Tot en met 22 mei kun je in de iconische Van Nellefabriek het werk ontdekken van opkomende en gevestigde kunstenaars in de booths van meer dan honderd toonaangevende galeries uit binnen- en buitenland. Wij lichten een aantal werken uit van drie toonaangevende kunstenaars.
Otobong Nkanga — ‘Tied to the other Side’ (2022) — Lumen Travo Gallery
Één van de meest bijzondere kunstwerken op de beurs dit jaar is onmiskenbaar dit gigantische wandkleed (350 x 600 cm) van Otobong Nkanga, dat op dit moment ook te zien is in Venetië in een presentatie voor Kunsthaus Bregenz. Nkanga maakte het levendige, glinsterende werk in het innovatieve textiellab van Textielmuseum Tilburg. De in Nigeria geboren kunstenaar Otobong Nkanga refereert in haar werk regelmatig naar materialen als mica, nikkel, malachiet en koper: grondstoffen die gebruikt worden voor onder meer juwelen, make-up en smartphones en daarom op grote schaal ontgonnen worden. Haar werk houdt zich bezig met onze onverzadigbare lust naar grondstoffen, waarbij we de natuur reduceren tot handelswaar. Daarbij hoort ook onze onuitputtelijke hang naar glitter en glamour en extreem individualisme. Anderzijds belicht Nkanga ook een andere keerzijde van die ‘bling’, namelijk als symbool voor de uitbuiting van Afrikaanse landen: eerst binnen een koloniale context en nu binnen een kapitalistische context. Voor dit werk gaat Nkanga specifieker in op onze relatie met de elementen aarde en water. Het leven op aarde heeft water nodig om voort te kunnen bestaan, maar tegelijkertijd zijn de zeeën ook een geopolitiek veld geworden, waar landen en bedrijven waardevolle elementen als koper, nikkel en kobalt delven. Een systeem waarin mensen, land en zee worden uitgebuit.
Sheila Hicks — ‘Beacon’ (2022) — EENWERK
Dit jaar vind je het werk van Sheila Hicks niet alleen in het MoMA, Tate Modern, Centre Pompidou en het Victoria & Albert Museum, maar ook op Art Rotterdam. De 87-jarige Amerikaanse kunstenaar is één van de grote namen binnen de textielkunst en staat bekend om haar innovatieve, geweven sculpturen, waar ze altijd de grenzen opzocht van wat er mogelijk is met vezels en garen. Kleur speelt daarin altijd een centrale rol: “Kleur zit in mijn bloed.” stelde ze ooit in een interview met The Guardian. Hicks begon haar artistieke carrière oorspronkelijk als schilder, maar raakte steeds meer gefascineerd door weefpraktijken. Ze deed over de hele wereld onderzoek naar lokale textieltradities, waaronder in Mexico, Frankrijk, Marokko, India, Chili, Zweden, Israël, Saoedi-Arabië, Japan en Zuid-Afrika.
Buhlebezwe Siwani — ‘Eziko’ (2018) — No Man's Art Gallery
De Zuid-Afrikaanse kunstenaar Buhlebezwe Siwani werkt in een breed scala aan materialen: van een sociaal beladen lokale zeepsoort (preem zeep) tot haar eigen lichaam. Ze maakt onder meer videowerken, fotografie, beeldhouwkunst, installaties en schilderijen. Op Art Rotterdam toont ze een symbolisch videokunstwerk waarin ze reageert op de koloniale erfenis van eeuwenlange overheersing door (het huidige) Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Die erfenis heeft niet alleen sporen achtergelaten in het erfgoed en collectieve geheugen, maar ook in het lichaam en de verbeelding. Siwani is naast kunstenaar ook sangoma, een spiritueel genezer. In het videokunstwerk ‘Eziko’ refereert ze aan lokale spirituele tradities, die lang onderdrukt en bespot werden (en worden) door het Christendom dat de kolonisten met zich meebrachten. Ze onderzoekt daarbij ook de rol die (Zwarte) vrouwen spelen in de machtsstructuren van religie en de manieren waarop zij hun oorspronkelijke religieuze en spirituele tradities opnieuw kunnen toe-eigenen in een postkoloniale context.