In de rubriek ‘De keuze van…’ laten we een keur aan kunstliefhebbers (van incidentele kopers tot kunstprofessionals) aan het woord over hun beleving van kunst, en vragen we naar hun voorkeuren: waar zien ze het liefste kunst? Waar kopen ze, en vooral: wie kopen ze? In dit deel Wouter Goldschmidt (dermatoloog in Ziekenhuis Amstelland, 44 jaar)
Wat betekent kunst voor jou?
Kunst is een zijstap uit het ritme van alledag, je kunt even wegdromen, er verschijnt een glimlach op je gezicht of je wordt bevangen door ontroering, door de aanwezige schoonheid. Ik geniet van de rust die kunst kan geven, maar ook van de aanhoudende verrassingen: ook al denk je een werk te kennen, en hangt het al jaren bij je thuis aan de muur, bij een goed werk valt er steeds weer iets nieuws te ontdekken.
Kunst is er bij mij altijd geweest. Al van jongs af aan werd ik door mijn ouders meegenomen naar tentoonstellingen in galeries en musea, zowel in Nederland, als tijdens vakanties in Frankrijk. Er was thuis een brede interesse voor zowel (moderne) schilderkunst, grafisch werk als glas en keramiek. Zowel binnen als buiten – in de tuin – staat het vol. Mijn moeder bezoekt nog steeds met veel liefde en passie talrijke tentoonstellingen in het land. Van haar heb ik geleerd dat er altijd weer een plek te vinden is in huis voor een nieuw werk: ‘Al hang je het aan het plafond!’ Nieuw werk ‘slingert’ overigens altijd eerst een tijdje door ons huis voor het z’n plek krijgt.
Bij mijn partner, Martijn Wilcke, is het anders gegaan. Hij is autodidact, en kocht zijn eerste kunstwerk op een borrel bij een vriend, die één keer per jaar zijn huis openstelde voor een jonge, bevriende kunstenaar. Daarna bleef het op zijn pad komen, en gelukkig kunnen we er nu samen van genieten.
Waar haal je je informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan: krant, vakbladen, televisie, online?
Vooral uit de krant, maar ook online of op social media. De laatste tijd volg ik diverse kunstenaars (en galeries) op Instagram. Het is heel leuk om te zien waar ze mee bezig zijn en het proces van het ontstaan van een kunstwerk te kunnen volgen.
Waar bekijk je het liefste kunst? In een galerie, museum, een beurs of online?
Overal is kunst, zelfs op straat. We bezoeken veel beurzen, hierdoor krijg je snel een goed overzicht van het aanbod. Helaas maken we vaak te weinig tijd voor galeriebezoek, daarom is het fijn om op een beurs snel een overzicht te kunnen krijgen van bekende kunstenaars en nieuwkomers op de markt. Hoewel het aanbod vaak groot is op deze beurzen kan ik altijd vrij snel beslissen of iets me aanspreekt of niet.
Hoe vaak per jaar koop je kunst? Koop je werk in oplage of liefst uniek werk?
Gemiddeld twee keer per jaar. Meestal is het uniek werk, zelden een werk in oplage, hoewel dat niet bewust is. Bij ons thuis is er inmiddels een mooie mix van schilderkunst en grafisch werk, beeldhouwkunst en keramiek. We hebben allebei nauwelijks interesse in fotografie. Ik vind het prettig om in het werk het ambacht te kunnen zien, te kunnen zie hoe iets werkelijk gemaakt is, het materiaal te kunnen voelen of ruiken (zoals bij een vers olieverfschilderij)
We vinden het ook leuk om werken bij elkaar te hangen die in eerste instantie niets met elkaar te maken hebben. Ze versterken elkaar en gaan samen een verhaal vertellen. Van bijna alle werken thuis hebben we de kunstenaars persoonlijk ontmoet; het is leuk en waardevol om het verhaal van de maker te horen.
En waar koop je dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?
De meeste werken hebben we in de galerie gekocht, maar ook vaak op een beurs, of naar aanleiding hiervan. Slechts eenmalig na een kijkdag op een veiling. Online zonder het gezien te hebben zie ik mezelf niet snel doen, tenzij ik het werk en de kunstenaar al ken. Hoewel, via Twitter kwam de tekenaar Bas Geeraets (@AtelierGeeraets) op ons pad. Zijn haast abstract tekeningen van zwaluwzwermen vind ik prachtig.
Is het belangrijk dat jij en je partner het altijd eens zijn over een aankoop? Hoe beslis je/jullie?
Het is niet belangrijk, maar toch zijn we het vaak snel eens, en dat is wel zo prettig. Martijn kan in een seconde aan mij zien of ik iets mooi vind, en wellicht in gedachten al heb gekocht... We hoeven er nooit lang over na te denken. We hebben in het verleden regelmatig gebruik gemaakt van de KunstKoopregeling, het is fijn dat deze mogelijkheid voorlopig lijkt te blijven bestaan.
Is er een galerie waar je een speciale band mee hebt?
We komen graag bij Franzis Engels, en hebben daar ook onze meest recente aankoop gedaan: een prachtige ‘slome groene bel’ van Marinke van Zandwijk. Daarnaast bezoeken we regelmatig Galerie Roger Katwijk in Amsterdam en Galerie Helder in Den Haag. We kwamen ook heel graag bij Galerie de Witte Voet van Annemie Boissevain, voor prachtige keramiek of een kop thee. Helaas is zij er na vele jaren mee gestopt.
Als je onbeperkt budget had, van wie zou je dan een werk aankopen?
Dan graag een ‘Skyspace’ van James Turrel, misschien wel boven ons bed in de slaapkamer. Als je een keer de kans ziet om een ‘Twilight Experience’ van Turrel in Museum Voorlinden mee te maken moet je dat doen, ik vond het geweldig! Ook zou ik nog wel eens een echt uniek werk van Jan Schoonhoven willen bezitten. Of een groot olieverfschilderij van Armando, liefst uit de vroege jaren. Of een beeld van Andre Volten voor in onze patio, en er is nog zo veel meer, herman de vries staat ook op deze lijst...
Wie zijn je favoriete kunstenaars (op Gallery Viewer), en waarom?
Ik noemde Marinke van Zandwijk al: ze maakt prachtige werken van glas, zowel losstaande werken als hele grote composities. De kleur en helderheid van het glas spreekt ons erg aan.
Bij ons thuis hangt een heel zwaar geel schilderij van Sander Reijgers: we kochten het in een split second. Het ambacht en de tijd die er in zijn werken zit spat er vanaf.
Johan de Wit maakt eenvoudige, kwetsbare maar heel herkenbare vormen en voorwerpen. Haast ontroerend door de eenvoud, maar prachtig.
Ik ben ook erg gecharmeerd van Zaida Oenema, vooral van de knipsels en papierwerken. De herhaling en ritme in haar werken zijn intrigerend, evenals het geduld wat ze waarschijnlijk moet hebben om het perfect te maken.
Maar kijk ook naar Riki Mijling, Dirk Salz, Henny van der Meer, Anke Roder of Sandra Kruisbrink, en vorm je eigen mening. Smaken verschillen gelukkig! Op onze wensenlijst staat ook zeker de aanschaf van een werk van Cecilia Vissers, zij is helaas (nog) niet op Gallery Viewer te vinden.