Voordat zij haar art consultancy bedrijf startte, was Sybille du Roy de Blicque directeur bij rodolphe janssen en Galerie Almine Rech en assistente bij Galerie Gladstone. Dankzij deze jarenlange ervaring in galeries en op kunstbeurzen kon ze een uitgebreid netwerk opbouwen in binnen- en buitenland. Sinds 2016 is Sybille betrokken bij het Brussels Gallery Weekend waar ze inmiddels werkzaam is als directeur. Daarnaast is ze actief als zelfstandig kunstadviseur en organiseert ze kunstevents voor bedrijven en particulieren. Een gesprek met een bevlogen kunstliefhebber en een ambitieuze promotor van de Brusselse kunstwereld.
Hoe zou u het Brussels Gallery Weekend omschrijven?
Brussels Gallery Weekend is de opening van het nieuwe artistieke seizoen in Brussel. Gedurende vier dagen openen galeries, instellingen en musea hun deuren voor het publiek en vinden er verschillende events plaats. Brussel fungeert dan als een nationale en internationale ontmoetingsplek en dat geeft de bezoekers een indruk van de grote diversiteit van de lokale kunstscène.
Wat voor soort bezoekers verwacht u?
We staan open voor alle soorten publiek. Er komen gezinnen, maar er zijn ook vele kunstliefhebbers en professionals. De meerderheid komt uit Brussel, maar Belgen uit andere delen van het land en bezoekers uit de buurlanden komen ook. Dit jaar hebben wij bevestigingen ontvangen van verschillende groepen verzamelaars en vrienden van internationale musea die we hebben uitgenodigd, alsmede van bezoekers die van ver komen, zoals uit landen als China en natuurlijk de Verenigde Staten.
Waarom zouden mensen naar het Brussels Gallery Weekend moeten komen?
Voor de hoge kwaliteit van de deelnemende galeries en om de Brusselse kunstscène te leren kennen. Er heerst dan een feestelijke en warme sfeer in de stad. Alle deelnemende galeries zijn blij weer open te gaan en iedereen weer te zien na een lange zomer.
Wat voor soort galeries nemen deel aan het evenent?
De galeries worden geselecteerd door een comité bestaande uit galeriehouders. Er zijn zeer gevestigde galeries, zoals Greta Meert of Xavier Hufkens, maar ook opkomende galeries. Het betreft natuurlijk alleen galeries voor hedendaagse kunst. Hoewel er enkele uitzonderingen worden gemaakt voor galeries die zich enerzijds bezighouden met design, maar anderzijds ook een link hebben met hedendaagse of moderne kunst. Het is de bedoeling om de diversiteit aan- en de rijkdom van Brusselse galeries te benadrukken.
Wat is uw relatie met de lokale kunstwereld?
Ik heb ongeveer tien jaar in verschillende galeries gewerkt. Te beginnen bij Gladstone gallery, daarna bij Almine Rech en tenslotte bij rodolphe janssen. Van kindsbeen af namen mijn ouders mij mee naar galeries. Ik denk dat ik Albert Baronian al ken sinds mijn prille kinderjaren. Overigens bezoek ik nog steeds galeries, musea en andere culturele instellingen met grote regelmaat. En vanzelfsprekend bezoek ik graag kunstenaarsateliers.
De opkomst van de digitale technologie en de NFT's [non fundable tokens, MK], en met name het groeiend aantal virtuele galeriebezoeken [online viewing rooms, MK] hebben een enorme impact op de kunstwereld. Hoe denkt u dat de toekomst van de galeries eruit zal zien onder invloed van deze digitale evolutie?
Om eerlijk te zijn ben ik hier nog niet helemaal uit. Ik denk dat het nog te vroeg is om te kunnen zeggen wat er precies gaat gebeuren. Dit jaar hebben we een partnerschap met PINSL, een startup op het gebied van kunsttechnologie met als doel een link te creëren tussen de wereld van de beeldende kunst en de digitale ruimte. Ze willen de kloof tussen de fysieke en de digitale kunstwereld overbruggen en iedereen een betrouwbare entrée tot deze nieuwe digitale kunstruimte bieden. Door een NFT-platform te creëren dat voldoet aan de regels van de kunstwereld en door een gebruiksvriendelijke toegang te bieden tot de wereld van NFT’s, moedigt PINSL kunstenaars en galeries aan - en biedt het hen de mogelijkheid - om de wereld van de cryptokunst te betreden. Om hun doelstellingen te bereiken bouwen ze aan een nieuw platform binnen het 3D ecosysteem die alle actoren uit de kunstwereld de mogelijkheid biedt om op een gemakkelijk manier NFT’s te creëren, beheren en verkopen.
Waarom trekt Brussel zoveel buitenlandse galeries aan uit steden en landen als Los Angeles, Parijs en Brazilië?
Ik denk dat Brussel het voordeel heeft een centraal gelegen hoofdstad in Europa te zijn, vlakbij Londen en Parijs. Bovendien heeft het wonen in Brussel veel voordelen en staat België bekend als een land vol verzamelaars. Een andere belangrijke factor is het feit dat Brusselse galeries naam hebben gemaakt door de hoge kwaliteit van hun individuele galerieprogramma en omdat ze erin slagen deel te nemen aan internationale beurzen van hoog niveau.
Sinds 2018 steunt het Brussels Gallery Weekend met de tentoonstelling 'Generation Brussels', werk van in Brussel wonende en werkende kunstenaars. Voor deze editie heeft de Belgische curator Maud Salembier met de geselecteerde kunstenaars samengewerkt voor een trans disciplinaire tentoonstelling rond het begrip 'Care'. Kunt u ons iets over dit initiatief vertellen?
Vijf jaar geleden heb ik samen met het comité de mogelijkheid onderzocht om meer ruimte te bieden aan jonge kunstenaars die nog geen vaste galerie hebben. Alle galeries die deelnemen aan het Brussels Gallery Weekend doen inmiddels onderzoek en veldwerk naar jonge Brusselse kunstenaars. 'Generation Brussels’ markeert als het ware het begin van deze samenwerking. In de loop der jaren heeft de tentoonstelling gediend als springplank voor kunstenaars. Sommigen worden nu vertegenwoordigd door galeries, anderen verkopen hun werk rechtstreeks aan verzamelaars...
Hoe ziet u de toekomst van het Brussels Gallery Weekend?
Ik denk dat we gefocust moeten blijven op de programmering en inzicht moeten bieden in de Brusselse kunstscène. We hopen de manier waarop wij het werk van galeries, instellingen en kunstenaars promoten te kunnen blijven vernieuwen en geleidelijk aan meer bekendheid te verwerven om nog meer internationale groepen en bezoekers aan te trekken.
Kunt u ons drie dingen vertellen die we dit jaar niet mogen missen tijdens het Brussels Gallery Weekend?
In de eerste plaats natuurlijk een bezoek aan de tentoonstellingen van de deelnemende galeries maar ik zou zeker ook deelnemen aan één van onze rondleidingen om nieuwe galeries te ontdekken en zodoende van de gebaande paden af te wijken. Daarnaast zou ik beslist een bezoek brengen aan ‘L'Imprimerie’ waar het publiek de tentoonstelling ‘Generation Brussels’ en het project 'Sculpture Factory’, met een selectie werken in groot formaat, kan bezoeken.