In de rubriek ‘De keuze van…’ laten we een keur aan kunstliefhebbers (van incidentele kopers tot kunstprofessionals) aan het woord over hun beleving van kunst, en vragen we naar hun voorkeuren: waar zien ze het liefste kunst? Waar kopen ze, en vooral: wie kopen ze? In dit deel Jitteke Runia (Mede-eigenaar van OnlyHuman en partner en consultant bij DUX International, 60 jaar)
Wat betekent kunst voor jou?
Kunst kijken is een beetje als vakantie in je hoofd. Nieuwe vergezichten, onverwachte associaties, verrassende perspectieven. De beste kunst is kunst die je beleeft; niet alleen plaatjes kijken, maar een sensatie voor hoofd en hart gewaarworden. Voor mijn werk volg ik de ontwikkelingen in de kunst en kunstwereld. Vernieuwing, engagement en verandering staan nu bovenaan de agenda van musea en kunstinstellingen. Prima, goed en belangrijk, maar voor mijn eigen particuliere kunstbeleving ga ik op zoek naar kunst die me direct raakt, naar beelden en verhalen die ik kan verbinden met mijzelf. Hedendaagse fotografie en crossovers tussen fotografie en andere kunstvormen vind ik erg interessant en heb ik graag om me heen, maar de liefde voor schilderkunst heb ik al zo lang ik me kan herinneren, dus ook dat hangt thuis aan de muur.
Heb je kunst van huis uit meegekregen of heb je zelf je pad moeten vinden?
Vroeger thuis was er meer belangstelling voor literatuur en muziek. Beeldende kunst heb ik nadat ik naar de stad verhuisde om te gaan studeren al snel zelf ontdekt.
Waar haal je je informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan: krant, vakbladen, televisie, online?
Ik spreek regelmatig met galeriehouders en met kunstenaars, en ik bezoek beurzen om overzicht te houden van bredere ontwikkelingen, zowel nationaal als internationaal. Voor meer achtergrond lees ik vooral de kranten, en als ik iets specifieks wil weten zoek ik online.
Waar bekijk je het liefste kunst? In een galerie, museum, een beurs of online?
Beurzen vind ik erg leuk om te bezoeken; favoriet zijn Art Rotterdam, Paris Photo en Unseen. In elke stad waar ik kom, zakelijk of privé, probeer ik minimaal één museum te zien. In Nederland ga ik zo veel mogelijk naar nieuwe tentoonstellingen kijken, vooral in Rotterdam en Amsterdam.
Hoe vaak per jaar koop je kunst? Koop je werk in oplage of liefst uniek werk?
Een paar jaar lang kocht ik zo’n vijf tot tien kunstwerken per jaar, nu wat minder. Omdat ik veel fotografie koop, is het meestal werk in oplage, maar ik heb ook unieke stukken.
En waar koop je dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?
Ik koop in de galerie of op een beurs. Ik heb me wel voorgenomen om ook op veilingen te gaan neuzen naar ouder werk en vintage fotografie, maar dat komt er steeds niet van. Online koop ik nooit, ik wil de galerie of de kunstenaar gesproken hebben over het werk. Bij vintage fotografie kan dat natuurlijk niet; maar dat spreekt me aan door het unieke, historische moment en verhaal wat er achter verborgen zit.
Is het belangrijk dat jij en je partner het altijd eens zijn over een aankoop? Hoe beslis je/jullie?
Ik beslis bijna altijd zelf. Soms vraag ik het gezin of anderen om mee te kijken, ik wil dan weten wat ze er van vinden of vraag mee te kiezen uit werk van een kunstenaar. Maar, eerlijk gezegd, als ik terugkijk naar wat ik gekocht heb, ben ik het meest tevreden over de aankopen waar ik zelf over heb beslist. Samen kiezen betekent vaak een compromis en dat werkt voor mij niet zo goed bij kunst.
Is er een galerie waar je een speciale band mee hebt?
Albada Jelgersma en FLATLAND, beiden in Amsterdam. Albada Jelgersma, omdat Renée zo’n ongelooflijk scherp gevoel heeft voor wat goed is. Haar keuze voor kunst is tegelijk heel precies en intuïtief, en sluit heel erg aan bij mijn smaak. Door haar internationale achtergrond haalt ze ook mooie kunstenaars naar haar galerie uit het buitenland.
Bij Martin en Fiona van FLATLAND kom ik al jaren. Het is altijd leuk om ze te spreken, en ik pik altijd iets op om over na te denken. Niet alleen over kunst overigens. Bij hen valt er ook altijd wat te lachen, het is niet allemaal zo in- en in serieus. Mijn lievelingswerk heb ik van Martin gekocht: ‘Portret Nr 5’ uit de serie ‘Berlin’ van Erwin Olaf.
Als je onbeperkt budget had, van wie zou je dan een werk aankopen?
Van Jeff Wall. Of van Michael Raedecker. Dan zou ik niet alleen meer budget moeten hebben, maar ook meer ruimte om het op te hangen…
Wie zijn je favoriete kunstenaars (op GalleryViewer), en waarom?
Mathieu Cherkit is een ongelooflijk goede schilder, die op weergaloze manier zijn eigen directe omgeving verbeeldt en oprekt tot spannende perspectieven. Altijd verrassend, en zelfs met een beetje humor (en dat kom je niet veel tegen in de beeldende kunst).
Misha de Ridder heeft recent een prachtige film en serie gemaakt in Zwitserland: ‘Resilience’ (nog te zien via Galerie Albada Jelgersma).
Van Erwin Olaf heb ik werk uit verschillende series gekocht. Ik vind zeker niet al zijn werk goed, maar de serie ‘Berlin’ vind ik echt prachtig. Het ‘Portret nr 5’ dat ik uit deze serie heb gekocht is het enige dat ik nooit wissel, maar dat altijd op dezelfde plek hangt, waar ik het elke dag een paar keer tegenkom. Ik ben er erg aan gehecht, het ontroert me nog steeds.
Ed van der Elsken vind ik nog steeds verschrikkelijk leuk, hij geeft een prachtig tijdsbeeld.