Magazine

Aanstormende talenten te zien in topgalerie

Aanstormende talenten te zien in topgalerie
Courtesy Galerie Ron Mandos, Amsterdam. Copyright © The Artists

De jaarlijkse Best of Graduates-show is de enige in zijn soort in Nederland. Het team van Mandos gaat samen met conservator Radek Vana de afstudeerexposities van de Nederlandse kunstacademies af en stelt daaruit een tentoonstelling samen. Dit jaar selecteerden ze 22 kunstenaars van 7 kunstacademies.

De tentoongestelde kunstenaars maken kans op de Ron Mandos Young Blood Award. Dit jaar gaat de Young Blood Award naar de Kosovaarse videokunstenares Stephanie Rizaj. Haar werk wordt opgenomen in de collectie van Museum Voorlinden.

In haar afstudeerfilm voor de Gerrit Rietveld Academie genaamd As If Biting Iron (2019) stelt Rizaj het patriarchaat ter discussie door honderd anonieme vrouwen een brutalistisch gebouw te laten verplaatsen. Duwend tegen beton, wordt de last van onderdrukking letterlijk en figuurlijk in beweging gezet. Met de film toont Rizaj de kracht van een collectieve weigering om zich neer te leggen bij de status quo en het vertrouwen dat daaruit kan worden geput.


Stephanie Rizaj - As If Biting Iron, 2019, Galerie Ron Mandos, Amsterdam. Copyright © The Artists

Suzanne Swarts, directeur van Museum Voorlinden, zegt over het videowerk van winnares Stephanie Rizaj:

“Stephanie Rizaj weet een verhaal op een excellente wijze te visualiseren. Ze slaagt erin om de aandacht van de kijker van begin tot eind vast te houden en zo onder huid van de kijker te kruipen. Deze video is niet alleen als een meesterwerk qua productie, maar ook echt als een artistiek meesterwerk”.


Courtesy Galerie Ron Mandos, Amsterdam. Copyright © The Artists.


De tentoonstelling is nog te zien tot en met 31 augustus bij Galerie Ron Mandos, Amsterdam. 
In this article