoordt) en durven ook een expositie als vakantiebestemming te kiezen (Levi van Veluw in Dello Scompiglio).
Waar bekijk je het liefste kunst? In een galerie, museum, een beurs of online?
Naast musea en beurzen blijft de galerie de plek waar we het liefst komen. Het zijn plekken waar overdaad niet aan de orde is, waar een kunstenaar de ruimte krijgt om uit te pakken en zijn volledige verhaal kan vertellen. Vaak schuiven we aan bij het diner met de kunstenaar voorafgaand of na de opening, of gaan we na de eerste ontmoeting in de galerie op de koffie in het atelier.
Hoe vaak per jaar koop je kunst? Koop je werk in oplage of liefst uniek werk?
Wat we aanschaffen hangt of staat in onze woning, een loft gebouwd bovenop een oude brouwerij op de Hoogte Kadijk, of in de ontwerpstudio en gastenkamers die zijn gevestigd in de oude brouwerij, en gekoppeld zijn aan de ontwerpstudio van DELVA Landscape Architecture / Urbanism. Waar we niet kopen voor de opslag, beperken we ons tot de hoeveelheid kunst die de ruimtes aan kunnen. Langzaam ontstaat er op die manier een goede balans tussen architectuur, het vele groen op de daktuinen en terrassen, en de kunstwerken. Of de werken in oplage zijn of uniek maakt ons niet uit. Als het maar werken zijn die schoonheid uiten en binnenkomen.
En waar koop je dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?
De aanschaf gebeurt bijna altijd via galeries. Een gezien werk op een beurs brengt je tot een galerie. Geeft de galeriehouder een extra dimensie aan het werk, dan gaan we vaak over tot aanschaf. Ron Mandos in Amsterdam is zo’n galeriehouder.
Is het belangrijk dat jij en je partner het altijd eens zijn over een aankoop?
Discussies zijn er niet. De gesprekken waarom een bepaald werk inspirerend is, zijn rijk en interessant. Je gaat mee in de beleving en gedachten van de ander bij het zien van het werk. En dan komen we er altijd wel uit of het mee naar huis gaat – of toch niet.
Is er een galerie waar je een speciale band mee hebt?
Ron Mandos, op de gracht in Amsterdam. Dat is bij uitstek de galerie die een groep kunstenaars heeft weten te verzamelen die ons enorm aanspreekt. Het is een plek waar we vaak te vinden zijn bij openingen en lezingen. Ron en Nick weten ondertussen heel goed wat we bijzonder vinden en nemen ons al te graag mee in hun wereld van verwondering en schoonheid.
Zeker een werk van mijn Belgische favoriet Luc Tuymans. Het liefst een heel groot werk waar je als het ware in kan stappen. Of een resin object van Roni Horn. Maar een groot werk van Renato Nicolodi is ook een droom.
Wie zijn je favoriete kunstenaars (op Gallery Viewer), en waarom?
De uitermate sympathieke Belg Renato Nicolodi maakt prachtige architectonische kunstobjecten. Het zijn werken die een verstilling in tijd en ruimte oproepen.
Werken van de Nederlandse Katinka Lampe hangen nu een halfjaartje in onze woningen en worden alleen maar mooier! Zij maakt portretten met grote precisie zonder een exacte weergave van specifieke personen te zijn. De wijze van schilderen verleent de schilderijen een prachtige mate van abstractie.
Het kunstenaarsduo Feipel & Bechameil creëert fantastische surrealistische ruimtes en installaties die een gevoel van vervreemding oproepen en geen controle meer hebben over de realiteit. Hun werk, alsook het zeer inspirerende werk van Anthony Goicolea behoren tot onze favorieten en vormen een onderdeel van onze leefomgeving in ons gebouw Stout&Co., te Amsterdam.