Art Brussels, de belangrijkste Belgische beurs voor hedendaagse en moderne kunst, kan dit jaar vanwege de Corona uitbraak alleen online plaatsvinden. GalleryViewer toont drie weken lang kunstwerken van meer dan honderd door Art Brussels geselecteerde galeries. Iedere donderdag komen er nieuwe werken bij. In dit artikel lichten we een aantal werken uit het aanbod uit.
Fridman Gallery | Heather Dewey-Hagborg
Wat gebeurt er als je het genetische materiaal uit gevonden sigarettenpeuken, haar en kauwgum verzamelt en vanuit dat DNA vervolgens 3d geprinte portretten maakt? De Amerikaanse kunstenaar Heather Dewey-Hagborg is gefascineerd door wetenschap en voor haar ‘Stranger Visions’ project maakte ze gebruik van wetenschappelijke kennis en speciale software om op basis van algoritmes te speculeren over hoe het gezicht van de oorspronkelijke eigenaar er uit ziet. Het werk vormt een kritiek op de manier waarop technologie gebruikt wordt (of kan worden) in de context van overheidstoezicht. Het werk is bovendien provocatief omdat er geen wettelijk precedent is en je er dus over zou kunnen discussiëren of deze praktijk wel legaal is. Haar werk was te zien in het Philadelphia Museum of Art en is opgenomen in de collecties van onder andere Centre Pompidou en de Wellcome Collection. Dewey-Hagborg wordt vertegenwoordigd door Fridman Gallery.
Tomás Saraceno, bekend van zijn gigantische installaties in Palais de Tokyo in Parijs en K21 in Düsseldorf, toont tijdens Art Brussels het sculptuur ‘Calder Upside Down 29/20.5/15.5/12.5’, waarbij de getallen verwijzen naar de diameter van de handgeblazen kristallen bollen. Het werk, dat lijkt te zweven maar tegelijkertijd wordt beperkt door de zwaartekracht, is geïnspireerd op de beroemde mobielen van Alexander Calder. Saraceno probeert met het werk enerzijds het Modernisme te bevragen en anderzijds vraagt hij aandacht voor de klimaatcrisis waarin we ons begeven. Het werk is te zien in de online booth van Andersen’s.
KETELEER GALLERY | Stephan Balkenhol
Het werk van Stephan Balkenhol, dat te zien is in de online booth van KETELEER GALLERY, is kenmerkend om meerdere redenen. Enerzijds was hij één van de eerste hedendaagse beeldhouwers die opnieuw figuratief te werk ging, anderzijds laat hij de sporen van zijn methoden en gereedschappen goed zien. De beelden en sokkel zijn uit hetzelfde stuk hout gemaakt en dit verbergt hij vervolgens niet met een verflaag. In bijna alle gevallen staat de mens centraal in zijn werk. Hij maakt bovendien op een interessante manier gebruik van schaal: soms maakt hij hoofden die zo groot zijn als mensen, soms maakt hij levensgrote figuren maar dan met 2 meter lange benen. Zijn werk is onder andere opgenomen in de collectie van Centre Pompidou, het ARKEN Museum, Museum Voorlinden en het Museum of Contemporary Art in Tokyo.
Gallery Sofie Van de Velde | Charlotte Posenenske
Charlotte Posenenske, een Duitse minimal kunstenaar, stopte haar carrière in 1968 omdat ze geloofde dat kunst niet langer sociaal gedrag en sociale ongelijkheden kon beïnvloeden en besloot vervolgens sociologie te gaan studeren. Tot aan haar dood in 1985 bezocht ze geen enkele kunsttentoonstelling en toonde ze haar kunst nergens. Haar werk was vorig jaar te zien in grote retrospectieven in Dia Beacon in New York en het Kröller-Müller Museum in Nederland. Bekijk haar werk in de online booth van Gallery Sofie Van de Velde.
Galerie Templon | Chiharu Shiota
De Japanse performance en installatiekunstenaar Chiharu Shiota is beroemd vanwege haar kamervullende installaties waarin draden een groot web vormen. In sommige gevallen zijn dat letterlijke verbeeldingen van het wereldwijde web, maar vaak staan de draden symbool voor menselijke relaties en verbinding. Voor haar installaties maakt ze vaak gebruik van objecten die ze kreeg van andere mensen. Haar werk wordt vaak beschouwd als buitengewoon feminien omdat weven traditioneel aan vrouwen toegeschreven wordt en ook het gebruik van rode draad levert connotaties rondom het vrouwenlichaam op. Shiota werd overigens getraind door Marina Abramović. Haar werk was vorig jaar te zien in de Gropius Bau in Berlijn en in het Mori Art Museum in Tokyo. Bekijk de kunstwerken van Chiharu Shiota in de online booth van Galerie Templon.
MARUANI MERCIER | Tony Matelli
Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar dit werk van de Amerikaanse beeldhouwer Tony Matelli is gemaakt uit brons. Het sculptuur is te zien in de online booth van Maruani Mercier. Matelli weigert zich te beperken tot één sculpturaal genre - die variëteit is juist wat hem trok aan het vak — en om die reden is zijn praktijk dan ook buitengewoon gevarieerd. Als gevolg hiervan vind je zowel figuratieve werken (zoals zijn beroemde Sleepwalker), botanische en abstracte werken in zijn oeuvre. Wat deze werken met elkaar verbindt is dat zijn sculpturen vaak humoristisch, griezelig en in sommige gevallen zelfs een beetje verontrustend zijn.
Ontdek daarnaast bijvoorbeeld werk van Richard Long en Barbara Hepworth in de online booth van de New Art Centre, Gavin Turk en Peter Halley bij MARUANI MERCIER, Jean Dubuffet, Jaume Plensa, Günther Förg en Pierre Alechinsky bij Galerie Lelong & Co, Mark Manders bij Zeno X Gallery, Imi Knoebel bij Jahn und Jahn en Joseph Beuys bij Galerie Klüser.
Het online platform voor Art Brussels staat nog tot 15 juni live op GalleryViewer