De wereld laat zich niet meer in één verhaal vangen. Kunstenaars op Art Rotterdam (28–30 maart in Rotterdam Ahoy) bewegen zich moeiteloos tussen digitale technologie, natuur, gamecultuur en klassieke schilderkunst. Hun werk toont hoe hybride werelden — waar disciplines, materialen en werkelijkheden in elkaar overvloeien — allang geen uitzondering meer zijn. Vijf kunstwerken springen eruit door hun verbeelding van zulke samensmeltingen.
Game over? De kunstenaar versus de kunstwereld
In de installatie ‘ULTIMATE MINGLE’ (Albert Contemporary) weeft de Deense kunstenaar Line Finderup Jensen schilderkunst, sculptuur en een zelfontwikkelde videogame samen tot een gelaagde ervaring waarin digitale en fysieke werelden in elkaar overvloeien. Centraal staat een game waarin je (in Street Fighter-stijl) als kunstenaar de strijd aangaat met galeriehouders, curatoren en verzamelaars. De setting is een kunstbeurs, compleet met booths, counter attacks en flitsende life bars: je vecht letterlijk voor zichtbaarheid en erkenning. De sculpturale gameconsole vormt een geheel met de omliggende schilderijen, waarop de achtergrondverhalen van de personages zijn verbeeld. Zo benadrukt Finderup dat achter elke vechter – kunstenaar of galeriehouder – ook gewoon een mens schuilgaat. Door het lot van haar digitale alter ego in handen van de speler te leggen, maakt ze de kwetsbare en vaak onzichtbare positie van de kunstenaar binnen het kunstsysteem invoelbaar.
Pavel Grosu: digitale collage als schilderkundig geheugen
De Roemeense kunstenaar Pavel Grosu (Sector 1 Gallery) vertaalt digitale collages naar gelaagde schilderijen. Hij vertrekt vanuit gevonden beelden – persoonlijke foto's, alledaagse voorwerpen, architectonische elementen – die hij digitaal manipuleert: geknipt, herschaald en opnieuw gecomponeerd. Pas daarna begint het schilderen. In zijn werk komen droom, illusie en herinnering samen. Het resultaat zijn mysterieuze schilderijen waarin je blijft zoeken: wat is nog echt?
Preta Wolzak: olifanten in de controlekamer
In dit met de hand geborduurde werk van Preta Wolzak (Rademakers Gallery) zien we een olifant achter de knoppen in een control room — een kerncentrale misschien? Wat begint als een absurd tafereel, ontvouwt zich tot een kritische reflectie op technologische macht, bureaucratie en ecologische kwetsbaarheid. De kleurrijke, ogenschijnlijk naïeve stijl roept associaties op met kindertekeningen, maar in de details schuilt de gelaagdheid: een overdaad aan meters, kabels en schakelaars maakt de ondoorgrondelijkheid van moderne infrastructuren tastbaar.
Daan Samson: blender in het woud
In zijn ‘Prosperity Biotopes’ laat Daan Samson (Rosie’s) zien hoe ons verlangen naar ongerepte natuur botst met de hang naar vooruitgang en gemak. Die tegenstelling vormt de kern van zijn werk, waarin alledaagse apparaten zoals miniprojectoren en robotstofzuigers opduiken in zorgvuldig gereconstrueerde natuuromgevingen. Tijdens Art Rotterdam presenteert Samson bij Rosie’s vier nieuwe tekeningen over de rol van vuur in de ecosystemen van Zuidwest-Australië. Daar gebruiken planten brand juist als motor voor vernieuwing. In Samson’s universum krijgt ook de mens een plek in dat ecosysteem: een keukenblender past daar net zo goed in als een een dier of plant. Zijn werk stelt tegelijkertijd de vraag of onze drang tot creëren en consumeren wel echt onnatuurlijk is.
Florale datavisies tussen natuur en software
In de serie ‘Phytosynthesis’ onderzoekt Stefano Caimi (The Flat – Massimo Carasi) hoe planten en digitale technologie elkaar kunnen raken zonder elkaars essentie te verliezen. Via fotogrammetrie worden bloemen gescand, waarna een zelfontwikkeld algoritme miljoenen datapunten omzet in gelaagde, etherische beelden. Caimi beschouwt technologie niet als einddoel, maar als materiaal dat, net als klei of verf, pas betekenis krijgt door grondige kennis en onderzoek. Zijn florale composities balanceren tussen zichtbaarheid en ontbinding: ze laten de structuur van de plant zien, maar ook de onderlinge verbindingen tussen cellen en omgeving.
Bekijk hier de volledige catalogus voor Art Rotterdam en koop hier je tickets