In de rubriek ‘De keuze van…’ laten we een keur aan kunstliefhebbers (van incidentele kopers tot kunstprofessionals) aan het woord over hun beleving van kunst, en vragen we naar hun voorkeuren: waar zien ze het liefste kunst? Waar kopen ze, en vooral: wie kopen ze? In dit deel Jeannette ten Kate (kunstadviseur en eigenaar van The Art Connector, directeur van The Arts Club en The International Arts Club)
Wat betekent kunst voor jou?
Kunst is voor mij de overkoepelende term voor alles wat er toe doet in het leven: beeldende kunst, muziek, literatuur, de dichtkunst, noem maar op. Het is een voortdurende bron van inspiratie voor me, zonder welke ik niet zou kunnen componeren. Ik probeer met elk album dat ik maak verbindingen te leggen tussen de diverse disciplines en geniet enorm van de research die ik vooraf – en tamelijk grondig – doe.
Ik heb kunst niet van huis uit meegekregen, ik heb zelf het pad moeten vinden. Maar dat ik kunstgeschiedenis wilde gaan studeren was al vroeg duidelijk. En dat ik de combinatie van kunst en commercie het leukst vond, bleek al snel toen ik na mijn studie een jaar fulltime stage liep bij Sotheby’s. Ik trouwde met een veilingmeester, Jan Pieter Glerum, en was elf jaar werkzaam in zijn veilinghuis. Daarna startte ik mijn eigen bedrijf, waar ik (nog steeds) kunstkopers en liefhebbers begeleid op de kunstmarkt.
Waar haal je je informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan: krant, vakbladen, televisie, online?
Mijn informatie haal ik uit diverse bronnen. Ik kijk (soms) documentaires op televisie, lees artikelen in de krant en haal vooral veel uit online platforms en social media.
Waar bekijk je het liefste kunst? In een galerie, museum, een beurs of online?
Vanwege mijn professie bekijk ik kunst zoveel mogelijk overal, maar ieder medium bekijk ik vanuit een ander doel. De galerie, beurs en veiling bezoek ik vanwege aankopen en de huidige stand van zaken op de kunstmarkt, maar onderzoek en het vinden van achtergrondinformatie doe ik vooral online en bij een museum of kunstinstituut.
Hoe vaak per jaar koop je kunst? Koop je werk in oplage of liefst uniek werk?
Voor mijzelf koop ik gemiddeld twee werken per jaar. Maar als adviseur koop ik met en voor mijn klanten al snel veertig werken per jaar. Ik koop alleen werk in oplage als het gaat om een beperkte editie. Foto’s zijn vrijwel altijd in een bepaalde oplage, maar ook dan let ik zeker op het volume van de editie.
En waar koop je dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?
Bij allemaal.
Is het belangrijk dat jij en je partner het altijd eens zijn over een aankoop? Hoe beslis je/jullie?
Op dit moment heb ik het rijk alleen en kan ik snel schakelen, maar ook tijdens mijn huwelijk kocht ik al aan zonder ruggespraak. Veelal impulsaankopen. Dat viel meestal wel in goede aarde. Met de nadruk op “meestal”.
Is er een galerie waar je een speciale band mee hebt?
Als adviseur ben ik zoveel mogelijk onafhankelijk en wil daarom open staan voor iedereen. Maar uiteindelijk zijn er natuurlijk een aantal galeries waar ik een goede band mee heb. Dat zijn er overigens best veel.
Als je onbeperkt budget had, van wie zou je dan een werk aankopen?
Een vroeg werk van Marlene Dumas.
Wie zijn je vijf favoriete kunstenaars op Gallery Viewer, en waarom? Liefst een mix van Nederlandse en buitenlandse kunstenaars!
- Klaas Kloosterboer (bij Ellen de Bruijne Projects en Galerie van Gelder): omdat hij de schilderkunst op een geheel nieuwe – en op een zeer uiteenlopende en altijd weer verrassende – manier vormgeeft, terwijl hij toch herkenbaar blijft. In mijn eigen collectie heb ik een installatie van hem aan de muur hangen, gemaakt van dik koperdraad. Een uitzondering binnen zijn oeuvre dat vooral bestaat uit werken op doek, maar door de vormen is het voor mij nog steeds heel herkenbaar als een werk van Kloosterboer.
- Johan Tahon: omdat zijn – vaak androgyne – beelden een universeel gevoel geven van kwetsbaarheid en een innerlijke emotie tonen. Fantastisch hoe ieder beeld uniek is en hij het glazuur over de naakte klei gebruikt als verf op een doek. Ik heb een klein beeld van hem thuis staan van circa 40 cm hoog, dat een van mijn favoriete kunstwerken is.
- Berend Strik: omdat hij fotografie benadert – en gebruikt – op geheel eigen wijze. Foto’s geven een moment weer, dat direct daarna alweer tot de geschiedenis behoort. Door stof en stiksels toe te voegen, maakt Strik zich het moment eigen en maakt het daardoor tijdloos. En dat al jaren op een zo diverse en altijd weer vernieuwende, en verrassende manier.
- Matthew Day Jackson: omdat hij door middel van constant nieuwe technieken en materialen in combinatie met het achterliggende idee zijn – meestal politieke – boodschappen een dubbele lading geeft. Intelligent en verrassend.
- Otobong Nkanga: omdat zij haar politiek geladen boodschap op een mooie en ook diverse wijze weergeeft. Haar foto’s, installaties en objecten intrigeren doordat ze nieuwsgierig maken naar de achterliggende boodschap, maar tevens prachtig zijn weergegeven. Zo heb ik een foto van haar hand met de palm naar boven, waarboven een groene mineraal zweeft. Een intrigerend beeld dat zowel mooi is, als een minder fraaie boodschap geeft over het geruïneerde Afrikaanse landschap waar de Westerse wereld rücksichtslos mineralen heeft gedolven.