Galeries en musea staan niet stil. Hoewel hulp van de overheid zwaar bevochten moet worden - ondanks het feit dat de culturele sector goed is voor 3,8% van het nationaal inkomen en 4,8% van de werkgelegenheid - zien we in de culturele sector ook innovatie en veerkracht in deze buitengewone tijden. Galeries en culturele instellingen hebben verschillende manieren gevonden om zichtbaar te blijven, enerzijds door bestaande content mooi uit te lichten en anderzijds door nieuwe initiatieven van de grond te krijgen. In dit artikel belichten we een aantal van deze nieuwe initiatieven.
Activiteiten
Het is duidelijk: thuis blijven is geen reden om niet van kunst te kunnen genieten. Musea organiseren wereldwijd live rondleidingen op Instagram en Thuismuseum.nl zorgt er voor dat je Nederlands musea ook op je bank kunt bekijken. Young Collectors Circle, die in deze periode ook speciale masterclasses, studio visits, een online helpdesk en rondleidingen aanbiedt, nodigt members uit om hun favoriete kunstaankoop te laten zien. Je wordt ook uitgenodigd om competitief te blijven: Amsterdam Art organiseert komend weekend een speciale digitale Art Hunt waarmee je een galeriewaardebon ter waarde van €300 kunt winnen en kunstinstagrammer Cultuursnuiver organiseerde een speciale cultuur pub-quiz.
Ook galeries blijven je inspireren, door speciale rondleidingen te organiseren of speciale IGTV kanalen te starten (zoals Galerie Fons Welters en Dürst Britt & Mayhew). Ook zien we de opkomst van speciale podcasts, zoals de AKINCI Quarantaine Podcast sessions. Stigter Van Doesburg laat de kunstenaars aan het woord in hun Artichoke rubriek, waarin zij ons meenemen in hun dagelijkse routine tijdens hun zelfisolatie. Ze maakten ook speciale edities voor dit project.
Het Instagram account Tussen Kunst en Quarantaine, dat mensen uitnodigt om thuis creatief kunstwerken uit te beelden begon als een grap, maar werd in één klap wereldberoemd toen het Met Museum en het Louvre het account ontdekten. Ook Foam nodigt je uit om iconische foto’s na te maken. Musea grijpen hun maatschappelijke functie bovendien aan om eenzaamheid in de samenleving tegen te gaan. Zo kun je de wondertelefoon van Museum Catharijneconvent bellen, de Kijktelefoon van het LAM Museum en worden eenzame senioren met speciale kunstkaarten uitgenodigd om te bellen met het Van Abbemuseum om te praten over kunst. Het S.M.A.K. museum in Gent stuurt gratis posters toe met kunstwerken uit hun vaste collectie om op die manier een gratis openluchtmuseum te starten door ramen in te zetten als externe museummuren. En Vereniging Rembrandt, die musea helpt bij het aankopen van kunst, vroeg mensen om het werk in te sturen dat ze op dit moment het meest missen. Het is deze week bovendien Nationale Museumweek, waarbij digitale initiatieven een week lang worden uitgelicht op de website en in een dagelijks live programma.
Benieuwd naar nog meer internationale initiatieven? Het ICOM, de internationale museumvereniging, riep musea op om digitale initiatieven te delen onder de hashtag #MuseumsAndChill.
Online tentoonstellingen
Hoewel het culturele leven in musea eerder op slot ging dan in veel galeries zorgde de oproep om thuis te blijven er toch voor dat het galeriebezoek hard achteruit liep. Verschillende galeries maakten daarom speciale virtuele rondleidingen in 360 graden. Upstream Gallery nodigde kunstenaar Rafaël Rozendaal uit om een speciale online tentoonstelling te maken met kunst die altijd virtueel is geweest: digitale kunst. Let op: deze tentoonstelling is nog t/m vandaag, 24 april te zien op de website van de galerie.
Ook zien we de opkomst van speciale online viewing rooms, geïnspireerd op het succes van de online viewing rooms tijdens de digitale editie van Art Basel Hong Kong, waar kunst te zien was met een gezamenlijke waarde van 270 miljoen dollar. Rademakers Gallery pakt het juist heel analoog aan door mensen op straat een kunstbeleving te bieden in de vorm van een fysieke etalage vol kunst. Ze werkt ook samen haar de buren en installeert daarom een speciale tentoonstelling bij Loods 6.
Speciale edities
Verschillende galeries hebben daarnaast besloten om speciale edities uit te brengen vanaf €150 euro. Zo maakte Klaas Kloosterboer voor Ellen de Bruijne Projects een speciale editie in isolatie met het materiaal waar iedereen op dit moment geobsedeerd door is: het nieuws. Ook Caroline O’Breen brengt iedere week een speciale editie van 30 uit, gemaakt door één van de kunstenaars uit haar stal. Sarah van Sonsbeeck liet zich inspireren door Marcel Duchamp in een speciale editie voor Annet Gelink Gallery.
En in het project Four Flags (@Fourflags2020), gecureerd door Nick Terra (van Galerie Fons Welters) en Julia Mullié, worden kunstenaars uitgenodigd om speciale vlaggen te maken in een kleine editie voor de serie ‘Freedom for Sale’.
Tip: ben je ook op zoek naar goedkopere aanvullingen op je persoonlijke kunstcollectie? Kijk dan eens hier.
Ook internationaal zien we soortgelijke initiatieven. Het Elmhurst Hospital in Brooklyn werd al snel de ground zero genoemd van het virus-epicentrum in New York. Een paar honderd kunstenaars, waaronder ook Rineke Dijkstra en Mitchell Tyler (die vorig jaar een solotentoonstelling had in het Foam) maakten speciale edities om geld op te halen voor het ziekenhuis. De actie bleek buitengewoon succesvol, binnen een paar weken is er $1,380,000 opgehaald. De actie is inmiddels afgelopen, maar ook op Giveworld kun je kunst kopen voor het goede doel. Dat initiatief heeft inmiddels $100.000 opgebracht. Maar je hoeft hiervoor niet eens buiten Nederland te kijken: verschillende galeries uit eigen land, waaronder ook SmithDavidson, zeggen op dit moment een percentage van hun verkoop toe aan goede doelen.
Help de kunstenaars
Het is daarnaast ook belangrijk dat kunstenaars aan het werk blijven. Eelco van der Lingen, directeur van het Mondriaan Fonds, spoort conservatoren van kunstmusea aan om kunstaankopen niet uit te stellen en de aankoopregeling van het Mondriaan Fonds juist nu in te zetten. “Voor het behoud van de keten, is het goed als musea kunst blijven kopen. Anders vallen galeries straks om en verliezen kunstenaars hun inkomen.” Het Van Abbemuseum gaf, in samenwerking met zes andere grote prestigieuze Europese instellingen, zestien opgesloten kunstenaars een commissie waarbij hen gevraagd werd om te kijken naar de subversieve kracht van huiselijke ruimtes, in een wereld waarin ramen en balkons een nieuwe rol vervullen in openbare leven. Ook Nieuw Dakota roept kunstenaars in alle disciplines op om verhalen te blijven vertellen en te reflecteren op deze bijzondere periode. Kunstverzamelaars kunnen zelf ook een steentje bijdragen door vooral kunst te blijven kopen. De KunstKoopregeling, die onlangs gecontinueerd werd, biedt nog steeds de mogelijkheid om kunst in termijnen te betalen.