Magazine

Arising from the Ground – Mariken Wessels

Arising from the Ground – Mariken Wessels
Art Rotterdam - Courtesy The Ravestijn Gallery

Mariken Wessels maakte internationaal naam met fotoboeken als Queen Ann. P.S. Belly cut off en Taking Off. Henry my Neighbor. Op Art Rotterdam presenteert The Ravestijn Gallery een eerste selectie uit het nieuwe project Arising from the Ground; Wessels’ eerste serie die grote sculpturen bevat. We spraken Mariken Wessels over deze serie waarin de schoonheid van het obese lichaam centraal staat.


De serie bevat zowel foto’s als sculpturen. We kennen je van je fotoboeken. Hoe kwam je erop om grote kleibeelden te gaan maken?

Voor mijn project
Femina Ludens had ik al kleibeeldjes gemaakt en thuis maakte ik al keramische beeldjes. Ik had al een tijdje het idee om iets met zeer zwaarlijvige modellen te gaan doen. Ik had al een sculptuur gemaakt van een obees lichaam. Toen kwam ik op een veiling een fotogravure uit 1885 tegen van Eadward Muybridge (1830-1904) en alles viel op zijn plek. Voor zijn studie naar Human and Animal Locomotion (vanaf 1877) vroeg Muybridge de zwaarlijvige Ms Cox om vanuit een liggende positie op te staan. Door de worsteling die ik op die foto’s zag, wist ik waar het project over moest gaan en welke sculpturen ik moest maken.

 

Over worsteling gesproken, het lijkt me ook een hele worsteling om je een nieuwe discipline eigen te maken. Hoe heb je dat gedaan?

Dat klopt. Ik kreeg de mogelijkheid om het te leren tijdens een residentie aan het zeer professionele Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) in Oisterwijk. Ik werkte zo’n drie maanden aan elk van de beelden. 

 Nude, Water and Green Leaves IV

Beeldhouwen vormt in zekere zin een breuk met je eerdere werk waarin je vooral werkte met fotografie en film. Is het werk wel thematisch verwant? 

Ja, zeker. Net als bij eerdere projecten als Queen Ann en Taking Off treed ik mijn onderwerp met empathie tegemoet en heb ik aandacht voor het verhaal van mensen wier levens niet aan de gangbare normen voldoen. Wat ik met deze serie wil laten zien, is dat er ook schoonheid schuilt in lichamen die niet voldoen aan de algemene norm van slankheid.

 

Is dat ook de reden dat er op de sculpturen en het merendeel van de foto’s geen hoofd zichtbaar is en de sculpturen geen hoofd hebben?

Dat is juist. Ik wil de aandacht vestigen op het lichaam. Ik wil er ook geen erotisch werk of een freakshow van maken, maar laten zien dat er meerdere vormen van schoonheid bestaan. 

 

Waarom heb je om dat te laten zien gekozen voor onderwaterfotografie? 

Het menselijk lichaam gedraagt zich anders onder de druk van het water en neemt wanneer het beweegt ook andere vormen aan. Dat levert bij obese mensen intrigerende, onverwachte vormen op, zoals de rotsachtige vorm die een buik kan aannemen of de sterrennacht aan belletjes die ontstaat bij het draaien van een lichaam. Doordat het hoofd weg wordt gelaten, vervalt het individu en kijk je in de eerste plaats naar de landschappelijke en dierlijke kanten van een lichaam.

   Nude Upside Down and Back Again III

Bekijk de biografie pagina van Marinken Wessels, klik hier

In this article