Magazine

Melanie Bonajo in het Bonnefantenmuseum

Melanie Bonajo in het Bonnefantenmuseum

Kunstmagazine See All This neemt je maandelijks mee op een museale rondleiding. Wat in het museum is te zien, kan ook bij jou aan de muur hangen.


De indringende tentoonstelling met installaties en videowerk van Melanie Bonajo is te zien in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Wil je er langer naar kijken dan is haar indrukwekkende werk te koop bij Akinci Galerie in Amsterdam.


Je hebt nog maar een paar weken om je door Melanie Bonajo te laten meenemen op een spirituele trip door het Bonnefantenmuseum. Laat je vooral niet misleiden door de futuristische beelden van dit wonderland, want als je deze tentoonstelling binnentreedt, zul je ontdekken dat de reis vooral inwaarts gaat. Via de meest kleurrijke portalen neemt Bonajo je steeds dieper mee naar binnen. Neem bijvoorbeeld plaats op een gigantische knuffelbeer om naar de wereld te kijken door de ogen van een kind, stap in een tent voor een spirituele awakening, of zit in een rolstoel en wordt meegnoemen door het verhaal van hen die deze wereld al tachtig jaar bewandelen. Achter elke ruimte ontvouwt zich een kamer vol inzichten, die je ook zeker vragen in een spiegel te kijken, want kritiek op onze kapitalistische samenleving zien we ook in deze werken terug. Bonajo doet daarbij denken aan een moderne sjamaan, die met haar kunstwerken iets van grote waarde toont aan haar gemeenschap: de wijsheid van onze voorouders, communicatie met de geestenwereld en voorspellingen over dat wat nog achter de horizon ligt. Aan ons of we het willen zien.

Melanie Bonajo (Heerlen, 1978) woont werkt in Amsterdam en New York, en combineert in haar werk verschillende disciplines: fotografie, video, performances, muziek en installaties. Ze studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie, de Rijksakademie in Amsterdam en aan ISCP in New York. Haar films zijn vertoond tijdens Kunsthalle Basel, IFFR en IDFA. In 2016 had ze een solotentoonstelling in Foam Fotografiemuseum Amsterdam. Dit najaar zal ze deelnemen aan de groepstentoonstelling Let’s Talk About Nature van Galerie Akinci.


The Death of Melanie Bonajo: How to unmodernize yourself and become an elf in 12 steps - t/m 28 oktober in Bonnefantenmuseum Maastricht.
See All This is het mooiste kunstmagazine van Nederland met een online platform en uitgebreide agenda. seeallthis.com