“Kunst in woord” is gestart vanuit het doel kunstliefhebbers en professionals in de kunst te verbinden. #1 laat het kunstenaarsduo Sander Breure & Witte van Hulzen aan het woord. Sander en Witte creëren interdisciplinaire installaties met behulp van film, performance, fotografie, tekeningen en sculpturen.
Op de hoek van de straat aanschouwt het duo voorbijgangers. Op zoek naar aspecten die stereotypes ontstijgen. Mensen portretteren, dat is wat ze doen. “Het is een gebrek aan voorstellingsvermogen als je in stereotypes denkt”, stellen ze. Op de hoek van de straat kom je eigenlijk nooit stereotypes tegen. In die valkuil willen ze met hun creaties dus ook niet lopen.
In één van hun exposities “Parts, Bits and Pieces” is het vertrekpunt dat mensen altijd een rol spelen. Deze rol bestaat zowel uit bepaalde karakteristieken, specifieke ‘maskers’ en lichaamstaal als bijbehorende attributen zoals kleding. Breure & Van Hulzen hebben een installatie gecreëerd die uit verschillende sculpturen bestaat. Menselijke figuren, maar ook individuele koppen, zijn geplaatst in een theatrale setting.
Als neven kennen ze elkaar al langer, tot kunstduo zijn ze langzaam gegroeid. Sinds de middelbare school zijn ze trouw aan de kunst. Ze willen dat een kunstwerk recht doet aan de complexiteit van een echt iemand. Maar wat is dat? Een echt iemand bestaat uit meerdere lagen. Ze proberen een bril op te zetten die niet in de eerste laag al stopt met kijken. Niet alleen bij henzelf. Ook bij anderen.
In 2016 probeerden ze op Utrecht Centraal het voorstellingsvermogen van voorbijgangers te verbreden. Een half jaar lang mengden vier performers zich dagelijks in de drukte op Utrecht Centraal. “Dat wat ons elke dag omringt, dat wat we saai of normaal vinden en niet opmerken, kan ons veel leren wanneer we er van dichterbij naar kijken”, voegen ze toe. Ook mensen die doorgaans niet met kunst in aanraking komen, werden met deze kunstvorm geconfronteerd. Filmpjes die op internet geplaatst zijn door toevallige voorbijgangers leveren een interessant beeld op:
Public Works Utrecht - Performance Sander Breure en Witte van Hulzen
Op de beelden is te zien dat de performance op Utrecht Centraal slaagt voor de zogenaamde “kindertest”. Ooit van gehoord? Op deze opmerkelijke manier meten Sander en Witte hun kunst. Een kunstwerk slaagt voor de test wanneer het de aandacht van kinderen kan houden. “Kinderen raken iets primairs dat kunst moet bezitten”, aldus Sander. Ze doen hun uiterste best om de slagingsgraad zo hoog mogelijk te leggen.
De twee hebben een complexe relatie, vergelijkbaar met mensen die samen een bedrijf hebben. Leuk hoeft het niet te zijn. Een missie is moeilijk te definiëren. Ze staan open voor toevalligheden. “De wereld is één grote toevalligheid”, ronden ze af. Door het zien, maken en beleven van bepaalde kunstwerken zijn ze veranderd, is hun kunst veranderd en zullen ze blijven veranderen.
Jurriaan Wesselink helpt vanuit The Art Connector mee om kunstliefhebbers en kunstprofessionals te verbinden. Hij vindt dat kunstenaars te weinig aan het woord zijn. Voor meer informatie over Jurriaan of The Art Connector verwijzen wij u graag naar website van The art Connector