In de rubriek ‘De keuze van…’ laten we een keur aan kunstliefhebbers (van incidentele kopers tot kunstprofessionals) aan het woord over hun beleving van kunst, en vragen we naar hun voorkeuren: waar zien ze het liefste kunst? Waar kopen ze, en vooral: wie kopen ze? In dit deel Monique Busman (producent van De Familie Film & TV)
Wat betekent kunst voor jou?
Duur of goedkoop – ik geniet er elke dag van. Het is een houvast in ons leven. Ik kan elke dag blij worden van de werken in ons huis.
Heb je kunst van huis uit meegekregen of heb je zelf je pad moeten vinden?
Zoals ik zelf op 15-jarige leeftijd – en op aandringen van mijn leraar Maatschappijleer in Zuid-Limburg – een landelijke krant heb leren lezen, heb ik ook zelf kunst ontdekt. Ik was zeventien jaar, studeerde net in Amsterdam, en zag een etsje van Marijke van der Zwaag dat ik voor vijfentwintig gulden kocht. Het staat nog steeds op mijn bureau.
Waar haal je je informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan: krant, vakbladen, televisie, online?
Niets specifiek, het komt op mijn pad. Zoals Alexander Calder: bij een tentoonstelling van zijn werk een paar jaar geleden in Nederland moest ik letterlijk huilen van geluk. Dagen heb ik internet afgestruind om een mobile van hem te kopen, maar helaas: onbetaalbaar. Ik was er misselijk van.
Waar bekijk je het liefste kunst? In een galerie, museum, een beurs of online?
Het liefst in een museum of in een galerie. Het liefst ook een tentoonstelling met veel werk van één kunstenaar, zodat je kunt verdwijnen in iemands wereld, er in zwelgen. Ik zag Luc Tuymans in Venetië afgelopen maand, een palazzo vol. Geweldig!
Hoe vaak per jaar koop je kunst? Koop je werk in oplage of liefst uniek werk?
Één keer per paar jaar! Nee – het ligt er aan. Met de KunstKoopregeling kon ik soms toegeven aan impulsen. Helaas is de regeling afgeschaft.
En waar koop je dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?
Het liefst in de galerie of op een kunstbeurs. Op Unseen vorig jaar viel ik als een blok voor het werk van Marwan Bassiouni – en voor hemzelf: hij stond zó enthousiast te vertellen. Ik kreeg een visitekaartje, want wilde iets kopen. Vorige maand zag ik dat hij binnenkort in het Fotomuseum Den Haag exposeert. Grrr, dan kan ik het vast weer niet betalen.
Is het belangrijk dat jij en je partner het altijd eens zijn over een aankoop?
Nee, hoor. Als de één iets mooi vindt en het zelf kan betalen, moet hij het vooral kopen. Gelukkig vinden we vaak samen hetzelfde mooi. Samsam dan!
Is er een galerie waar je een speciale band mee hebt?Ik was net een band aan het opbouwen met Wouter van Leeuwen, omdat ik totaal weg was van het werk van Michael Wolf. Met name de mensen die hij achter glas fotografeerde, in de trein/metro. Vriend Bertil van Kaam wees me op Wouter. Ik heb hem ontmoet tijdens de laatste Art Rotterdam, hij gaf me heel lief een fotoboek van Wolf. Ik zou er langs gaan om een foto te kopen, maar er kwam almaar iets tussen. En toen, verschrikkelijk, stierf Wolf plotseling. Toen durfde ik én niet meer bij Wouter van Leeuwen aan te kloppen én ik voelde me schuldig omdat hij me dat boek toch maar had gegeven.
Als je onbeperkt budget had, van wie zou je dan een werk aankopen?
Van Anish Kapoor!
Wie zijn je favoriete kunstenaars (op Gallery Viewer), en waarom?
Paul Kooiker - Niet alleen een goede vriend, maar ook een kunstenaar met een eigenzinnige blik. Verrast altijd weer met zijn nieuwe projecten. En dat allemaal met een iPhone!
Robby Müller – Het licht en de kadrering in zijn films zijn geweldig, en dat zie je terug in zijn fotografie. De polaroid-techniek maakt dat zijn beelden iets dromerigs krijgen.
Ed van der Elsken – Wat een chroniqueur. Alledaags leven op zijn bijzonderst vastgelegd.
Michael Wolf – Zie hierboven. Wie weet komt het er nog van, hoor.
Michael Raedecker – Een vriend heeft een Raedecker aan de muur hangen. Op tijd gekocht! Ondanks de getemperde, mooie diepe tonen, geeft elk werk een ingetogen spanning weer.
Johannes Schwartz – Dat is denk ik de meest eigenzinnige man die ik ken in de fotografie. Zijn werk is soms even onnavolgbaar als Johannes zelf.
Gallery Viewer en Het Parool zijn op 18 april 2019 mediapartners geworden. De samenwerking bestaat uit een uitwisseling van content. Zo publiceert Het Parool wekelijks de rubriek ‘De keuze van…’ van Oscar van Gelderen en Manuela Klerkx in de krant en op de site.