In Galerie Wouter van Leeuwen in Amsterdam is tot en met 31 augustus een groepsshow te zien met werk van 5 kunstenaars (van 27 juli tot en met 21 augustus alleen op afspraak). Jeroen Hofman, Pentti Sammallahti, Hans van der Meer, Mark van den Brink en Willem Diepraam tonen allemaal werk dat aansluit op een verbindend thema: het zeegezicht.
De Nederlandse fotograaf Jeroen Hofman schiet zijn foto’s traditioneel vanaf een kraan of hoogwerker, gemiddeld 20 meter vanaf de grond. Op deze manier legde de fotograaf, in weer en wind, onder meer de stadsparken van Amsterdam en Rotterdam vast, de Waddeneilanden, maar ook de Belgische en Zeelandse kust en zelfs dierentuin ARTIS tijdens een periode van lockdown. Vooraf doet Hofman uitvoerig onderzoek middels landkaarten en Google Earth, daarnaast altijd rekening houdend met het weer en lichtomstandigheden. Het proces vergt veel geduld omdat hij vaak urenlang op een hoogwerker staat. Middels zijn vogelperspectief ontstijgt hij in feite het zicht van het menselijk oog, hij weet ons meer informatie en context te bieden dan we met onze eigen ogen hadden kunnen waarnemen. Hofman: “Er is een specifieke plek boven de grond waarop je de mensen beneden niet meer kunt verstaan en de vogels boven je net niet kunt grijpen. Deze volledige isolatie verscherpt mijn zintuigen.” In 2022 was zijn werk nog te zien in een solotentoonstelling in Fotomuseum Den Haag.
Jeroen Hofman, Wad #3, Ameland, Eiland, 2018, Galerie Wouter van Leeuwen
Willem Diepraam bouwde tijdens zijn carrière een veelzijdig oeuvre op. In zijn jongere jaren werkte de Nederlandse fotograaf onder meer voor Vrij Nederland en maakte hij sociaal geëngageerde journalistieke fotoreportages die hun stempel zouden drukken op de Nederlandse beeldcultuur. Hij maakte veel foto’s in Amsterdam, maar reisde ook veel voor zijn werk, onder andere voor hulporganisaties. Zijn latere werk is abstracter en esthetischer en hij liet zich daarvoor onder andere inspireren door de zee, waar hij een deel van zijn jeugd doorbracht. In Het Parool zei Diepraam: “Ik heb altijd verschillende soorten foto’s gemaakt: van portretten tot harde sociale realiteitsfoto’s, maar de esthetiek binnen het beeld werd steeds aantrekkelijker.” In 2020 was zijn werk te zien in een overzichtstentoonstelling in het Rijksmuseum.
Willem Diepraam, Seascape, Galerie Wouter van Leeuwen
Pentti Sammallahti is een van de meest vooraanstaande fotografen van Finland. Zijn zwart-wit fotografie wordt getekend door een esthetiek die we associëren met Scandinavië, een bepaalde eenvoud die wordt gecombineerd met een specifiek gevoel voor humor. Sammallahti was de kleinzoon van journalistiek fotograaf Hildur Larsson en hij kreeg zijn liefde voor fotografie dan ook met de paplepel ingegoten. Hij was pas elf jaar oud toen hij zijn camera oppakte en reisde later de hele wereld over voor zijn werk: van Nepal, Siberië en Marokko tot Japan en Zuid-Afrika. De fotograaf is daarbij in het bijzonder gefascineerd door de relatie tussen mensen en dieren. Je vindt zijn werk onder meer in de collecties van het V&A in Londen, Moderna Museet in Stockholm, het Museum of Fine Arts in Houston en het Stedelijk in Amsterdam.
Hans van der Meer heeft een veelzijdig oeuvre: van foto’s in Hongarije in de hoogtijdagen van de Koude Oorlog tot beelden over het moderne boerderijwezen. Het meest bekend is hij misschien wel geworden met zijn werken over de lagere regionen van het amateurvoetbal. De Nederlandse fotograaf is daarbij niet alleen geïnteresseerd in het spel zelf, maar ook in het landschap achter deze vaak landelijke wedstrijden. Van der Meer begon met het vastleggen van wedstrijden in Nederland en begon daarna op Europese schaal te werken. De tentoonstelling ‘Europese Velden’ was te zien in Museum Boijmans van Beuningen en reisde daarna door naar steden als Milaan, Frankfurt en Peking. In Galerie Wouter van Leeuwen toont hij beelden uit deze serie waarin telkens de zee zichtbaar is.
Hans van der Meer, Europese Velden, Galerie Wouter van Leeuwen
Mark van den Brink is een experimentele fotograaf die het liefst werkt met een onopvallende en ultralichte Minox ‘spionagecamera'. Tussen 1994 en 2005 bouwde hij een uitgebreid beeldarchief op, waarvan een selectie werd gebundeld in het boek ‘The Minox Files’. Zijn zeegezichten, die nu te zien zijn in Galerie Wouter van Leeuwen, stralen een luchtigheid en spontaniteit uit door het ontbreken van een strak kader. Het oeuvre van Van den Brink wordt gekenmerkt door een spontane, poëtische en dagboekachtige stijl waarin hij zowel de natuur als grote metropolen als Parijs en New York vastlegt. Het werk van de Nederlandse fotograaf was onder andere te zien in het Scheepvaartmuseum, Foam Amsterdam, het Frans Hals Museum en Kunstmuseum Den Haag.
Mark van den Brink, 12007.03.gr, 2003, Galerie Wouter van Leeuwen