De jaarlijkse Best of Graduates-tentoonstelling bij Galerie Ron Mandos is dit jaar relevanter dan ooit, door de pandemie waren veel afstudeertentoonstellingen niet publiek toegankelijk. Narges Mohammadi wint RM Young Blood Award.
Bijzondere editie
‘Het is een bijzondere editie. Alles is net even anders’, zegt Valentijn van der Hulst van Galerie Ron Mandos. ‘Normaal gesproken vindt deze show in de zomer plaats, na de afstudeershows op de kunstacademies, maar door de pandemie verschoven veel academies hun afstudeerexpo’s naar het najaar of zagen er zelfs helemaal van af. Wij schoven als het ware mee’. Net als de 12 voorgaande edities werd ook deze jaargang gecureerd door Radek Vana en het team van Ron Mandos.
“Juist nu is het bieden van een platform extra belangrijk voor jonge kunstenaars”, zegt Van der Hulst. Daarom is het aantal exposanten met 25 afgestudeerden groter dan voorheen. Naast de RM Young Blood Award, de Public Choice Award en de Photo Talent Award, wordt dit jaar voor het eerst de RM Residency Award uitgereikt. “Na afloop van de tentoonstelling bieden we de kunstenaars ook hulp als ze met vragen zitten. Voor veel hen is het een eerste stap buiten de academie, hun eerste tentoonstelling. Mede daarom starten we een residencyprogramma.”
Ron Mandos reikte de eerste RM Residency Award uit aan de Japanse schilder Shimon Kamada van de HKU. Galeriehouder Ron Mandos: “Shimon Kamada is een zeer getalenteerde en veelzijdige schilder wiens werk zoveel gevoeligheid en schilderkunst toont. De manier waarop hij herkenbare settings uit het dagelijkse leven combineert met fantasie en dromerige elementen blijft fascineren. Met ons nieuwe residencyprogramma willen we deze getalenteerde kunstenaar ondersteunen en een extra laag aan het Best of Graduates-platform toevoegen”.
Uiteraard keert de pandemie ook terug in het werk van een aantal van de afgestudeerden, waaronder in het werk van de Fransman Tasio Bidegain. De Rietveld-student en winnaar van de RM Photo Talent Award studeerde af in de richting fotografie, maar toont hier tekeningen waarin hij telkens een nieuwsfoto, het Covid-virus en virtual reality combineert. Deze editie is er veel aandacht voor fotografie. Naast Bidegains werk is er onder meer werk te zien van de Deense Sophie Flint en van de Italiaanse Marta Capilla Urbano, eveneens van de Rietveld Academie.
Bakfietsgentrificatie
De Amsterdamse Sophie Straat tekent voor het meest in het oog springende werk van deze editie. Met een knalroze bakfiets, volgens Straat het symbool van gentrificatie, levert ze commentaar op de sociale gevolgen van de vastgelopen woningmarkt van de hoofdstad. Ze nam een plaat op met Jordanese smartlappen waarin ze de verandering vanuit het perspectief van de originele bewoners bezingt.
De Public Choice Award ging naar Ruben Raven, eveneens van de Rietveld Academie. Raven neemt ons consumentisme op de korrel. Hij becommentarieert de hedendaagse consumptiemaatschappij met een installatie die lijkt op een archeologische vindplaats waar afgedankte computers, cd’s, blikken uit ceramiek zijn aangetroffen.
Een huis van halva
De RM Young Blood Award werd dit jaar uitgereikt aan Narges Mohammadi (KABK). Als afstudeerproject maakte de Nederlandse met Afghaanse wortels samen met haar moeder en grootmoeder een huis van 700 kilo halva. Een gebak dat men samen eet om het verdriet om het verlies van een dierbare te verlichten.
Barbara Bos, hoofd tentoonstellingen bij Museum Voorlinden, zegt over het werk van Mohammadi: “Zeker in een tijd van afstand waarin contrasten veel zichtbaarder en tastbaarder worden, weet Narges Mohammadi door haar autobiografische werk mensen te verbinden. Haar werk raakt de toeschouwer direct, omdat het raakt aan de essentie van mens zijn, in voor- en tegenspoed." Het werk Passing Traces van Narges Mohammadi wordt opgenomen in de collectie van Museum Voorlinden.