December is traditioneel een tijd van reflectie en vooruitblikken. Terwijl de laatste dagen van het jaar wegtikken presenteert Lumen Travo Galerie in Amsterdam de tentoonstelling ‘What to Expect: Our Glimpse into 2024’. Tot en met 12 januari 2024 kun je hier werk bekijken van vier kunstenaars die zijn verbonden aan de galerie en volgend jaar werk zullen tonen: Matea Bakula, Thierry Oussou, Daniel de Paula en Judith Westerveld. Deze kunstenaars werken alle vier vanuit verschillende achtergronden en uitgangspunten, maar rekken allemaal op hun eigen manier de grenzen van de hedendaagse kunst.
Daniel de Paula maakt sculpturen en installaties waarmee hij ons laat nadenken over geografische ruimte als een plek die wordt getekend door machtsdynamieken — gevormd door politieke, sociale, economische, bureaucratische en historische structuren. Grenzen tussen kunst, architectuur en geografie vervagen in de praktijk van de Braziliaanse conceptuele kunstenaar, waarbij hij op zoek gaat naar de verborgen verhalen achter objecten en (globale) infrastructuren. Tegelijkertijd is hij geïnteresseerd in de materialiteit van deze objecten. In Lumen Travo Galerie toont hij bijvoorbeeld delen van ondergrondse of onderzeese datakabels, die een essentiële basis vormen voor de manieren waarop we informatie delen, maar bijvoorbeeld ook ons financiële verkeer. In eerdere werken legde hij onder meer diepgewortelde corruptie bloot bij Braziliaanse bouwbedrijven. Werk van De Paula was eerder onder meer te zien tijdens de 34e Biennale van São Paulo en in White Cube São Paulo.
Thierry Oussou, wiens werk onlangs werd bekroond met de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst, werd geboren in Benin in West-Afrika, een plek die veelvuldig terugkomt in zijn kunstwerken. Na een residentieperiode aan de Rijksakademie koos hij Amsterdam als thuisbasis. Oussou omschrijft zijn artistieke aanpak vaak als 'sociale archeologie', waarin hij de connectie onderzoekt tussen etnografische voorwerpen en hedendaagse kunst. Oussou maakt expressieve werken op groot formaat en zwart papier, waarbij hij zich laat inspireren door de mensen om hem heen: hun drijfveren, relaties en interacties. Zijn praktijk wordt gekenmerkt door diepgaand onderzoek naar onderwerpen als geschiedenis, erfgoed, macht, sociale dynamiek en zichtbaarheid. Oussou heeft een bijzondere interesse in beroepen die vaak over het hoofd worden gezien, zoals katoenarbeiders (het 'witte goud' binnen de wereldeconomie) en buschauffeurs, en belicht hoe hun arbeidsomstandigheden de samenleving beïnvloeden. Zijn werk was eerder te zien tijdens de Biënnale van São Paulo en de Biennale di Architettura in Venetië. Tot en met 14 januari 2024 is een van zijn installaties te zien in het Centraal Museum te Utrecht.