In KochxBos Gallery in Amsterdam is tot en met 3 december een solotentoonstelling te zien van Jeffrey Chong Wang. Wanneer je kijkt naar de enigmatische en soms surrealistische schilderijen van de Chinees-Canadese kunstenaar zal het je niet verbazen dat hij tijdens zijn studie een jaar doorbracht in Florence, waar hij zich liet inspireren door de grote meesters van de Renaissance. Maar waar in die schilderijen vooral witte mensen centraal staan centreert Chong Wang in zijn werk zijn eigen familieleden op verschillende leeftijden, gebaseerd op zijn jeugdherinneringen in China. Tegelijkertijd verwijzen zijn werken ook naar fotografie, films, literatuur, het communisme en populaire cultuur.
Chong Wang: “Alle figuren die ik creëer op het canvas zijn in zekere zin mezelf; ze weerspiegelen mijn culturele opvoeding, persoonlijke gevoelens en ervaringen. Ik zie hen als personages in een drama en beschouw het canvas als een podium. Mijn werk is een reactie op de onbalans tussen mijn innerlijke gevoelens en de buitenwereld. Ik versmelt klassieke concepten en traditionele technieken in mijn werk met behulp van mijn eigen overdreven figuren. Deze figuren weerspiegelen de geschiedenis van westerse olieverftechnieken, maar verbeelden ook hedendaagse thema's uit de oosterse cultuur."
De doeken van Chong Wang bevatten regelmatig historische en culturele allusies, zowel Chinees als Westers, al zijn ze niet altijd direct helder. Zo is in de tentoonstelling in KochxBos een schilderij te zien waarin op de achtergrond een groep mensen een portret van Raspoetin door de stad draagt, als een heilige in een Italiaanse processie. De mensen zijn allemaal bescheiden gekleed, in beige jassen en enkellange rokken, maar één van de dragers lijkt een bikini te dragen. In het midden van het doek zien we personages die zo uit 1950 white picket fence Amerika lijken te komen. Links zien we twee vechtende mensen en op de voorgrond het archetype van de Madonna, die niet alleen vergezeld wordt door baby Jezus, maar ook door een punker met een ketting met spikes. De personages van Chong Wang hebben visueel ook iets weg van de personages uit ‘American Gothic’ van Grant Wood. Tegelijkertijd zijn de werken onmiskenbaar hedendaags.
Slechts enkele personages lijken oogcontact te maken met elkaar, de meeste figuren lijken te zijn verzonken in diepe gedachten. De kijker wordt uitgenodigd om hun eigen interpretaties los te laten: over de achterliggende symboliek en over de gedachten van deze dromerige personages. Chong Wang vergroot zijn personages regelmatig uit en veel doeken worden getekend door een raadselachtige spanning. Het kleurgebruik van de kunstenaar is zacht, met veel vergrijsde pasteltinten.
Chong Wang werd in 1979 geboren in Peking en verhuisde in 1999 naar Canada. Hij studeerde aan het Ontario College of Art and Design, gevolgd door een Master aan de New York Academy of Art. Hij rondde daarnaast een residentieprogramma af in Normandië. Na het afronden van zijn master bracht de kunstenaar weer meer tijd door in Peking, waar hij samenwerkte met andere kunstenaars. Het werk van Chong Wang is wereldwijd tentoongesteld en werd onder meer verzameld door de huidige koning van het Verenigd Koninkrijk.