Magazine

Verschillende kunstenaars, hetzelfde temperament

Verschillende kunstenaars, hetzelfde temperament

Met de zomerexpositie Heroes blikt galerie H.E.R.O. alvast vooruit op de programmering van komend seizoen. H.E.R.O. toont conceptueel werk van zeven kunstenaars uit bijna net zoveel landen, waaronder bekende namen als het Brits-Zuid-Afrikaanse duo Broomberg & Chanarin, Daniëlle van Ark en Shezad Dawood.

Conceptuele kunst heeft de naam niet makkelijk te zijn voor het publiek, onder meer door het visuele aspect ondergeschikt te maken aan de boodschap. Volgens galeriehouder Gabriel Rolt begint kunst toch echt bij kijken naar een aantrekkelijk beeld, met een aantrekkelijke compositie die conceptueel steekhoudend is. In de voormalige loods in Amsterdam-Noord krijgen de werken genoeg ruimte om volledig tot hun recht te komen. Dit zorgt ervoor dat show niet hermetisch aandoet, maar zorgt er volgens Rolt wel voor dat het temperament dat deze kunstenaars delen duidelijk overkomt.

Visueel aantrekkelijk temperament is inderdaad een goede samenvatting van de gemene deler tussen de werken de in deze tentoonstelling. Bovendien zijn de thema’s die aangestipt worden uiterst actueel, ook al is niet al het getoonde werk dit jaar gemaakt.

Zo volgt Daniëlle van Ark in het videowerk Holla, een verbastering van het Engelse holler (gillen) uit 2006, een groep tienermeisjes in Miami Beach. De meiden schreeuwen hun versierpogingen naar zowat iedere man die passeert teksten. Ze draaien de rollen om, want het zijn teksten die je traditioneel verwacht van mannelijk hangjongeren. Dat hun teksten effect hebben blijkt, want de locals rijden bedeesd en een beetje geïntimideerd verder.

Eenzelfde omkering van traditionele rolpatronen zie je terug in het werk de Britse kunstenares Sarah Entwistle. Onlangs kwam Entwistle erachter dat haar grootvader, net als zij zelf, was opgeleid tot architect. Entwistle senior bleek zelfs een zeer begaafd architect, maar wel een van wie slechts een ontwerp gerealiseerd was. Het bleek een onmogelijke man in de omgang die het bovendien niet zo nauw nam met de huwelijkse moraal. Hij hield zelfs een keurig fotoarchief bij van al zijn veroveringen. Sarah Entwistle bewerkt haar grootvaders ontwerptekeningen om ze alsnog uit te laten uitvoeren, zij het als modernistisch aandoende handgeknoopte tapijten. Uiteraard worden de tapijten geknoopt door een vrouw.

De Italiaanse kunstenaar Fabrizio Cotognini onderzoekt het fenomeen culturele appropriatie in prachtig werk op papier. Cotognini plaatst het onderwerp in historisch perspectief en laat aan de hand van voorbeelden uit de oudheid zien hoe het overnemen van culturele uitingen van minderheden door de dominante cultuur van alle tijden is.Bekijk alle kunstwerken op de tentoonstellingspagina Heroes met werk van Daniëlle van Ark, Broomberg & Chanarin, Fabrizio Cotognini, Shezad Dawood, Aukje Dekker, Sarah Entwistle, Diango Hernandez en Desirée Dolron is nog te zien tot en met 24 augustus bij Galerie H.E.R.O., te Amsterdam.

In this article