Openingsdag : 9 oktober 13:00 - 20:00
Voor de opening verzoeken we u een timeslot te boeken via deze link:
https://forms.gle/2BQoSdEMRDjHpXwy7
De sporen die de mens kan achterlaten in de natuur worden voelbaar in de foto’s van Natascha Libbert. De foto’s tonen de verregaande invloed van de mens op de natuur. Van exotische diersoorten zoals Japanse oesters die langs de Nederlandse kustlijn floreren, tot fel groene meren van chemisch afval uit de kopermijnen van Cyprus. Natascha Libbert komt tot haast dierlijke beelden waarin de beschadiging en de veerkracht van het landschap met elkaar de strijd aangaan.
In de expositie ‘Japanse Oesters’ bij galerie Vriend van Bavink richt Natascha Libbert zich op de transformatie binnen de ecologie van het landschap die door de globalisering teweeg gebracht wordt. Het proces van adaptatie een integratie van de natuur leidt tot nieuwe landschappen die ons begrip van grenzen en controle doet wankelen.
Natascha Libbert ( 1973 ) maakt foto’s over de hele wereld en zal wanneer dit weer mogelijk is afreizen naar onder andere de Everglades in Florida, VS voor een residency. Onlangs ontving ze een bijdragen bewezen talent van het Mondriaan Fonds. In februari toonde Vriend van Bavink haar werk op Art Rotterdam en in november zal ze haar werk tonen in 38cc.
De Japanse oester komt oorspronkelijk van de Aziatische kust van de Stille Oceaan, maar is inmiddels ook te vinden in Noord-Amerika, Australië, Europa en Nieuw Zeeland. Omdat de Nederlandse platte oester niet bestand bleek tegen een hardnekkige oesterziekte in de jaren ’60 importeerden kwekers de Japanse oester in Zeeland. Ze hoopten dat de Japanse oester een stuk sterker zou zijn. Ze hadden gelijk. Japanse oesters zijn niet alleen sterker, ze vermenigvuldigen zichzelf ook gemakkelijk, zo bleek in de jaren zeventig, en veranderden het landschap langs de kustlijn in Nederland.