De Nederlandse kunstenaar Wido Blokland maakt bijzondere sculpturen waarin filosofie en spiritualiteit op betekenisvolle wijze verweven worden. Hij vindt het daarin belangrijk om zijn eigen weg te bewandelen, via een uniek startpunt, om zich daarbij niet teveel te laten beïnvloeden door de kunstenaars die hem voorgingen. Zijn praktijk is er op gericht om te reflecteren op de rol van de mens. Blok: ”Alles wat ik doe als kunstenaar komt voort uit de even eenvoudige als fundamentele vraag: wat is de plek van de mens?” Tot en met 20 juni is zijn werk te zien in een solotentoonstelling in Galerie Ramakers.
Blokland studeerde filosofie - zowel oosterse als westerse filosofie - en beeldende kunst. Die combinatie komt zeker terug in zijn werk. Met name de titels voorzien het werk daarbij van een extra inhoudelijke laag. Zo is er in de tentoonstelling een werk te zien met de mysterieuze naam ‘Genèse [Vesica Pisces]’. We zien een sterrenkaart in zwart wit, ingelijst in een gouden lijst en voorzien van een laag glas. Daarin zijn in het midden twee overlappende cirkels geëtst en het deel dat overlapt - zoals een venndiagram - is uit het glas gesneden. De wiskundige vorm die ten grondslag ligt aan dat venndiagram, de twee cirkels, blijken een officiële wiskundige naam te hebben: de zogenaamde vesica piscis. Blok verandert dat laatste woord in pisces, het sterrenbeeld vissen en noemt het werk Genesis, ofwel de oorsprong. Die vesica piscis staat overigens voor het verenigen van twee uitersten, die pas compleet zijn als ze verenigd worden — en daarmee een zekere afhankelijkheid van elkaar hebben. De vorm wordt ook wel gebruikt als manier om het fysieke tegenover het geestelijke te zetten: de psyche of de ziel.
In een tweede werk zien we - als we even zonder fantasie kijken - een installatie die bestaat uit twee onderstellen van een salontafel, een tafelblad, een reeks houten en glazen knikkers, een wandelstok en een aantal verknipte bladeren uit sterrenkaarten. Als we nog eens kijken, nu met fantasie, dan zien we een enigszins wankele sterrenkijker, een soort telescoop avant la lettre. Het werk blijkt ‘Secret Space [Huygens]’ te heten. Zou het een verwijzing zijn naar de beroemde Huygens ruimtesonde die Saturnus en zijn manen bestudeerde in 2017? Zouden die knikkers dan misschien manen of planeten vertegenwoordigen?
In een derde werk, ‘Hermes, [Caduceus]’, zien we twee dikke staalkabels die in een soort krom kruis gevormd zijn, met daarop een klassieke bolhoed, die doorboord wordt door één van de staalkabels. De caduceus is de beroemde staf van de god Hermes (of als je meer van Romeinse goden bent: Mercurius), bekleed met twee omwonden slangen en voorzien van twee vleugels: het symbool van de god. Hermes stond bekend als de god van de handel, het verkeer en welsprekendheid. De boodschapper van de goden en beschermer van reizigers en dieven. Waarom koos Blokland dan voor een bolhoed als symbool?
In feite lezen al zijn installaties als een soort intellectuele puzzels, vol complexe lagen en woordgrapjes. Andere werken verwijzen bijvoorbeeld naar de Steen van Rosetta, die ons hielp om de hiërogliefen te ontcijferen, Ouroboros, het oud-Griekse symbool uit de alchemie dat een staartbijtende slang verbeeldt, het hindoeïstische mantra Sohum, de herboren fenix enzovoort. Blokland weet met zijn installaties iets concreets te verweven met iets ongrijpbaars, wat een interessante reeks aan werken oplevert.