Magazine

De keuze van… Margitte Verwoerdt

De keuze van… Margitte Verwoerdt
Margitte Verwoerdt in het Stedelijk Amsterdam door Milan Hofmans

In de rubriek ‘De keuze van…’ laten we een keur aan kunstliefhebbers (van incidentele kopers tot kunstprofessionals) aan het woord over hun beleving van kunst, en vragen we naar hun voorkeuren: waar zien ze het liefste kunst? Waar kopen ze, en vooral: wie kopen ze? Margitte Verwoerdt (kunsthistorica, zelfstandig adviseur en curator)


Wat betekent kunst voor jou?

Alles!! Het is mijn passie én mijn werk. Het is een zegen om zo van je werk te kunnen genieten en het vormt ook een bepaalde levensstijl.

Ik reis veel naar kunstbeurzen, biënnales, tentoonstellingen of ik bezoek kunstenaars. Ik vind het heerlijk om kunst en cultuur in brede zin op de meest uiteenlopende manier in mijn leven in te passen.

Heb je kunst van huis uit meegekregen of heb je zelf je pad moeten vinden?

Ik ben er mee opgegroeid. Mijn ouders kochten kunst en waren liefhebbers. Geen grote verzamelaars maar ze kochten kunst met beleid en passie, dus ik werd regelmatig naar musea en galleries meegenomen en vond dat als kind al heel leuk. Na een jaar rechtenstudie in Leiden ben ik overgestapt op kunstgeschiedenis, toen heb ik mijn carrièrepad echt gevonden.

Tijdens mijn studie heb ik ook een minor Vormgeving op de Koninklijke Academie in Den Haag gevolgd. Vanuit mijn drive en passie heb ik altijd heel mooie werkervaringen mogen opdoen. Onder andere bij de collectie van Joop van Caldenborgh (nu Museum Voorlinden), handelaar in oude meester schilderijen Hoogsteder & Hoogsteder, en tot april 2018 werkte ik 4,5 jaar voor veilinghuis Bonhams. Nu vind ik het heerlijk om als zelfstandige alle uiteenlopende opgedane kennis te kunnen combineren. 


Bergkänguru (Macropus robustus), Leibniz IZW, Berlin, 2017, Thomas Struth.

Waar haal je je informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan: krant, vakbladen, televisie, online?

Alle mogelijke bronnen. Ik ben een spons en heb een open vizier. Ik hoor veel in de wandelgangen van particulieren, connecties in de museale wereld, andere adviseurs, van kunstenaars en ontvang veel mailings van galeries. Ik vind het belangrijk om een brede visie te behouden en mij niet alleen te laten leiden door wat de opinie dicteert. Daarnaast lees ik The New York Times kunstpagina’s, en kijk op Artsy, Artnet en Instagram.

Waar bekijk je het liefste kunst? In een galerie, museum, een beurs of online?

Overal. In ieder geval gaat het voor mij om de fysieke ervaring van kunst. Het ligt helemaal aan de kunst of het überhaupt online tot zijn recht komt. Kunst kan mij overal raken, maar meestal kun je het fysiek pas echt goed beoordelen. Dit geldt uiteraard niet voor fotografie.

De ervaring van een museale tentoonstelling is bij een beurs moeilijk te evenaren. Bij een tentoonstelling speelt de ruimte een grote rol op hoe het werk overkomt, en kan het werk echt een andere lading geven dan in een stand op een beurs.


The Leftovers, 2017, Otobong Nkanga.

Hoe vaak per jaar koop je kunst? Koop je werk in oplage of liefst uniek werk?

Dat wisselt, maar het aantal werken neemt per jaar wel toe! Uniek of oplage maakt mij niet perse uit. Fotografie is natuurlijk bijna altijd een oplage, dan koop ik wel graag werk uit kleinere oplages. Dus eigenlijk wel zo uniek mogelijk. Mijn laatste aankoop was op Art Rotterdam dit jaar, een video-still (foto) van Kate Cooper.

