Van 3 t/m 5 september trappen de Amsterdamse galeries het nieuwe kunstseizoen af! Heb jij je voorgenomen om dit jaar meer kunst te gaan kijken én kopen? Dan is dit het moment om daarmee te beginnen: tijdens dit weekend zetten ruim 30 galeries de toon voor een nieuw kunstseizoen met prikkelende solotentoonstellingen of spannende groepsshows.
In deze roerige tijden wordt de publieke agenda - terecht - gedomineerd door belangrijke onderwerpen zoals racisme, de klimaatcrisis en #metoo. Ook tijdens dit galerieweekend zul je zien dat veel kunstenaars van nu op deze onderwerpen reflecteren en zelfs -door positie te kiezen en nieuwe perspectieven te bieden- aan de wieg van broodnodige verandering staan. Als kunstkoper kun je daar ook weer een steentje aan bijdragen. Door kunst te kopen kiest een verzamelaar welke geluiden hij of zij wil versterken. Zo maken verzamelaars van hedendaagse kunst deel uit van het vormgeven van de toekomst ervan: je ondersteunt als verzamelaar een kunstenaar dus niet alleen financieel, maar faciliteert ook experiment en innovatie. Een extra reden om niet alleen te kijken, maar misschien ook te kopen tijdens de opening van dit galerieseizoen!
In dit licht kijk ik zelf in het bijzonder uit naar de tentoonstellingen van:
Raquel van Haver - Amo a la Reina - Kersgallery
Raquel van Haver portretteert op sympathieke wijze mensen aan de rand van de samenleving en verandert zo al schilderend de canon van de Westerse kunstgeschiedenis. Ook in haar materiaalkeuze is ze verrassend: van Haver boetseert haar werken meer dan ze ze schildert en gebruikt daarbij onder meer jute, olieverf, houtskool, hars, haar, papier, teer en as.
No Waste! - Rademakers gallery
In deze groepstentoonstelling laten Simone Post, Stefan Gross, Diederik Schneemann en Tomáš Libertíny werken zien gemaakt van restmaterialen. Ze laten de schoonheid én waarde zien van die materialen die ze op geheel eigen wijze nieuw leven inblazen. Voor alle kunstenaars geldt dat ze zich in hun dagelijkse praktijk bezighouden met onderwerpen als duurzaamheid en eco-vriendelijke productiemethoden.
Sarah Maple - Why Art? - Koch x Bos Gallery
Veel van Sarah Maples’ inspiratie komt voort uit het feit dat ze is opgevoed als moslima, met ouders met een gemengde religieuze en culturele achtergrond. Haar werk is vlijmscherp en humoristisch, maar confronteert ons ondertussen met haar uitgesproken visie op onderwerpen zoals identiteit, religie, feminisme, vreemdelingenhaat en vrijheid van meningsuiting.
Jens Pfeifer - Beyond Transparency - Lumen Travo Galerie
Het thema van de tentoonstelling van Jens Pfeifer is transparantie. De kunstenaar doet al ruim twee jaar onderzoek naar dit fenomeen. Zonder daarbij te letterlijk te worden geeft Pfeifer ons in zijn sculpturen inzicht in het onderlinge verband tussen verschillende lagen van informatie.
Jeppe Lauge - Silent White - Galerie Bart
Met zijn gefragmenteerde landschapsschilderijen onderzoekt Jeppe Lauge de relatie tussen mens en natuur, de manier waarop we naar onze omgeving kijken en hoe we elkaar beïnvloeden. Zijn composities, bestaande uit verschillende afbeeldingen of perspectieven, vormen het startpunt van waaruit Lauge een omgeving weergeeft die steeds veranderd, door de natuur zelf of door menselijk ingrijpen.