In MPV Gallery in Oisterwijk is tot en met 2 juli een solotentoonstelling te bezichtigen van Vincent Lagrange, die de menselijkheid en emotionele wereld van dieren op krachtige wijze weet te vangen. Op impliciete wijze laat hij ons daarmee ook nadenken over onze eigen relatie met de natuur en onze planeet.
Wanneer we denken aan foto’s van dieren dan denken we al snel aan panters op uitgestrekte savannes en actiefoto’s van tropische vogels die triomfantelijk wegvliegen met hun prooi. We zijn gewend om hen te observeren in hun natuurlijke habitat, op een veilige afstand van de kijker. De Belgische kunstenaar Vincent Lagrange draait het om en fotografeert deze wilde dieren juist op een intens persoonlijke manier, zoals je normaliter mensen zou vastleggen. Op die manier krijgen deze dieren iets menselijks, een persoonlijkheid. De fotograaf nodigt je uit om op dezelfde manier naar een walrus of orang-oetan te kijken als naar je eigen labrador. Hij verkleint daarmee op effectieve wijze de afstand tussen mens en dier.
Zijn liefde voor fotografie ontstond in de fotostudio van zijn vader, Marc Lagrange, in Antwerpen. Vincent vond zijn favoriete onderwerp toen zijn ouders hem een kat gaven met de naam Dwiezel, die jarenlang zijn belangrijkste inspiratiebron zou vormen. Toen Dwiezel ziek werd en zijn oog verloor begon Lagrange hem geduldig vast te leggen, met een bijzondere nadruk op zijn inherente waardigheid, emoties en veerkracht. Hij maakte daarvoor gebruik van klassieke technieken uit de wereld van portretfotografie en ook wederzijds vertrouwen en een bepaalde zachtaardigheid spelen daarin een belangrijke rol. Sindsdien heeft de kunstenaar zijn veld uitgebreid naar een grote verscheidenheid aan (beschermde) diersoorten, van schildpadden tot gorilla’s.
Hoewel de portretten vaak een ogenschijnlijk spontaan moment lijken te vangen vereisen ze soms dagenlange voorbereiding, wachtend op het juiste moment. In een interview met het Het Nieuwsblad vertelt de kunstenaar dat de dieren op zo’n moment een bepaalde rust van je overnemen en dat mediteren een perfect middel vormt om vertrouwen en een connectie op te bouwen op zo'n moment. De tentoonstelling in MPV Gallery heet dan ook niet voor niets ‘BETWEEN US’. Om de zilverrug gorilla vast te kunnen leggen moest de fotograaf zelfs een gedragscursus volgen waarin een bepaalde nederigheid centraal staat. En het achtergrondmateriaal kan niet zomaar voor verschillende dieren gebruikt worden omdat geur een niet te onderschatten rol speelt in de dierenwereld.
De dieren worden vervolgens perfect belicht tegen een minimalistische achtergrond, in een gedempt kleurenpalet. De personages van Lagrange zijn niet zelden imposant en elegant en eisen respect en empathie van de kijker. In een antropocentrisch tijdperk benadrukken ze dat we als mens niet alleen, laat staan centraal staan. Middels zijn langlopende serie ‘The Human Animal Project’ geeft Lagrange dieren waardigheid en een stem.
De kunstenaar heeft wereldwijde erkenning gekregen voor zijn werk, met verschillende hoogtepunten waaronder de cover van National Geographic Magazine in 2022 en de publicatie van een fotografieboek bij uitgeverij Teneues.