Bij Galerie Bart is op dit moment Bold te zien, de solotentoonstelling van het Rotterdamse duo Rotteveel Vermeer. Thomas Vermeer komt uit de modewereld, Jochem Rotteveel is van huis uit kunstenaar. Samen delen ze een liefde voor kleur. Toen ze elkaar in 2019 op Big Art ontmoetten, ontstond het idee voor een samenwerking. Ze zouden samen een kleurplaat en een kleine serie samenstellen, meer niet. “Vijf werken maximaal, dachten we. Inmiddels zijn we drie jaar verder.”
De titel Bold verwijst naar het kleurgebruik in hun wandsculpturen, die zijn helder en fris. Net als de kleuren in de steden waardoor ze zich lieten inspireren, Seoul en Busan. Die combineren ze met verzadigde palet van Napels. Het leidt tot spannende combinaties uitgevoerd in Rotteveels signature materiaal: folie.
Hun werken zijn nooit een strak vlak, er duikt altijd een glooiing of een vouw op. Dat draagt volgens het duo bij aan de kleurervaring. “Ons uitgangspunt is dat je allereerst de kleuren met je ogen mengt. Als je de vouwen volgt, mengen je ogen de kleurpigmenten en nemen de kleurvlakken steeds een andere kleur aan.”
Bold van Rotteveel Vermeer is nog tot en met 8 maart te zien bij Galerie Bart in Amsterdam
Waar is jullie atelier en hoe ziet het eruit? Of hebben jullie ieder een eigen atelier?
Ons atelier is ook het atelier waar Jochem werkt. Het is een mooie, lichte ruimte in een voormalige autogarage in de Rotterdamse wijk Charlois. Samen werken we 1 à 2 dagen per week in dit atelier. Jochem is er ook op andere dagen aan het werk aan eigen projecten. Naast ons atelier in Rotterdam werken we ook graag op locatie, zoals onlangs in de werkruimte boven Galerie Bart of in de galerieruimte van Dino Morra in Napels. We nemen dan al ons materiaal en schetsen mee en maken ter plekke een nieuwe serie.
Stel, ik loop stage bij jullie, hoe ziet een typische dag in jullie atelier eruit?
We beginnen eerst met koffie en gemberkoeken van Jordy’s Bakery. Heel kneuterig. We hebben dan ook vaak mooie gesprekken over het leven, kunst, of andere zaken. Daarna maken we schetsen, die we soms diezelfde dag al uitwerken. Het hangt er een beetje vanaf in welke fase we zijn van het proces. Er zitten trouwens ook hele saaie dagen tussen, waarop we materiaal moeten inventariseren, werk moeten inpakken en ons atelier stofzuigen.
Thomas, jij komt uit de mode, en Jochem uit de kunst. Het is niet gezegd dat jullie paden elkaar kruisen. Jullie delen een fascinatie voor kleur – hoe ontstond jullie samenwerking?
Onze eerste ontmoeting was online. Thomas bezocht Big Art in 2019 waar Jochem een mural presenteerde. Thomas was zo onder de indruk van de kleurrijke compositie dat hij de foto op zijn Instagram-account deelde, waarna de foto viral ging. Daardoor leerde Jochem Thomas kennen en vanuit een gedeelde passie voor kleur en materiaal nodigde Jochem Thomas uit voor een atelierbezoek. Daar ontstond het idee om samen een kleurpalet samen te stellen en een kleine serie te maken. Vijf werken maximaal, dachten we. Inmiddels zijn we drie jaar verder.
Hoe ziet jullie samenwerking er in de praktijk uit – wie doet wat?
De samenwerking is heel gelijkwaardig. We maken samen onze eigen compositieschetsen en kleurpaletten, die we aan elkaar presenteren. Daardoor moeten we goed onze keuzes beargumenteren. Onze samenwerking is een dialoog in plaats van de monoloog die je in je hoofd voert als je alleen werkt. We hebben een gedeelde passie voor ons artistieke proces, voor ondernemen en voor reizen.
Jochem, je werkt met folie in plaats van verf. Hoe ontstond dat procedé?
Van Robert Rauschenberg en Isa Genzken leerde ik op de kunstacademie dat elk materiaal zich leent voor kunst, dus niet alleen high art material zoals olieverf, maar ook de meer basic materialen zoals landbouwzeil en ducttape. In 2009 begon ik met tape. Ik wilde aantonen dat je ook met andere, nieuwe materialen kunt schilderen en dat schilderen op die manier heel toegankelijk wordt. Ik hou niet van de onderverdeling tussen low art en high art. Of tussen museumkunst en street art. Vanuit ducttape ben ik langzamerhand bij folie beland, een materiaal dat heel krachtig en hard lijkt, maar in principe heel zacht en kwetsbaar is. Het houdt perfect het midden tussen twee- en driedimensionaal. Mensen weten vaak niet waar ze naar kijken: is het metaal, keramiek of gesmolten rubber?
Omdat je met folie werkt, kan je kleuren niet mengen. Is het combineren van kleuren een uitdaging voor jullie?
Ons uitgangspunt is dat je allereerst de kleuren met je ogen mengt. Als je de vouwen volgt, mengen je ogen de kleurpigmenten en nemen de kleurvlakken steeds een andere kleur aan. Ook de lichtval op de vouwen en de schaduw hebben effect op de kleurbeleving, net zoals de combinatie van mat en glans zorgt voor een optische kleurmenging. Daarnaast zijn we de afgelopen jaren steeds meer met transparante folies gaan werken, die we over andere folies heen leggen. Dan ontstaan er troebele, interessante kleuren die wat ongrijpbaarder zijn.
Gefeliciteerd met Bold! De kleuren van de werken zijn geïnspireerd op de steden Napels, Busan en Seoul. Italië en Zuid-Korea liggen niet naast elkaar. Wat delen de kleurstellingen die je daar aantreft en wat sprak jullie daaraan aan?
Dankjewel! De Koreaanse steden delen een palet van frisse, heldere, nieuwe kleuren. Ook gebruiken de Koreanen meer glanzend materiaal in het straatbeeld, waardoor kleuren anders overkomen. Het Koreaanse straatbeeld vonden we trouwens heel inspirerend: er wordt veel meer kleur gebruikt dan in Nederland. In Italië zagen we veel verzadigde kleuren en warme pasteltinten die inmiddels flink vergrijsd en vergrauwd waren door de vervuilde en verwaarloosde ondergrond.
Jullie werken nu 3 jaar samen. Wat zouden jullie de komende pak-hem-beet 5 jaar willen realiseren?
Omdat we zelf vanuit andere disciplines afkomstig zijn en we zien hoe goed dat werkt, zijn we ook benieuwd naar een collab met nog weer andere disciplines, zoals mode, design of architectuur. Daarnaast zouden we graag een residency in het buitenland willen doen. Dat is altijd zo’n mooie kans om nieuwe inspiratie op te doen en mensen te ontmoeten.
Waar werken jullie nu aan?
Tot begin maart is ons werk nog te zien bij Galerie Bart in Amsterdam. Daarna gaan we een expositie in Taiwan (!) voorbereiden. In april doen we mee met een expositie bij een galerie in Taichu. Daarvoor zijn we nu schetsen aan het maken, die we gaan uitwerken in een nieuwe serie. Nog niet geïnspireerd door het Taiwanese kleurpalet, maar misschien komt die inspiratie tijdens een reis daarnaartoe!