In Ingrid Deuss Gallery in Antwerpen is tot en met 15 januari een tentoonstelling te zien van de Spaanse kunstenaar Isabel Miquel Arques: ‘A Study on Movement and Imperfections’.
Miquel Arques heeft naar eigen zeggen een grote hang naar schoonheid, omdat er al zoveel lelijks is op de wereld. Die liefde erfde ze van haar vader, die naast concertpianist en zakenman ook fotograaf was. Toen zijn dochter tien jaar was gaf hij haar haar eerste camera cadeau: een Kodak Instamatic 25. Toch word haar cultureel rijke jeugd ook getekend door een gekozen soberheid, waarin zuinig wordt geleefd en veel waarde wordt gehecht aan kleine dingen. Die levenswijze nam Miquel Arques over en is ook bepalend voor haar werkwijze, waarin ze enkel leunt op de camera en natuurlijk licht. De kunstenaar is een autodidact en heeft vrijwel iedere fotografietechniek door haar handen laten gaan; van klassieke fotografie tot een pinhole camera. Na enkele baantjes als assistent voor een fotografie-galerie en een camera obscura specialist verhuisde ze naar Londen. Tegenwoordig woont en werkt de fotograaf in Antwerpen.
Naast haar liefde voor schoonheid is Miquel Arques ook gecharmeerd door de charme van kleine imperfecties. Ze beweegt daarbij tussen traditie en hedendaagse fotografie, altijd op zoek naar de ziel van het medium. De kunstenaar maakt geen technisch correcte reproducties, maar biedt juist ruimte voor kleine foutjes en experimenten. Ze experimenteerde bijvoorbeeld ook met verschillende afdrukmaterialen. Het werk van de fotograaf is bovendien schatplichtig aan de schilderkunst, in termen van compositie, kleur en materialiteit. Dat resulteert in werken die worden getekend door transparantie en textuur, werken die de kijker bíjna lijken uit te nodigen om het stiekem even aan te raken. Inhoudelijk wordt haar werk geïnspireerd door een veelheid aan bronnen: van de geschiedenis en cinema tot persoonlijke sporen, verlangen en het werk van schrijvers als Toon Tellegen.
Miquel Arques: “Mijn werk is gebonden aan de perceptie van tijd en hoe die tijd ons heden vormgeeft. Het is gebonden aan het spectrum van de tijd, directheid, nostalgie, het bekende, het onbekende, mogelijkheden en de toekomst.”
In 2009 bracht ze het fotografieboek ‘Portret met Garnalenkroket’ uit, waarin ze 48 toonaangevende personen vastlegde die bepalend zijn voor het culturele leven in België, waaronder Luc Tuymans, Jan Hoet, Michael Borremans, Dirk Braeckman en Stephan Vanfleteren.