In de rubriek ‘De keuze van…’ laten we een keur aan kunstliefhebbers (van incidentele kopers tot kunstprofessionals) aan het woord over hun beleving van kunst, en vragen we naar hun voorkeuren: waar zien ze het liefste kunst? Waar kopen ze, en vooral: wie kopen ze? In dit deel Jan van Huizen (Directeur architectenbureau, 70 jaar)
Wat betekent kunst voor jou?
Vanaf mijn achttiende tot mijn zevenendertigste was ik afhankelijk wat er in musea werd getoond. Geld voor aankopen was er niet want ik was een architectenbureau mede aan het oprichten. Voor mij begint de moderne beeldende kunst bij de schilders Claude Monet, Paul Cézanne en Vincent van Gogh, en loopt via Pablo Picasso en Salvador Dali naar het Amerikaans abstract expressionisme van Willem de Kooning, Mark Rothko en Jackson Pollock. Werk van deze kunstenaars kan ik niet kopen, dus bezoek ik regelmatig Londen om overzichtstentoonstellingen in de Tate Modern, Tate Britain en de Royal Academy te bekijken, en niet te vergeten de Saatchi Gallery, met tentoonstellingen van hedendaagse kunst.
Heb je kunst van huis uit meegekregen of heb je zelf je pad moeten vinden?
Van huis uit heb ik, behalve een keurige opvoeding, niets van beeldende kunst meegekregen! Ik heb mijn eigen, avontuurlijke pad gevolgd.
Waar haal je je informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan: krant, vakbladen, televisie, online?
Voor kunstaankopen oriënteer ik mij op diverse kunstbeurzen, waarvan Art Rotterdam, Art Cologne, Frieze in Londen en de Biënnale in Venetië de belangrijkste zijn. Ook volg ik een aantal galeries, zoals Ramakers, Ron Mandos en Lumen Travo. Het afstudeerwerk van de leerlingen van de KABK in Den Haag is ook altijd de moeite waard om te bezoeken.
Waar bekijk je het liefste kunst? In een galerie, museum, een beurs of online?
Naast galeries, musea en beurzen bezoeken is atelierbezoek een traktatie. Daar zie je hoe de kunstenaar bezig is, en krijg je inzicht in bijvoorbeeld zijn verzameling etnografie, zijn kleurpalet en de boeken en/of krantenartikelen die zijn aandacht trekken.
Hoe vaak per jaar koop je kunst? Koop je werk in oplage of liefst uniek werk?
Vorig jaar heb ik vier beelden aangekocht: van André Kruysen, Frank Halmans, Sarah Reinbold en Warffemius. Ik schat dat mijn jaarlijkse aankoop wel een modaal jaarinkomen van een kunstenaar bedraagt. Ik koop bij voorkeur uniek werk. Wat ook interessant is, is om de ontwikkeling van een kunstenaar te volgen. Zo heb ik werk van Aline Thomassen uit 1999, 2005 en 2017, schilderijen van Warffemius uit 1995, 2012 en beelden uit 2015 en 2019.
En waar koop je dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?
Ik koop kunst meestal in de galerie, of op een kunstbeurs. Nooit online.
Is het belangrijk dat jij en je partner het altijd eens zijn over een aankoop? Hoe beslis je/jullie?
Dertig jaar lang heb ik samen met mijn vrouw Käthy Gosschalk aankopen gedaan. Was er twijfel bij een van ons, dan werd er niet gekocht. De laatste vier jaar koop ik mijn kunst alleen en toch blijf ik vreugde in het verzamelen vinden.
Is er een galerie waar je een speciale band mee hebt?
Een speciale band had ik met drie galeries in Den Haag: Nouvelles Images, Seasons en Ramakers. De eigenaars van de eerste galeries (Erik Bos en John Hall) zijn overleden. Ramakers vierde vorig jaar haar 25-jarig bestaan, een knappe prestatie.
Deze drie galeries hadden een gemeenschappelijk beleid: het tonen van hedendaagse kunst, met elk hun eigen accenten. Bij Nouvelles Images heb ik het werk van Ger Lataster, Carel Visser en Willem Hussem leren waarderen – en kopen. Bij Seasons het werk van Gerard Verdijk en Martin Rous jr. Catalijn Ramakers laat een breed spectrum in de hedendaagse kunst zien, en in dat spectrum ben ik erg geïnteresseerd in kunstenaars die in hun werk geïnspireerd worden door de natuur, zoals Sjoerd Buisman, Hieke Luik. Ik bezoek altijd de opening van een tentoonstelling en vaak nog één of twee keer als het lekker rustig is en tijd is voor een goed gesprek met de galeriehouder.
Als je onbeperkt budget had, van wie zou je dan een werk aankopen?
‘Rosy-Fingered Dawn at Louse Point’ van Willem de Kooning. Als het Stedelijk Museum dit niet wil verkopen, dan mag het ook een projectie van James Turrell of een installatie van Olafur Eliasson zijn.
Wie zijn je favoriete kunstenaars (op GalleryViewer), en waarom?
De schilderijen van Marc Mulders zijn dik en vet geschilderd. Vele kleuren en abstracte figuren worden getoond op de doeken, en het licht spat er vanaf. Ik ben al een tijd van plan om zijn glas- en loodramen te gaan bekijken in de Grote kerk in Gouda. Ongeveer een jaar geleden was er een intieme tentoonstelling van zijn werk te zien in het Kunstmuseum Den Haag (voorheen Gemeentemuseum). Het museum is ontworpen door Berlage, de ruimtelijkheid, het kleurgebruik en detaillering maken het voor mij het mooiste museum van de wereld. In twee van die ruimten, alsmede de aanliggende gang, exposeerde Marc Mulders.
Carel Visser (BorzoGallery & galerie dudokdegroot) is voor mij de belangrijkste Nederlandse beeldhouwer. Als je zijn ontwikkeling volgt vanaf de midden jaren vijftig tot zijn dood in 2015, dan is dat een spannende reis in zowel vorm als in materiaalgebruik. Hij gebruikte materialen als hout, ijzer, leer, karton en drumvaten, maar ook vondsten als skeletjes en vogelvleugels uit de natuur. Zelf heb ik jaren geleden een zogenaamd ‘zeilbeeld’ gekocht. Destijds was dat het duurste beeld in mijn verzameling.
Raquel Maulwurf werkt met kool (krijt): ze veegt het uit en snijdt er op een dusdanige wijze in dat er een destructieve oorlogssituatie naar voren komt. Een vroeg werk van haar is een afbeelding van de Franse stad Caen, welke in het jaar 1944 van 7 juni tot 21 augustus het middelpunt van de strijd in Normandië was. In haar ontwikkeling zijn ook thema’s als de sterren in het heelal en natuurrampen aan de orde gekomen.
Wat mij in het werk van Cor van Dijk (Galerie Ramakers & Galerie van den Berge) aanspreekt is de architectuur in de beelden, terwijl het feitelijk geen architectuur is want het is vrije beeldhouwkunst. Het werk is streng, zuiver en uiterst precies, opgebouwd uit staal. Driedimensionale symmetrie en asymmetrie wisselen elkaar op een verrassende manier af. De huid van het staal wordt wel of niet chemisch bewerkt, zodat er een mooi patina ontstaat.
Van Maartje Korstanje wil ik nog wel een keer iets kopen, en TINKEBELL. is altijd opmerkelijk.