Volgende week (1-4 juli) vindt de 22e editie van Art Rotterdam plaats, voor de verandering in de vorm van een speciale zomereditie. Je vindt er kunst in meer dan 100 nationale en internationale galeries: binnen, maar ook in de buitenlucht. In dit artikel geven we je alvast een voorproefje van wat er tijdens Art Rotterdam te zien is bij de buitenlandse galeries. Bekijk het volledige aanbod in de beurscatalogus.
The Flat - Massimo Carasi
The Flat - Massimo Carasi toont bijvoorbeeld werk van de jonge Italiaanse kunstenaar Stefano Caimi, die naast kunstenaar ook professor is in Computer Art voor de New Academy of Fine Arts in Milaan. In het vak dat hij daar geeft wordt dieper ingegaan op de manieren waarop computers de afgelopen eeuw op een structurele manier hebben veranderd hoe we denken over kunst, maar ook hoe we kunst maken en verspreiden. In 2016 voltooide Caimi een master in Architecture for Sustainable Design (Architectuur voor duurzaam ontwerp) aan de Polytechnische Universiteit van Turijn. Hij vindt het belangrijk dat kunst niet gescheiden wordt van andere vormen van kennis, omdat kunst zich bij uitstek leent voor een multidisciplinaire aanpak. Zo zet de kunstenaar technologie in als een tool voor zijn werk. Tijdens Art Rotterdam toont hij zijn serie ‘Phytosynthesis’: digitale bloemen en planten die door het gebruik van 3D scanners en zelfgemaakte software in ongekend detail bestudeerd en bewonderd kunnen worden. Hij overstijgt daarbij het fotografische beeld omdat er door middel van transparante overlays miljoenen punten zichtbaar worden, waardoor de verbeelde bloem of plant een geheel wordt aan cellen en meetpunten.
Mustapha Azeroual, Galerie Binome
In de booth van de Parijse Galerie Binome staat onze relatie met (natuurlijk) licht centraal en dan in het bijzonder de ondergaande zon. Zo toont de Franse conceptuele fotograaf Mustapha Azeroual onder meer een lenticulair werk, dat er vanuit iedere hoek anders uit ziet. De kunstenaar doet in dit werk een poging om alle kleuren te vangen die zichtbaar worden zodra de zon ondergaat, als een archief van licht. Azeroual: “Ik voel me meer aangetrokken door het onzichtbare dan door het zichtbare.” Daarnaast toont de fotograaf een serie fotogrammen: foto’s die zonder camera gemaakt zijn, afdrukken van voorwerpen die op lichtgevoelig materiaal zijn belicht. Voor zijn ‘ACTIN’-serie legt Azeroual meerdere prints over elkaar waardoor er een synthese ontstaat van verschillende, overlappende beelden. Azeroual maakt voor zijn abstracte prints vaak gebruik van oude fotografische drukprocédés, zoals bijvoorbeeld gombichromaat, en opvallende kleurpaletten die soms fluorescerende pigmenten bevatten.
Double V Gallery
Double V Gallery uit Marseille toont tijdens Art Rotterdam een soloshow van de Parijse kunstenaar Maximilien Pellet. Deze schilder maakt twee- en driedimensionale schilderijen waarin hij de mogelijkheden van keramiek verkent. Hij maakt daarvoor gebruik van industriële processen voor het verwerken van de klei, maar maakt tegelijkertijd zijn eigen glazuur. Zijn figuratieve verbeeldingen bevatten vaak verwijzingen naar klassieke fresco’s en (andersoortige) muurschilderingen, maar ook naar de kunstgeschiedenis - onder andere het kubisme en Dada van de vroege twintigste eeuw, maar ook de Arts & Crafts beweging. Hij is hierbij geïnteresseerd in de link tussen de avant-garde en de ogenschijnlijk tegenovergestelde massacultuur.
Britta Rettberg
De in München gelegen galerie Britta Rettberg laat tijdens de beurs werk zien van de Duitse conceptuele kunstenaar Lena von Goedeke. Von Goedeke studeerde in eerste instantie kunstgeschiedenis en filosofie om vervolgens beeldende kunst te studeren in Münster en Düsseldorf. Ze maakt voor haar werk regelmatig gebruik van verschillende materialen, waaronder cementzand, marmer en meubelbekleding. De kunstenaar is geïnteresseerd in de uitwisseling van kunst en wetenschap, maatschappelijke fenomenen en het analoge versus het digitale. Vaak verhullen haar oppervlakken een grote hoeveelheid aan complexe data, soms verwerkt met behulp van 3D software.
White Noise Gallery
White Noise Gallery uit Rome presenteert tijdens de zomereditie werk van vijf kunstenaars, waaronder Jesús Herrera Martínez. Deze Spaanse kunstenaar biedt ons een nieuwe interpretatie van het klassieke drieluik, dat we vooral kennen in de vorm van christelijke altaarschilderijen uit de middeleeuwen. De titels van de werken beginnen met ‘portable’, ofwel: draagbaar. Ze nodigen de koper uit om het schilderij dicht te klappen en mee te nemen. Herrera Martínez studeerde aan kunstacademies in Valencia en Venetië, verbleef tijdelijk in Rio de Janeiro, Mexico City, Sao Paulo, Rome en Richmond en woont tegenwoordig in Kopenhagen. De kunstgeschiedenis vormt zijn belangrijkste inspiratiebron. Herrera Martínez: “Mijn projecten hebben een haast obsessieve relatie met de geschiedenis van de schilderkunst. Als ik denk aan de constanten in mijn werk, dan zijn dat de analyse van de werkelijkheid, de werkelijkheid en de picturale representatie, en de waarheid en de schilderkunst als theatraliteit. Ik ben dol op musea en ik ben gefascineerd door collecties. Ik hou ervan om me er doelloos in te verliezen.”