Magazine

De Keuze van... Eric van ’t Hoff

De Keuze van... Eric van ’t Hoff
Eric van ’t Hoff

In de rubriek ‘De keuze van…’ laten we een keur aan kunstliefhebbers (van incidentele kopers tot kunstprofessionals) aan het woord over hun beleving van kunst, en vragen we naar hun voorkeuren: waar zien ze het liefste kunst? Waar kopen ze, en vooral: wie kopen ze? In dit deel Eric van ’t Hoff, kunstverzamelaar en werkzaam bij Dell Technologies in Amsterdam.


Wat betekent kunst voor jou?

Hedendaagse kunst is voor mij eeuwig kijkplezier, natuur gemaakt door de mens, het opzij zetten van je vaste kijkpatroon om nieuwe beeldvormen te ontdekken. Kunstenaars zijn visionairs die ons vandaag de toekomst laten zien. Kunst hebben wij niet nodig, maar zonder kunst zou het leven heel erg grijs zijn. Voor mij betekent kunst vooral consumeren, maar ook, waar mogelijk, teruggeven. 
 

Heb je kunst van huis uit meegekregen of heb je zelf je pad moeten vinden?

Als kind heb ik met mijn ouders rond de Middellandse Zee gewoond, in Istanbul, Beirut en Casablanca. Musea heb ik toen niet veel gezien, laat staan hedendaagse kunstgaleries, wel veel Griekse en Romeinse vindplaatsen. Met de jaren ben ik mij gaan realiseren dat die oude stenen mijn ogen hebben getraind om te kijken naar de menselijke maat, en naar de gulden snede die de Grieken en Romeinen hebben gebruikt als basis voor hun tempels, amfitheaters en triomfbogen. 


Audrey, Yonaguni, 2017, Charlotte Dumas.


Waar haal je je informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan: krant, vakbladen, televisie, online?

Mijn passie voor de kunstwereld is rond 1990 begonnen. Toen las ik alle kunsttijdschriften en kunstboeken die ik kon vinden. Tegenwoordig ben ik wat selectiever geworden en zie al heel snel of iets mij aanspreekt. Ik merk dat ik nu graag recensies lees van tentoonstellingen, interviews met kunstenaars, curatoren en museumdirecteuren, en vooral verhalen van andere verzamelaars en kunstliefhebbers. 

Waar bekijk je het liefste kunst? In een galerie, museum, een beurs of online?

Vroeger alleen in musea, omdat ik galeries veel te elitair en te intellectueel vond. Nu ga ik graag naar musea zoals het Stedelijk en De Pont in Tilburg, of naar beurzen zoals Art Rotterdam en UNSEEN, maar het liefst bekijk ik kunst in een galerie of bij de kunstenaar zelf. Dan word ik minder afgeleid en sta ik opener voor wat ik hoor en zie. Digitaal als ik ben, geniet ik natuurlijk ook vaak van kunst op de internetsites van musea, op sociale media of op functionele websites zoals die van GalleryViewer, maar dan hoofdzakelijk ter oriëntatie.  


The weight of colour, 2006, Marijke van Warmerdam.

Hoe vaak per jaar koop je kunst? Koop je werk in oplage of liefst uniek werk?

Ik geef mijzelf elk jaar een vast budget, soms kan ik daar maar een werk van kopen, andere jaren meerdere. Altijd uniek. Ergens zegt een stem in mij dat ik de enige mag zijn die dat werk thuis mag hangen. Een uniek werk laat wat mij betreft ook beter de hand van de kunstenaar zien. 

En waar koop je dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

Omdat onze collectie zich richt op Nederlandse kunst vanaf de jaren ’45 tot nu, komen ook een aantal schilderijen, gouaches en beelden van veilingen en kunsthandelaren. Hedendaagse werken heb ik vroeger bij de kunstenaar zelf gekocht, maar tegenwoordig worden al mijn favoriete kunstenaars vertegenwoordigd door een galerie, en dan koop ik die werken in de galerie zelf, of in hun stand op een kunstbeurs. Ik gun de galerie hun marge, omdat ik zonder hun promotie-inspanningen het werk van de kunstenaar nooit had ontdekt. 


Four seasons in one day, 2017, Sarah van Sonsbeeck.

Is het belangrijk dat jij en je partner het altijd eens zijn over een aankoop? Hoe beslis je/jullie?

Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik meestal de eerste ben die verliefd raakt op een kunstwerk, maar gelukkig is mijn vrouw Sophie een ware kunstliefhebster, die mij de aankoop vaak gunt.  

Is er een galerie waar je een speciale band mee hebt?

Goede galeries kenmerken zich door op een vrij natuurlijke manier een prettige relatie op te bouwen hun vaste klanten. Toch wil ik er drie noemen met wie wij een specialere band hebben dan gemiddeld: Gerhard Hofland, Van Gelder en andriesse eyck. Bij hen voelen Sophie en ik ons altijd welkom, tot niets verplicht, gewoon kijken, bijpraten, luisteren en soms kopen. 


Untitled 6, 2019, Esther Tielemans.

Als je onbeperkt budget had, van wie zou je dan een werk aankopen?

Een groot olieverf schilderij van René Daniëls. Wij hebben al 2 kleine gouaches op papier van René, maar hij sluit wat mij betreft het rijtje af van Rembrandt, Van Gogh, Mondriaan, Karel Appel en Jan Schoonhoven. De manier waarop hij tijdens de jaren tachtig gedurfd heeft om figuratieve kunst weer tot leven te brengen, is uniek in de wereld. Hij is een kunsticoon die je steeds vaker in musea buiten Nederland ziet hangen. 

Wie zijn je favoriete kunstenaars (op Gallery Viewer), en waarom? 

Alleen al hier in Nederland te veel om op te noemen, maar ik wil graag een aantal vrouwelijke talenten noemen waarvan ik het werk, visie en kwaliteit heel erg waardeer. 

Natasja Kensmil  – brengt het verhaal van historische figuren weer tot leven

Marijke van Warmerdam (Galerie Van Gelder & Annet Gelink Gallery) - maakt cerebrale kunst die voor iedereen herkenbaar is

Esther Tielemans – landschapskunstenaar die de derde dimensie van de natuur abstraheert in driedimensionale schilderijen 

Charlotte Dumas  – fotografeert onze relatie met dieren door deze als mensen te portretten

Sarah van Sonsbeeck  – hedendaagse Zero-kunstenaar die goud pijnlijk mooi maakt

Rezi van Lankveld – abstracte action-painter die zich laat verassen door verf op het doek te laten vloeienGallery Viewer en Het Parool zijn op 18 april 2019 mediapartners geworden. De samenwerking bestaat uit een uitwisseling van content. Zo publiceert Het Parool wekelijks de rubriek ‘De keuze van…’ van Oscar van Gelderen en Manuela Klerkx in de krant en op de site. 
In this article