In de schaduw van Arnold Böcklins ‘Die Toteninsel’, waar de stilte van de dood heerst, en Dantes ‘De goddelijke komedie’, waar de zielen hun eeuwige lot ontmoeten, vindt de expo ‘The Vorce’ van Steven Peters Caraballo plaats. Zijn expo is een artistieke odyssee die de toeschouwer meeneemt op een reis door het numineuze, een ontmoeting met het ongekende dat ons dagelijks leven overstijgt. Het is een reis die zoals alle begint met een eerste stap en deze zetten we in gezelschap van de kunstenaar zelf en Annelies Ysebaert van de gelijknamige galerij.
Steven Peters Caraballo, geboren in 1978, is een kunstenaar die woont en werkt in Hasselt. Hij behaalde zijn meestergraad in Grafische Vormgeving in Genk in 2001 maar heeft sindsdien vooral de schilderkunst, die hij als autodidact omarmde, verfijnd als het meest geschikte medium om het ontstaansproces en de wording van zijn iconografie te exploreren. Met ‘The Vorce’ als zijn tweede solotentoonstelling, bouwt Caraballo voort op de waardering die hij al heeft ontvangen van gerenommeerde kunstenaars. Zijn werk, dat twijfel, vragen en emoties oproept, heeft een unieke aantrekkingskracht en toont zijn technische virtuositeit. Zijn inspiratie haalt hij o.a. uit zijn veelvuldige verblijven in Venezuela, waar hij beïnvloed wordt door de lokale mensen, cultuur, politiek, natuur en religie, wat allemaal terug te vinden is in zijn schilderijen.
De kunstwerken van Caraballo zijn als vensters naar een andere wereld, waar mythische beelden en verbanden ons in verwarring brengen en zelfs uit balans halen. Zijn penseelstreek is bedachtzaam en diep, laag over laag aangebracht, waardoor een kijkje wordt geboden in het hele creatieproces. Elke twijfel en elk toevallig inzicht dat tijdens het proces naar boven kwam, wordt genadeloos zichtbaar in de werken.
Een subtiel woordspel
Caraballo’s werk is een moderne odyssee die de toeschouwer meeneemt door een labyrint van culturele en historische referenties. De titel ‘The Vorce’ speelt met de woorden ‘force’ en ‘divorce’, een neologisme dat de kern raakt van de tentoonstelling. Het is een kracht die zowel verbindt als scheidt, een thema dat door de hele geschiedenis van de kunst heen resoneert.
De kunstenaar haalt inspiratie uit Arnold Böcklins ‘Die Toteninsel’, een werk dat de isolatie en de onbereikbaarheid van de dood uitbeeldt, en combineert dit met Dantes ‘De goddelijke komedie’, een episch gedicht dat de reis van de ziel door het hiernamaals beschrijft. Caraballo’s interpretatie brengt deze twee werelden samen in een visuele symfonie van kleur en vorm, waarbij hij de kijker uitnodigt om de overgang van leven naar dood te overdenken.
De schilderijen van Caraballo zijn doordrongen van een diepe culturele en filosofische betekenis. Zijn ‘dodeneiland’ is niet alleen een eerbetoon aan Böcklin, maar ook een herinterpretatie die de tijdloze vragen van het bestaan oproept. De veerman Charon, traditioneel afgebeeld als een oude man, wordt in Caraballo’s wereld een jonge vrouw, een metafoor voor de vernieuwing en de voortdurende cyclus van leven en dood.
De kunsthistorische waarde van Caraballo’s werk ligt in zijn vermogen om oude thema’s nieuw leven in te blazen. Hij gebruikt klassieke iconografie en geeft deze een hedendaagse twist waardoor hij een brug slaat tussen het verleden en het heden. Zijn techniek, die doet denken aan de oude meesters, is verfijnd en toch fris, en toont een diep begrip van de materie.
May the force be with you
‘The Vorce’ is ook een cultureel-filosofische reflectie op de kracht van kunst. Ze toont hoe kunst ons kan verbinden met de diepste delen van onszelf en met elkaar, zelfs als het gaat om de meest pijnlijke aspecten van het menselijk bestaan. De tentoonstelling nodigt uit tot introspectie en biedt een ruimte voor de bezoeker om persoonlijke ervaringen van verlies en scheiding te verwerken.
De woordspeling in de titel ‘The Vorce’ is een krachtige herinnering aan de impact die kunst kan hebben. Het is een kracht die ons kan optillen en ons kan scheiden van onze dagelijkse realiteit, ons achterlatend met een gevoel van verwondering en soms van verlies. Caraballo’s werk is een testament van deze kracht, een kracht die zowel verbindt als scheidt, en die ons uitnodigt om de complexiteit van het menselijk hart te verkennen.
In ‘The Vorce’ vinden we een kunstenaar die niet bang is om de diepten van de menselijke ziel te verkennen. Caraballo’s werk is een uitnodiging om de kracht van kunst te ervaren, om ons te laten onderdompelen in een wereld waar de grenzen tussen leven en dood, tussen liefde en verlies, vervagen. Het is een tentoonstelling die ons uitdaagt om na te denken over de kracht die in ons allen schuilt, zelfs als we geconfronteerd worden met de ultieme scheiding.