Tijdens de tweede Hazenstraat Biënnale van 26 juni tot 4 juli openen de 5 galeries in de Amsterdamse Hazenstraat met speciale tentoonstellingen met veel betaalbaar werk. “Om een actueel beeld te krijgen van wat er speelt, moet je wel naar de Hazenstraat komen”.
Ornis Althuis (Althuis-Hofland Fine Arts) vroeg zich begin 2018 af hoe hij meer galeriebezoekers kon krijgen. Hij polste zijn collega-galeriehouders in de Hazenstraat en zo ontstond het idee om met vier galeries een maand lang iedere week een nieuwe tentoonstelling te maken, zodat bezoekers wel langs moesten komen om ze te kunnen zien. “De naam is een knipoog naar de Biënnale van Venetië waar ieder land in een eigen paviljoen een presentatie heeft. De paviljoens zijn bij ons de galeries. Om een actueel beeld te krijgen van hedendaagse kunst moet je dus wel naar de Hazenstraat komen”, zegt Althuis. “Door alle afgelastingen als gevolg van het Coronavirus geldt dat deze editie nog meer dan de eerste keer”.
Althuis-Hofland toont deze Biënnale werk op papier in prachtige art-deco vitrinekasten waarbij de nadruk ligt op betaalbaar werk. Naast werk van vaste galeriekunstenaars Jasper Hagenaar en Bart Kok, brengt Althuis-Hofland voor de tweede keer werk van Isheanesu Dondo. Deze Zimbabwaanse kunstenaar werd bekend met pentekeningen die hij maakte op uitgevouwen sigarettendoosjes.
Caroline O’Breen doet voor de eerste keer mee aan de Hazenstraat Biënnale. Ze is positief over het initiatief. “Door de krachten te bundelen ontstaat er iets moois dat een eigen dynamiek heeft. We geven met zijn vijven een goed overzicht van het actuele aanbod. Daarbij was ik erg toe aan iets feestelijks, want de stad was zo leeg.” O’Breen brengt tijdens de Hazenstraat Biënnale voor het eerst werk van fotografe Margaret Lansink.
Lansink won vorig jaar de Hariban Award, de prestigieuze Japanse fotografieprijs. Lansinks werk is zeer persoonlijk. Tijdens een residency in Japan in 2017 verwerkte ze de breuk met haar dochter van een aantal jaar daarvoor. Ook in haar werkwijze grijpt Lansink terug op Japanse filosofie en druktechnieken. Toen in 2019 alles was bijgelegd met haar dochter, drukte ze de serie uit 2017 af op Japans rijstpapier en verwerkte de beelden in collages waarin de Japanse kintsuge gedachte centraal staat. Kintsuge accentueert de breuklijnen van gebroken porselein door de lijmnaad te bedekken met bladgoud. Dit staat in de Japanse filosofie staat voor de acceptatie van de imperfectie van het leven.
Galerie Wouter van Leeuwen verkoopt normaalgesproken fotografie, maar tijdens de Hazenstraat Biënnale richt Wouter van Leeuwen de aandacht op het fotoboek; voor veel fotografen het primaire medium om hun werk te delen. Dat geldt zeker ook voor de legendarische Zweedse fotograaf Gerry Johansson. Van Leeuwen toont vrijwel alle boeken en speciale uitgaven met barietafdrukken van Johansson.
Dat Johansson is opgeleid als vormgever blijkt niet alleen uit de prachtige vlakverdelingen op de foto’s, maar ook uit de zorgvuldige, uniforme vormgeving van al zijn boeken. Stuk voor stuk hebben ze een bruine kaft en vierkante foto’s, met daarop doorgaans plekken waar het economisch verval al enige tijd geleden heeft ingezet. Door die uniformiteit maakt het eigenlijk niet uit of de foto’s nu gemaakt zijn in Zweden, Duitsland, Japan of de VS. Het is primair Johanssons waarneming van die plekken die je krijgt voorschotelt.
Galerie Martin van Zomeren brengt met The Populist een groepstentoonstelling met werk van Reinier Lucassen, Bert-Jan Pot, Koos Buster, Anne-Lise Coste, Servaas, Felix Schiffman, Robbert Weide en Guillaume Bijl. Van Zomeren rekt naar eigen zeggen het begrip populisme op. Het vertrekpunt is niet die stijl van politiek bedrijven, maar de kakofonie van meningen en beledigingen die over en weer vliegen in het publieke debat.
Voor de groepstentoonstelling selecteerde Van Zomeren kunstenaars op grond van een attitude en vond er een aantal bij andere galeries. Die attitude laat zich het best omschrijven als een mix van “plagerig, pop-art-achtig, lichtelijk politiek”. Plagerig en poppie zijn Servaas’ met vislucht gevulde blikken zeker, maar het beste komt die omschrijving naar voren in het sierbord van Koos Buster (Galerie Fons Welters) waarin hij de bekende foto van Thierry Baudet gelegen op zijn vleugel heeft verwerkt. Het bord komt uit de serie: #sierbordenvanbijnaalleswatiknietleukvind
Stigter Van Doesburg toont een overzicht van alle edities die tijdens de lockdown verschenen op hun online platform Artichoke. Naast iedere editie hangt een uniek werk.
De Zweedse kunstenares had Josefin Arnell had net haar eerste solotentoonstelling in de galerie toen de lockdownmaatregelen van kracht werden. Het is zonde dat slechts een enkeling haar film tragikomische film Bloomers heeft gezien. De potloodtekening van een drietal dames met een imposante boezem is een mooie herkansing. Ook vind je er edities van Daniel van Straalen, Josefin Arnell, Maaike Schoorel, Lucas Langlet, Feiko Beckers, Irene Fortuyn en werk van Kévin Bray die in september een solotentoonstelling krijgt.
De tentoonstellingen die deel uitmaken van de Hazenstraat Biënnale zijn te zien van 26 juni tot 4 juli. Opening: vrijdag 26 juni van 12 tot 19 uur. Overige dagen van 12 tot 18 uur. Aanstaande zondag, 28 juni, zijn de galeries.