In de rubriek ‘De keuze van…’ laten we een keur aan kunstliefhebbers (van incidentele kopers tot kunstprofessionals) aan het woord over hun beleving van kunst, en vragen we naar hun voorkeuren: waar zien ze het liefste kunst? Waar kopen ze, en vooral: wie kopen ze? In dit deel Kris van der Hart (mede-oprichter Embassy of Art)
Wat betekent kunst voor jou?
Steeds meer. Kunst is voor mij als een energiebron. Kunst troost, kunst laaft, kunst prikkelt en kunst daagt uit. Ik ben me steeds meer bewust van de rol die kunst, beeldende kunst, in mijn leven speelt. Het is er altijd wel geweest, maar het belang wordt steeds manifester. Het omgaan met kunst – en de omgang met kunstenaars – is wat mij drijft. Wat begon als een liefhebberij werd steeds meer een passie en is nu mijn werk en leven.
Ik werk als kunstcoach en ben daarnaast in diverse functies betrokken bij kunstbeurzen als This Art Fair en andere kunstevents. Vorig jaar heb ik samen met mijn partner Sybila Baumann de Embassy of Art opgezet, een art space aan huis, waar wij volgens ons eigen concept korte exposities, presentaties en performances presenteren, in hechte samenwerking met de kunstenaars. Een eigen podium waar de verwondering voorop staat. Kunst maakt mij gelukkig. En daar draait het toch allemaal om.
Heb je kunst van huis uit meegekregen of heb je zelf je pad moeten vinden?
Mijn alleenstaande moeder had het druk genoeg, dus ik heb zelf mijn weg in kunstland gezocht en gevonden. Ik was een heel nieuwsgierig jongetje, altijd op zoek naar kennis. Die kennis vond ik in eerste instantie in de literatuur, maar ik ben later afgeslagen richting beeldende kunst. Ik heb geen opleiding in de kunsten en zie mijzelf vooral als een nieuwsgierige buitenstaander die alsmaar vragen stelt en meer wil weten. Ik blijf niet op drempels staan, ik stap overal naar binnen en probeer altijd deuren te openen als ik nieuwe ontdekkingen vermoed. Oprecht, enthousiast en niet gehinderd door conventies uit de kunstwereld. Ik hou van de Rock-’n-roll-benadering. Mijn achtergrond in de reclame werkt natuurlijk ook mee, als creatief directeur heb ik veel met fotografen, vormgevers en filmers gewerkt. Ik spreek de taal van de creatieven. Het geeft mij ook de kennis om de brug te slaan tussen vraag en aanbod in kunstland.
Waar haal je je informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan: krant, vakbladen, televisie, online?
Vanuit mijn netwerk krijg ik vrij snel nieuwe ontwikkelingen doorgespeeld, vaak als een (online) mix van feiten, veronderstellingen, amusante nieuwtjes en achterklap. Daar filter ik uit wat ik van belang vind. Voor meer achtergrond pak ik de krant en het vakblad erbij. Kunst op televisie blijft – helaas – te vaak hangen in lauw infotainment, hoewel er soms ook mooie documentaires te zien zijn. Online platforms zijn heel handig om ook internationaal bij te blijven.
Waar bekijk je het liefste kunst? In een galerie, museum, een beurs of online?Het liefste ben ik op straat op zoek naar kunst: met mijn ‘kunstloopjes’ kom ik overal. Ik houd van atelierbezoek en direct contact met de kunstenaar in zijn of haar vertrouwde omgeving. Ik stap ook heel graag en vaak bij galeries naar binnen om daar nieuw werk te ontdekken. Dat vind ik persoonlijk fijner dan online kunst bekijken, dan mis ik de materie. Kunst kijken in een museum vraagt om een ander ritme en een andere benadering, maar is niet minder intens. Beurzen zijn altijd leuk. Er heerst altijd een speciale sfeer, een spel van verwachting en verlangen dat mij zeer aanspreekt. Een kunstbeurs is daarnaast ook een ideale netwerkplek. Ik wil heel graag meer internationale beurzen bezoeken.
Hoe vaak per jaar koop je kunst? Koop je werk in oplage of liefst uniek werk?
