In de rubriek ‘De keuze van…’ laten we een keur aan kunstliefhebbers (van incidentele kopers tot kunstprofessionals) aan het woord over hun beleving van kunst, en vragen we naar hun voorkeuren: waar zien ze het liefste kunst? Waar kopen ze, en vooral: wie kopen ze? In dit deel Tanguy Van Quickenborne (eigenaar Justastone Group, 43 jaar)
Wat betekent kunst voor u?
Kunst is levensnoodzakelijk, kunst is eten en drinken tegelijk. Kunst maakt het mogelijk aan de dagelijkse realiteit te ontsnappen, zeker in Covid-tijden is het een ‘cure for pain’. Kunst is door de jaren heen een wezenlijk deel van mijn zijn geworden. Kunst is ook een verslaving, waardoor je je zonder ietwat verloren voelt. Kunst is essentieel voor mens en wereld, het verplicht je zaken anders te zien. Kunst kan schoonheid en wrevel betekenen, kunst roept vragen op, confronteert je, maakt je ongemakkelijk. Kunst is alles.
Heeft u kunst van huis uit meegekregen of heeft u zelf uw pad moeten vinden?
Beetje van thuis en op school, maar grotendeels zelf mijn pad gevonden. Tijdens mijn schooltijd namen onze leraren ons regelmatig mee naar opera, theater, musea, film etc. Daar is de liefde voor schoonheid zeker ontstaan. Nadien kwam ik via een bevriende architect in contact met enkele galeries. Rond die tijd heb ik mijn eerste ‘werk’ gekocht, ik weet het nog goed: €50 voor een beschilderde kartonnen doos, van de Luikse kunstenaar David Pirotte. Daarna kwam een iets duurder werk, dan een nog iets duurder etc. Ik herinner me nog goed dat ik een werk van Thomas Bogaert bij Hoet Bekaert in negen maandelijkse betalingen afbetaald heb. Nadien was het hek van de dam… Met de huidige collectie tot resultaat. Als ik een tip mag geven aan beginnende verzamelaars: luister enkel naar je ogen, buikgevoel en laat je niet beïnvloeden. Er is geen absolute waarheid, elke verzameling is uniek en waardevol.
Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan: krant, vakbladen, televisie, online?
Allerlei media en social media. Van klassieke vakbladen tot Instagram. Ik probeer me wel niet teveel en té diepgaand te informeren, zodat ik te allen tijde eerst zelf een mening kan vormen. Verzamelen is een kwestie van veel rond lopen en vooral heel veel onbevangen kijken.
Waar bekijkt u het liefste kunst? In een galerie, museum, een beurs of online?
Maakt niet echt uit. Zelfs online is het leuk. Elke omgeving heeft zijn charme. Uiteraard gaat er niets boven gesprekken met kunstenaars over hun oeuvre, werk, leven, plannen etc. Dus liefst in ateliers en/of galeries. Daarnaast zijn museumshows een enorme bron van info en reflectie.
Hoe vaak per jaar koopt u kunst? Koopt u werk in oplage of liefst uniek werk?
Heel vaak… soms meerdere werken per dag of per week, soms periodes niets. Liefst uniek werk.
En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?
Galerie, rechtstreeks in de studio, beurzen, online, maar quasi nooit via veiling.
Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop? Hoe beslist u/jullie?
Ik beslis puur op buikgevoel, vaak coup de coeur. We zijn het heel vaak eens, soms niet, maar het is niet zo dat we allebei akkoord moeten zijn.
Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?
Veel galeries. Het vroegere Hoet-Bekaert heeft heel veel voor mij betekend, nog altijd een gemis eerlijk gezegd. Verder zijn zeker te vermelden waard: Sofie Van De Velde, voor haar neus voor jonge artiesten in combinatie met gevestigde waarden. PLUS-ONE, idem. Berthold Pott, quasi alles wat hij toont spreekt mij aan, op korte tijd een vaste waarde geworden. Mor Charpentier, jong en fris, niet altijd my cup of tea, maar als het wel zo is dan is het er ‘boenk’ op. Tatjana Pieters; galerie waar ik het langst koop, heb ik een speciale band mee. Heel goed programma, heel goede neus, coole ruimte, nog ondergewaardeerd.. Maruani Mercier; laatste jaren enorm gesleuteld aan het programma, tot mijn grote vreugde. Clearing heeft een zeer goed programma, met veel artiesten waar ik warm van word. OV Project (Olivier Vrankenne) is een recente ‘ontdekking’; leuke combo van klassiek en zeer jong. Xavier Hufkens is een vaste waarde, met een schitterende neus. Simon Lee: idem. Barbé-Urbain is een recente, verfrissende toevoeging aan het galerie firmament. Steeds goeie shows (ga zeker de show die nu loopt checken, ‘1.1 million pounds’, met werk van Willem Boel, Charlie De Voet en Ritsart Gobyn). Sorry We’re Closed, jonge Amerikaanse kunst in Brussel, met topartiesten als Robert Nava en Spencer Lewis. rodolphe janssen ken ik al lang, mooi programma.
Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?
Velen! Francis Bacon, Andy Warhol, Jean Michel Basquiat, David Hockney, Mark Rothko, Bruce Nauman, Nam June Paik etc.
Wie zijn uw favoriete kunstenaars (op Gallery Viewer), en waarom?
Ben Edmunds is een nieuwe ontdekking via Galerie Tatjana Pieters; zeer interessante combo van elementen uit extreme sports en klassieke schilderkunst.
Bernd Lohaus is een miskend en voorlopig ondergewaardeerd genie, zeer puur en dramatisch werk.
Evan Robarts: American street energy, volg ik al lang. Via galerie Jeanroch Dard leren kennen, nu getoond door Berthold Pott.
Joost Pauwaert: volledig nieuwe esthetiek, rauw en tezelfdertijd uiterst poëtisch.
Marcel Alcala is een frisse wervelwind uit LA.
Richard Aldrich heeft – denk ik – nog nooit een slecht schilderij gemaakt.
Darren Bader: de hedendaagse Marcel Duchamp.
Marianne Berenhaut: ongekend is onbemind, groot talent met al een zekere leeftijd, ze wordt meer en meer opgepikt.
Willem Boel: drip paintings revisited.
Kasper Bosmans: ik kocht ooit enkele werkjes uit zijn eerste show, ik heb een heel bijzondere band met Kasper.
Rein Dufait: idem, met zijn show in het Roger Raveel Museum zal hij eindelijk doorbreken. Ik wist al lang dat het een groot talent is.
Bendt Eyckermans is het beste wat België te bieden heeft qua schilderkunst momenteel, de nieuwe Antwerpse lichting.
Matias Faldbakken: rauwe Noorse kunst die altijd weet te boeien, ik zal zijn show in Le Consortium in Dijon nooit vergeten.
Indrikis Gelzis: alweer top gescout door Tatjana. Met zijn opname in de collectie van modehuis Céline is hij definitief vertrokken.
Esther Kläs: beeldhouwer, schilder, dans, alles zit vervat in haar immer poëtisch en boeiend werk.
Jens Kothe: zeer lichamelijk nieuwe esthetiek, zijn werken trekken letterlijk aan.