Livingstone Gallery in Den Haag toont tot en met 26 augustus een reeks werken van de Japans-Duitse kunstenaar Ruri Matsumoto. Zij maakt dynamische werken die een mate van geometrische abstractie bevatten, maar ook een zekere expressiviteit en spontaniteit. Matsumoto verwijst in haar werken naar steden en landschappen en in het bijzonder naar de manieren waarop het licht er valt. Vervolgens transformeert ze het in lijnen van licht. Ze is daarbij op zoek naar nieuwe mogelijkheden binnen de schilderkunst.
De schilderijen van Matsumoto wordt gekenmerkt door gekleurde lijnen. Geen strakke lijnen, maar grillige, onvoorspelbare strepen in verschillende niveaus van transparantie. Soms in snoeperige kleuren, soms in gammakleuren of vergrijsde blauwtinten. Meestal noemt ze haar schilderijen ‘Broken Line’, soms met een verwijzing naar een bos of stad of naar de gebruikte kleursoorten (zoals het RGB-kleursysteem).
De kunstenaar maakt voor haar onvoorspelbare artistieke proces gebruik van schilderstape, dat ze meestal als voorbereiding op het canvas plaatst en vervolgens beschildert. Soms draait ze het proces om en voegt ze beschilderde tape (opnieuw) toe aan het canvas. Door het proces van het verwijderen en opnieuw aanbrengen van tape wordt er verf verwijderd, beschadigd en onder de tape krijgt sommige verf de kans om zich op onverwachte manieren te mengen. Toeval speelt hierin een grote rol. Het levert een bijzonder energieke, spannende compositie op.
‘Broken Line Collapse Landscape’, de titel van haar huidige tentoonstelling in Livingstone Gallery, verwijst naar een van haar recente schilderijen, waarbij de focus ligt op het concept van de ingestorte lijn, en daarmee: een mate van controleverlies. Ze snijdt daarbij een rechte lijn in het karton na het aanbrengen van de acrylverf en pas na het afpellen van de toplaag wordt zichtbaar of de lijn is 'ingestort' of niet.
Matsumoto werd in 1981 geboren in Tokyo en studeerde daar aan de Tokyo National University of Fine Arts and Music. In 2013 behaalde ze een master aan de roemruchte kunstacademie van Düsseldorf, waar Joseph Beuys in de jaren zestig en zeventig doceerde en waar ook bekende kunstenaars als Gerhard Richter, Sigmar Polke, Anselm Kiefer, Thomas Ruff, Thomas Struth, Andreas Gursky en Candida Höfer hun studie voltooiden. Matsumoto studeerde er onder professor Katharina Grosse, wier werk in 2020 nog te zien was in een grote solotentoonstelling in het Hamburger Bahnhof in Berlijn.
Matsumoto ontving onlangs een Artist of the Year Prize van ITSLIQUID. Ze werd bovendien uitgenodigd om een residentie te voltooien in de Goyang Art Studio van het Seoul National Museum of Contemporary Art in Zuid-Korea, gevolgd door twee residenties in Berlijn bij Livingstone Projects. De kunstenaar toonde haar schilderijen onder meer in Kunstmuseum Bonn en Kunstmuseum Den Haag en haar werk werd opgenomen in de collectie van het Rijksmuseum, de AkzoNobel Art Foundation en de privécollectie van Pieter & Marieke Sanders.