In Galerie Caroline O’Breen in Amsterdam is tot en met 2 november de tentoonstelling ‘glitch’ van misha de ridder te zien. Deze Nederlandse kunstenaar staat bekend om zijn conceptuele foto- en videowerken die de kijker uitnodigen om na te denken over de manieren waarop we de werkelijkheid waarnemen – een werkelijkheid die we vaak als bekend beschouwen – en over onze relatie met zowel onze stedelijke als natuurlijke omgeving. Zijn focus ligt daarbij op thema’s als licht, tijd, technologie en vluchtige fenomenen. De beelden van de ridder worden in high-definition vastgelegd met een technische camera, die kleuren en details vastlegt die onze eigen ogen nauwelijks kunnen registreren. Dit resulteert vaak in beelden die zo abstract zijn dat ze haast meer weghebben van een schilderij dan van een foto. Het werk van de kunstenaar getuigt daarnaast van een diepgaand begrip van zowel de fysieke als de digitale wereld.
In ‘glitch’ verkent de ridder het concept van ‘ongewenste informatie’. Deze serie beelden is gebaseerd op foto's van muren met (nooit volledig) verwijderde graffiti, waarbij het spanningsveld tussen vernietiging en creatie centraal staat. Door het wissen van graffiti ontstaan abstracte patronen die opnieuw informatie worden, een transformatie die de ridder met een uitzonderlijk oog voor detail vastlegt. De combinatie van fotografische precisie en abstractie verleent de beelden van de ridder een haast schilderachtige kwaliteit.
Naast een reeks fysieke afdrukken presenteert de ridder in ‘glitch’ ook een serie van vijftig geanimeerde GIFs die zijn opgeslagen op de blockchain. Deze digitale werken, eveneens gebaseerd op basis van foto’s van verwijderde graffiti, veranderen telkens wanneer ze van eigenaar wisselen en vervagen langzaam totdat er niets meer overblijft. Dit dynamische aspect van het werk is zowel een eerbetoon aan als een kritische reflectie op de wereld van cryptokunst, de bijbehorende beloftes en de vluchtigheid van het digitale tijdperk. De eigenaar van de NFT krijgt bovendien de mogelijkheid om het digitale token 'te verbranden’, wat hen recht geeft op een fysieke afdruk van het werk (100 x 125 cm).
misha de ridder werd in 1971 geboren in Alkmaar en studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Hij stelde zijn werk onder meer tentoon in Foam Fotografiemuseum Amsterdam, het Stedelijk Museum Amsterdam, FoMu Fotomuseum Antwerpen, Museum Voorlinden, de Triennale voor Fotografie in Hamburg en het Museum of the City of New York. Zijn werk is opgenomen in de collecties van het Museum of Fine Arts in Houston, Stadsarchief Amsterdam, Foam Fotografiemuseum Amsterdam, AkzoNobel, Museum Voorlinden, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het UMC en Museum de Fundatie. De kunstenaar publiceerde daarnaast zeven monografieën, waaronder Wilderness (2003) en Solstice (2012).