Dat wisselt. Soms een groot (lees: kostbaar) werk en dan een tijd niets, soms een paar werken per kwartaal. Ik houd van jong talent scouten en koop vaak kunst uit de beginjaren van een kunstenaar. Dat is leuk voor de kunstenaar en leuk voor mij, ik volg graag kunstenaars in hun ontwikkeling, zoals Stef Fridael. Hij is een getalenteerde schilder die interessante stappen maakt in techniek en thematiek. Hij groeit en durft te experimenteren, ik ben heel benieuwd wat dat brengt.
Mijn voorkeur gaat uit naar uniek werk, dat maakt verzamelen juist zo interessant. Dat wil niet zeggen dat ik geen werk in oplage koop, bij fotografie is dat vrij gangbaar.
En waar koop je dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?
Het is altijd liefde op het eerste gezicht in een galerie of op een beurs, en soms in het atelier van de kunstenaar. Ik krijg dagelijks mail van Artnet Auctions. Vaak jeuken mijn handen om op die online-veilingen te gaan bieden, waar internationale namen relatief betaalbaar worden aangeboden. Maar ik ben er enigszins voorzichtig mee, want ik ken mezelf: nog voordat ik het in de gaten heb, is het hek van de dam.
Is het belangrijk dat jij en je partner het altijd eens zijn over een aankoop?
Sinds kort woon ik samen met Sybila en dat betekent ook dat onze kunstverzamelingen samengevoegd worden, voor zover dat mogelijk is. Verzamelaars komen altijd ruimte tekort en dat betekent vooral dat nieuwe aanwinsten in het grote geheel moeten passen. We overleggen altijd, maar laten elkaar ook vrij als de spontane liefde voor een werk toeslaat. Gelukkig hebben we deep down dezelfde interesses.
Is er een galerie waar je een speciale band mee hebt?
Ik geloof in persoonlijk contact en daardoor heb ik een speciale band met veel galeries, juist omdat ze verschillen en mij op een andere manier aanspreken. Ik kom graag bij Galerie Roger Katwijk omdat ik (bijna) al zijn kunstenaars goed vind, zoals Annemieke Alberts, Niek Hendrix en Dirk Salz. Bij Ron Mandos word ik altijd verrast door de geweldige – on-Nederlandse – presentaties. Andere Amsterdamse galeries als Mini Galerie en No Man’s Art Gallery volg ik om hun eigenzinnigheid. Buiten Amsterdam wil ik nog even Frank Taal en Galerie Ramakers noemen. In Antwerpen zijn veel mooie en leuke galeries, daar heb ik nog niet echt een band mee, maar wordt aan gewerkt.
Als je onbeperkt budget had, van wie zou je dan een werk aankopen?
Altijd een lastige vraag, omdat de passie, het hunkeren naar het schijnbaar onbereikbare op deze manier wordt uitgeschakeld. Toch even dromen: als Amsterdammer met een dakterras zou ik heel graag een grote beeldentuin willen hebben met drie grote werken van Richard Serra. En ik zou een Rothko willen hebben (No. 210/No. 211) om een privé Rothko-kapel te bouwen. Aan de andere kant ook weer niet, omdat ik de verwondering wil delen.
Wie zijn je favoriete kunstenaars (op Gallery Viewer), en waarom?
Bram Braam. (Frank Taal Galerie en MPV Gallery) Wij zijn grote fans van Bram. Hij heeft een heel herkenbare stijl en toch blijft hij steeds verrassen. Ruw in zijn materiaal, verfijnd in de afwerking, voor ons de nieuwe vaandeldrager van urban minimalisme.
Ossip. De werken van Ossip zijn betoverend. Er komen zoveel werelden en verhalen bij elkaar in zijn werken en die blijven verwonderen.
Jan van Munster (Galerie van den Berge en Galerie Ramakers) Kunstenaar die al heel lang mooi werkt vanuit heldere concepten en mij daarmee steeds ontroert.
Gé-Karel van der Sterren. Kritisch, kleurrijk en altijd veel humor.
Sven Kroner. Jaren geleden bij galerie Fons Welters een prachtige expo met zijn zwevende schepen gezien, sindsdien ben ik een absolute fan van Sven.
Gallery Viewer en Het Parool zijn op 18 april 2019 mediapartners geworden. De samenwerking bestaat uit een uitwisseling van content. Zo publiceert Het Parool wekelijks de rubriek ‘De keuze van…’ van Oscar van Gelderen en Manuela Klerkx in de krant en op de site.