Vincent Uilenbroek is gespecialiseerd in het zeefdrukken. In zijn studio in de Haarlemse binnenstad verkent hij de mogelijkheden die deze techniek biedt, want die zijn volgens hem nog lang niet uitgeput. Uitgangspunt voor zijn recente serie Unfold waren posters van bands die hij als tiener in zijn broekzak stopte, daarop ontstond een raster van ingesleten lijnen. Uilenbroek zag de mogelijkheden die dit raster bood en maakte aansluitend de series Unfold Repress en Unfold Inverse. Op Art on Paper Brussel presenteerde hij afgelopen weekend een nieuw kunstenaarsboek, of beter gezegd: 15 nieuwe kunstenaarsboeken, want ieder boek is uniek.
Waar is je atelier en kan je beschrijven hoe het eruit ziet?
Mijn studio bevindt zich in het oude Magdalenaklooster in het centrum van Haarlem.
Het klooster is gebouwd in 1475. Na de Spaanse bezetting heeft het verschillende functies gehad zoals arme kinderhuis en garnizoenshospitaal. Later in 1800 is er een deel bijgebouwd en is het originele klooster afgebroken om ruimte te maken voor drukkerij De Spaarnestad. Vanaf 2019 zit ik hier als onderdeel van kunstenaarscollectief Horizonverticaal, samen met vier andere kunstenaars. Mijn atelier is een lichte hoge ruimte waar ik veel zeefdruk-apparatuur kwijt kan.
Hoe ziet een typische werkdag in je atelier eruit?
Ik begin om half 9 tot zeg een uur of 5 meestal. Als ik met eigen werk bezig ben, begin ik met het voorbereidende werk en dat is met zeefdruk altijd tijdrovend. Maar het is een zeer belangrijke fase want als er iets niet goed gaat in de voorbereiding werkt dat door in het eindresultaat. Daarna begint het drukken en is het zaak dat de kleuren allemaal goed gemengd zijn en de juiste viscositeit hebben. Als er een goede basis is voor een serie werken dan kan ik in een redelijk tempo vrij veel drukgangen maken. Aangezien mijn werk altijd uniek is en er veel lagen over elkaar gedrukt worden, gaat er meestal een langere periode overheen voordat een werk gereed is.
Je legt je toe op het zeefdrukken. Weet je nog wanneer je gegrepen werd door die techniek?
Ik weet nog goed dat ik mijn eerste solotentoonstelling had en er ontwerpen van mij werden gedrukt op t-shirts. Mensen konden een ontwerp kiezen en het beeld werd ter plekke gedrukt. Het was de eerste aanzet om uiteindelijk de techniek zelf te beheersen en in te zetten voor mijn kunst.
Wat is voor zo bijzonder aan die techniek dat je besloot je daarin te specialiseren en vrijwel uitsluitend te zeefdrukken?
Je kunt zeefdruk zo breed inzetten eigenlijk. Niet alleen als reproductietechniek maar om juist ook originelen te maken. Het is mogelijk om heel strak en grafisch te werken maar ook schilderachtig. Fotografisch in rasters tot volvlakken kleur. Ik gebruik het eigenlijk niet als een medium om plat werk te maken maar om ruimtes te suggereren. De techniek, bekend geworden door o.a. Andy Warhol in de jaren ‘60, heeft in mijn optiek nog lang niet in kracht verloren. Er is zoveel te ontdekken nog door juist de reikwijdte van de mogelijkheden in de techniek op te rekken.
Voor de serie Unfold die onlangs te zien was bij dudokdegroot en op Art on Paper Brussel droeg je de vellen papier een tijdje in je broekzak. Wat wil je daarmee bereiken?
Het idee van deze serie ontstond toen ik een aantal bedrukte testvellen in mijn studio had liggen die mij deden denken aan de posters van bands die ik vroeger altijd in mijn broekzak stopte. De vouwen die dan ontstaan in het beeld, eigenlijk een slijtage, suggereren het gevoel van tijd die zichtbaar verstreken is. Het werd het uitganspunt voor de Unfold serie.
Naast Unfold, maakte je de series Unfold Repress en Unfold Inverse. Kan je uitleggen hoe ze zich tot elkaar verhouden?
De Unfold serie vormt met zijn meegedragen grid de basis. Hiervan uit ontstaan de twee andere series. Bij de Unfold Repress serie druk ik nogmaals over het werk om de vouwen te benadrukken en door de hoogteverschillen blijft er juist bij de vouwen inkt in de zeef zitten. Deze inkt kan ik dan nogmaals afdrukken op een schoon wit vel met als resultaat de Unfold Inverse serie, waarin alleen de vouwen als een negatief worden afgedrukt. Het is een proceswerk in drie verschillende gedaantes met het gevouwen grid als vaste waarde.
Wat is het leukste compliment dat je ooit over je werk hebt gekregen?
Iemand vertelde mij dat ze, in de goede zin van het woord, emotioneel werd van het werk. Als kunst je kan raken dan zijn er geen woorden nodig. Dat is de kracht van het beeld.
Waar ben je op dit moment mee bezig?
Ik heb net een Artist Book gemaakt. Mijn tweede. Ze zijn allemaal uniek, 15 stuks. Hij zal gelanceerd worden op Art on Paper Brussel. Ik ben erg benieuwd hoe ze worden ontvangen. In deze boeken kom ik weer tot frisse nieuwe ideeën voor mezelf omdat ik er een zekere onbevangenheid in kwijt kan. Die ideeën neem ik weer mee in het produceren van nieuw werk.