In een tijd waarin er, terecht, steeds meer aandacht is voor kunst van ondergerepresenteerde groepen, krijgt ook moderne en hedendaagse Aboriginalkunst een belangrijk podium. Zo werd het werk van Emily Kame Kngwarreye in 2015 tentoongesteld in het Centrale Paviljoen tijdens de 56ste Biënnale van Venetië. Haar werk was ook eerder al te zien in Venetië, toen ze Australië representeerde tijdens de Biënnale van 1997. Tijdens Documenta 13 in 2012 was werk te zien van een andere belangrijke Aboriginalkunstenaar: Warlimpirrnga Tjapaltjarri. SmithDavidson Gallery, een galerie die zich al vijftien jaar inzet voor de verspreiding van deze kunstvorm, opende gisteren in Amsterdam de tentoonstelling ORIGINS. In deze expositie zien we een prachtige en verrassende selectie aan Australische Aboriginal kunst uit de SmithDavidson Collectie. De galerie richtte daarbij een speciale online viewing room in waardoor je de tentoonstelling ook thuis, vanaf de bank, in 360 graden kunt bekijken.
Galeriehouders David Smith en Gabriëlle Davidson kwamen voor het eerst in aanraking met Australische Aboriginalkunst tijdens een reis in 2006. In het afgelopen anderhalve decennium hebben zij zich ontwikkeld tot specialisten in het veld en hebben zij zich sterk gemaakt voor deze kunststroming in Europa en Noord- & Midden Amerika. De Australische Aboriginalkunst uit de SmithDavidson Collectie, de persoonlijke collectie van David Smith en Gabriëlle Davidson, kreeg in deze periode ook concreet vorm. SmithDavidson zorgde er voor dat een groter publiek bekend raakte met Australische Aboriginalkunst, door het werk tentoon te stellen in verschillende exposities in hun galeries in Amsterdam en Miami, in museumtentoonstellingen en op vooraanstaande kunstbeurzen als TEFAF, Art Miami, EXPO Chicago en Zona Maco. De populariteit van deze kunstvorm blijkt ook uit het feit dat Sotheby’s sinds 2015 speciale veilingen rondom Australische Aboriginalkunst organiseert in Londen en sinds 2019 ook in de VS. Het afgelopen jaar was kunst binnen deze stroming te zien in grote galeries als Gagosian Gallery en op toonaangevende kunstbeurzen als Frieze LA, Art Basel en Art Miami. Privéverzamelaars en vooraanstaande musea in o.a. Tokyo, New York, Los Angeles en Miami hebben deze kunst daarbij veelvuldig verzameld en getoond in de afgelopen jaren.
In de tentoonstelling in SmithDavidson Gallery is zowel werk van mannelijke als vrouwelijke kunstenaars te zien, de allemaal op hun eigen manier expressie geven aan hun unieke geschiedenis, ervaringen en beeldtaal. Hoewel Australische Aboriginalkunst geïnspireerd is op een culturele traditie die meer dan 40.000 jaar oud is, is de kunstvorm officieel pas 40 jaar oud. De culturele traditie omvat veel verschillende uitingen, die bovendien vaak een religieus en ceremonieel component hebben, zoals body painting en tekeningen in het zand en op rotswanden. Vanaf 1971 vond deze kenmerkende beeldtaal, die zich begeeft tussen figuratie en abstractie, ook zijn weg naar muren en speciale ‘boards’. Aboriginalkunst is daarmee een hedendaagse voortzetting van één van de oudste culturele tradities ter wereld, een voortzetting die zowel gebaseerd is op traditie als op contemporaine kunst. In deze tentoonstelling is onder andere werk te zien van vooraanstaande kunstenaars als Warlimpirrnga Tjapaltjarri, Emily Kame Kngwarreye, Naata Nungurrayi & Freddie Timms. SmithDavidson Gallery geeft je daarbij de mogelijkheid om bij te dragen aan een goed doel: in de maanden maart, april en mei doneert de galerie 10 procent van alle opbrengsten aan het WHO Covid-19 Solidarity Response Fund.
Wil je de online tentoonstelling ook in het echt bekijken? Neem dan contact op met SmithDavidson Gallery voor een privé rondleiding. De tentoonstelling ORIGINS is nog tot en met 30 mei (op afspraak) te zien in SmithDavidson Gallery aan de Prinsengracht in Amsterdam.