De 37e editie van de PAN, de kunstbeurs in de Amsterdamse Rai, ging zaterdag van start. De PAN staat bekend om zijn grote variëteit in aanbod, in 125 stands trekt de hele kunstgeschiedenis aan je voorbij: van Chinees aardewerk en oude meesters tot 20e-eeuws design en van Japanse prentkunst en juwelen. Alles onder een dak.
In het openingsweekend werd de beurs druk bezocht, een recordaantal van 11,000 bezoekers. Mark Grol, directeur PAN Amsterdam: ‘Meer nog dan voorheen leidde het brede aanbod aan hedendaagse kunst, design, fotografie, oude meesters, antiek en sieraden tot ongekende verkoopresultaten. De afgelopen jaren is PAN Amsterdam onmiskenbaar uitgegroeid tot een culturele ontmoetingsplek voor liefhebbers uit binnen- en buitenland die elkaar weten te vinden in hun passie voor kunst.’
De beurs die bekend staat om zijn diverse aanbod en verzorgde aankleding trekt jaarlijks trekt zo’n 40,000 bezoekers. Het aantal deelnemers dat op Gallery Viewer te vinden is, steeg van 13 vorig jaar naar 17 deze editie.
Een aantal galeries is er dit jaar voor het eerst bij, waaronder Franzis Engels. Ze brengt onder meer met sculpturen van Nick Ervinck en AnneMarie Laureys. ‘Op de PAN sta je met je galerie tussen eeuwenoude kunst van museale kwaliteit tot en met het beste op het gebied van hedendaagse kunst. Alsof het werk van de kunstenaars die je toont in een museum hangen met de meest brede kunstcollectie denkbaar.’
Galerie Fleur en Wouter nemen deze editie ook voor het eerst deel. Ze sloegen aan op het thema van deze editie: cabinet of curiousities. De galerie had afgelopen jaar al een show met kunstenaars die terugverwijzen naar etnografische objecten en die gaat deels in reprise op de beurs. Ze stelden een groepspresentatie samen met werk dat terugverwijst naar objecten waar de PAN bekend om staat. In stand G zijn onder meer de Delfstblauwe sierborden van Koos Buster te zien, de totems van Saar Scheerlings en de maskers van Carmen Schabracq en Dodi Espinoza.
Ook voor Muriel Mager van de Rotterdamse Contour Gallery is de PAN dé plek waar kunst, design en historie samenkomen onder één dak. Ze toont er fotografie van Tjitske Oosterholt, Saidou Dicko en het veelbelovende talent Georg Keuttinger.
Naast de slingerklokken, Rietveld kratstoelen, schilderijen van zeeslagen en staande horloges, is er ook genoeg bijzonders te zien qua hedendaagse kunst. Echte eyecatchers zijn de grote en uiterst zeldzame tekening van René Daniels bij m.simons, een vroeg werk van de Schotse kunstenaar Callum Innes bij Slewe, en, vooral voor de jongere bezoekers, de bronzen bootsculptuur van Studio Job bij Coppejans Gallery.
PAN Amsterdam is nog tot en met 1 december te bezoeken in de Rai in Amsterdam.