De tentoonstellingsreeks ‘Infinite Flowers’ is sinds 2017 een terugkerende traditie van PLUS-ONE Gallery in Antwerpen, waarin dieper wordt ingegaan op de voortdurende aantrekkingskracht van bloemen op kunstenaars. De galerie werkt daarvoor samen met de kunstenaars van de galerie, maar ook met andere galeries en kunstenaars. Gecombineerd met een speelse en hoogpolige groene vloerbedekking die laat denken aan een grasveldje toont deze vierde editie werk van maar liefst 29 kunstenaars. Om diezelfde speelsheid te benadrukken worden er af en toe werken gewisseld, zodat ieder bezoek net een andere ervaring biedt.
Bloemen worden al eeuwenlang gebruikt in kunstzinnige verbeeldingen, niet alleen vanwege hun schoonheid en stimulerende vorm, maar ook om een gevoel te verbeelden of woordeloos verhalen te kunnen vertellen. Bloemen kunnen een veelheid aan emoties, overeengekomen connotaties en gevoelens vertegenwoordigen: van liefde, erotiek en verlangen tot puurheid, onschuld of zelfs de dood. Verwelkte bloemen verwijzen bijvoorbeeld naar de kwetsbaarheid van het leven en de snelle overgang van leven naar dood. In Renaissanceschilderijen verhullen bloemen vaak een diepe filosofische en christelijke symboliek terwijl de oude Egyptenaren lotusbloemen gebruikten als representatie voor de zon. Door de kunstgeschiedenis zagen we bloemen in diverse kunststromingen en bewegingen — van het surrealisme tot de pop art — en kunstenaars als Georgia O’Keeffe, Gustav Klimt, Henri Matisse en Claude Monet werden beroemd vanwege hun unieke interpretaties. Van Gogh eigende zich zelfs een specifieke bloem toe.
Maar hoe reageren hedendaagse kunstenaars op deze eeuwenoude traditie? In ‘Infinite Flowers’ krijg je een beeld van de breedte aan interpretaties. Zo verdiepte Nicholas William Johnson zich voor zijn donkere schilderijen in het plantenbewustzijn, van oude mythologieën en sjamanistische kennis tot hedendaagse academische studies. Het werk van de Hongaarse schilder József Csató verraadt zijn interesse in onze verstoorde relatie met de natuur en hij reduceert diezelfde natuur in zijn werk tot de meest essentiële kenmerken, in schilderijen die bewegen tussen figuratie en abstractie. De Zuid-Afrikaanse kunstenaar Kendell Geers combineert bloemen met een terugkerend en beladen symbool uit zijn oeuvre: prikkeldraad. Michael Johansson, de Zweedse kunstenaar die bekend staat om zijn minimalistische ‘bouwpakketten’, toont een werk waarvan je je als kijker afvraagt hoe het relateert aan bloemen: kijken we hier naar tuingereedschap? Misschien is het haast zonde om het antwoord te leren kennen. Je wordt in deze tentoonstelling verrast door de uiteenlopende uitingsvormen: van schilderijen en neonwerken tot een uithangbord van de Nederlandse kunstenaar die bloemen een wezenlijk onderdeel van haar beeldtaal maakte: Lily Van der Stokker.
De tentoonstelling in PLUS-ONE Gallery toont werk van de kunstenaars Werner Mannaers, József Csató, Manor Grunewald, Nicholas William Johnson, Sven ‘t Jolle, Sergio De Beukelaer, Laurens Legiers, Xavier Noiret Thomé, Mevalana Lipp, Lysandre Begijn, Rik De Boe, Nelleke Cloosterman, Sean Crossley, Kendell Geers, Daan Gielis, Milan Kunc, Sam Druant, Juliane Noll, Victor Verhelst, Beni Bischof, Bernd Lohaus, Carole Vanderlinden, Celina Vleugels, Ralf Kokke, Amber Andrews, Lily Van der Stokker, Heidi Ukonnen, Tony Matelli en Michael Johansson.