En waar koop je dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

Galerie, beurs, veiling en soms bij de kunstenaar. Nog niet online. Ik kom met zoveel werken fysiek in aanraking dat daar meestal al aankopen uit voortkomen, en zoals ik al eerder beschreef moet de fysieke ervaring doorslaggevend zijn – dat het werk je echt raakt. 


Into Time 16 09 10, 2016, Rafaël Rozendaal.

Is het belangrijk dat jij en je partner het altijd eens zijn over een aankoop? Hoe beslis je/jullie?

Wie betaalt, bepaalt, haha! Ik ben de kunstexpert thuis, en ik koop wat ik wil of goed acht. Mijn partner vertrouwt op mijn kijk, en ik vind het leuk om zijn mening te horen, die zie ik als frisse blik. Hij richt zich op andere zaken, daarin vraagt hij soms mijn mening, maar vaart uiteindelijk op dat gebied ook zijn eigen koers.  

Is er een galerie waar je een speciale band mee hebt?

Ik vind het lastig om daar uitspraken over te doen. Ik heb een speciale band met veel galeries in binnen- en buitenland en blijf daar gezien mijn werk zo neutraal mogelijk in. Ik vind het belangrijk dat een galerie een duidelijke programmering heeft en betrokken is bij de ontwikkeling van hun kunstenaars en vooral ook internationaal opereert.


Alone In The Clouds All Blue, 2016, William Monk.

Als je onbeperkt budget had, van wie zou je dan een werk aankopen?

Dat is moeilijk kiezen, maar wat een heerlijk idee! Om even wat voorbeelden te noemen; een Caravaggio, een dripping schilderij van Jackson Pollock, of Willem de Kooning, Mark Rothko, Anselm Kiefer, een marmeren beeld van Anish Kapoor, een haai van Damien Hirst... Ik houd van iconische werken uit alle tijden!

Wie zijn je favoriete kunstenaars op Gallery Viewer, en waarom? Liefst een mix van Nederlandse en buitenlandse kunstenaars!

Thomas Struth vind ik een topfotograaf. Hij werkt seriematig en construeert echt een bepaald beeld, zonder dat het vooral om enscenering gaat. Zijn foto’s van groepen museumbezoekers die bij iconische kunstwerken staan – in een tijd vóór Instagram – of zijn tijdloze urban foto’s zijn prachtig. Zijn meer recente serie van dode dieren uit een onderzoekscentrum in Berlijn, waarbij de dieren op een soort operatietafel liggen, zijn ook geweldig. Het lijkt alsof de dieren slapen. Het is een soort verbeelding van het eeuwenoude thema van memento mori.

Otobong Nkanga is een Afrikaanse kunstenares die enorm aan het doorbreken is. Ik volg sowieso de Afrikaanse hedendaagse kunst op de voet. Ik zag onlangs in Venetië nieuw werk van haar, waarbij ze hele stukken zeekoraal had nagemaakt door middel van borduurwerk. Het stond prachtig opgesteld in glazen kasten en hing aan de muur, het was zo verfijnd en elegant. Ze verkent in haar werk de problematiek van het veranderende milieu op een geraffineerde en zeer esthetische manier.

Rafaël Rozendaal is een kunstenaar van het digitale tijdperk. Hij creëert op eigenzinnige wijze websites die voortdurend nieuwe constellaties van abstracte vormen tonen. Als je ze naast elkaar afspeelt, biedt het zeer verrassende combinaties. Hij ziet het internet als een medium met unieke eigenschappen. Naast deze video's maakt hij ook prachtige lenticulaire prints van abstracte kleurvelden. 

William Monk is een goede schilder, die hele dynamische werken maakt. Het straalt een bepaalde sfeer uit met contrasterende kleuren en lijnen, soms haast psychedelisch. Het heeft voor mij iets weg van de manier waarop de Color Field schilders werkten. Je kan bij dit werk wegdromen.

Melanie Bonajo maakt prachtige foto’s en video’s en richt zich op respect voor de aarde, mens en dier, en wil haar publiek inspireren tot bezinning ten aanzien van onze relatie met de natuur. In haar films stelt ze op een humoristische en relativerende manier ethische vraagstukken aan de orde.


(Jahzara) Last Child in the Woods, 2017, Melanie Bonajo.

In this article