Ook dit jaar - voor de vierde keer alweer - vindt tijdens Art Rotterdam 2020 de uitreiking van NN Art Award plaats. Met deze stimuleringsprijs wil NN Group kunstenaars helpen hun financiële toekomst veilig te stellen. De genomineerden voor deze editie zijn: Natalia Jordanova (Structura Gallery), Ana Navas (tegenboschvanvreden), Noor Nuyten (Upstream Gallery) en Koen Taselaar (Cokkie Snoei).
Hun werk zal te zien zijn in de NN Art Award stand en die van de galeries die hen representeren. Op verzoek van NN Group interviewde Manuela Klerkx de genomineerden voor een podcast over authentiek en innovatief vakmanschap en de invloed van Nederlandse kunstopleidingen op hun carrière. Ook geven ze antwoord op de vraag wat ze met het geld zouden doen mochten ze de cheque ter waarde van € 10.000 winnen. Naast het financieren van de prijs, koopt NN Group werk uit het oeuvre van één van de genomineerden voor de bedrijfscollectie. Dit werk zal worden tentoongesteld in het hoofdkantoor van NN Group in Den Haag. De jury bestaat dit jaar uit: Sofía Hernández Chong Cuy, directeur Witte de With, Rotterdam; Sietske van Zanten, directeur LAM Lisse; Katja Mater, beeldend kunstenaar; Jan Pieter Ekker, chef kunst Het Parool en Els Drummen, conservator NN Group Art Collectie.
NN Art Award - De Genomineerden
In een reeks van vier podcasts komen de verschillende kunstenaars aan het woord over hun kunst praktijk en in het bijzonder de betekenis van authentiek en innovatief vakmanschap en de invloed van Nederlandse kunstopleidingen hierop.
Natalia Jordanova (1991, Sofia, Bulgaria) is gefascineerd door de vraag hoe we de mens, als ‘technologisch lichaam’, als ‘nieuwe soort’, in dit ‘post-human’ tijdperk, kunnen definiëren. Met haar ‘Museum of Non-Human Ethics’, haar raadselachtige installaties en objecten die zich op eigenaardige wijze tot elkaar lijken te verhouden, creëert Natalia een soort ‘pareidolia’, psychische verschijnselen of illusies waarbij de hersenen automatisch verbanden proberen te leggen tussen willekeurige waarnemingen en objecten. Wie zich toegang wil verschaffen tot de mysterieuze wereld van Natalia zal niet kunnen ontkomen aan de betekenis en visualities die zij geeft aan begrippen als ‘remote controller’, ‘Hyper-self’, ‘mediation-station’ en ‘super nova’. Haar website - als onderdeel van haar artistiek onderzoek - geeft een helder beeld van haar kunstpraktijk die bijna niet in woorden uit te drukken is want alles wat je is anders dan het lijkt. Denken is voor Natalia een werkproces, een voortdurend onderzoeken van relaties en verbanden in een ‘unstable state of modernity’.
Natalia studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en studeerde fotografie aan de Nationale Academie voor Theater en Filmkunsten in Bulgarije. Momenteel is zij resident kunstenaar aan het Sandberg Instituut in Amsterdam, op de afdeling Dirty Art.
Ana Navas (1984, Equador) onderzoekt het ontstaan en de geschiedenis van verschillende gebruiks-, design- en kunstobjecten. Enerzijds doet zij dat door onderzoek te doen naar het materiaal en de specifieke functie(s) en vorm(en) waaruit een object bestaat, en anderzijds door haar eigen ideeën en fantasie daarop los te laten waardoor er eigenaardige nieuwe betekenissen en relaties ontstaan. Hoe belanden objecten in ons collectieve geheugen en in hoeverre kunnen we daar verandering in aanbrengen? In hoeverre was het Modernisme bepalend voor onze definitie van kunst? En wat als we een ander licht op die geschiedenis werpen? In hoeverre verandert de betekenis van de objecten als we de context waarbinnen zij relaties tot elkaar en tot ons aangaan veranderen? Door geen verschil te maken tussen ‘high’ en ‘low’ cultuur of tussen verschillende disciplines en door materialen en voorwerpen voortdurend te transformeren tot iets anders (bijvoorbeeld een kledingstuk dat in een ander werk een beeld wordt) doorbreekt Ana bestaande clichés en vooroordelen en maakt zij ons bewust van de condities en processen die ten grondslag liggen aan de (symbolische) betekenissen die wij hechten aan de dingen in de wereld om ons heen.
Ana Navas studeerde aan de Staatsacademie voor Beeldende Kunsten in Karlsruhe, Duitsland (onder begeleiding van Franz Ackermann) en aan De Ateliers in Amsterdam. Ze was eerder artist in residence bij FLORA ars + natura Bogotá, Cité des Arts Paris, Goethe Instituut Salvador de Bahía, Centre Européen d’ Actions Artistiques Contemporaines Strasbourg en het Fondo Nacional para la Cultura y las Artes in Mexico. Ze wordt vertegenwoordigd door galerie tegenboschvanvreden in Amsterdam.
Voor haar conceptuele werk werkt multi-media kunstenaar Noor Nuyten (1986, Groningen) nauw samen met wetenschappers, ambachtsmensen (van schoenmakers tot ‘klokken-dokters’, dansgezelschappen, ontwerpers, etc.) Zij is met name geïnteresseerd in de materialiteit van de digitale wereld en de invloed van rationele systemen als tijd, taal, zwaartekracht en afmetingen op ons sociaal gedrag. Haar performances en kunstobjecten - met vaak enigmatische titels als ‘Future is Behind’, ‘Gravitational Choices’ en ‘Swiped Horizons’ - illustreren (niet geheel zonder humor) hoe de werkelijkheid door (ogenschijnlijk) kleine ingrepen zomaar kan veranderen. Zo ontwierp zij met behulp van een ‘klokken-dokter’ een kunstwerk met de titel ‘Let’s meet at 3 O’Clock’ bestaande uit een horloge dat sneller loopt dan de standaard tijd en daardoor alleen afspraken tussen mensen die het dragen mogelijk maakt. Haar werk is minimalistisch en esthetisch, rationeel en fictief tegelijk en laat op speelse wijze zien hoe alles wat is ook anders had kunnen zijn. Ze wordt vertegenwoordigd door Upstream Gallery in Amsterdam.
Noor Nuyten studeerde aan de Minerva Academie in Groningen en het HISK in Gent. Daarnaast volgde ze een Exchange Master op de Malmö Art Academy in Zweden en een speciaal programma voor wetenschappers en kunstenaars aan de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. In 2015 was ze gast resident aan de Rijksakademie in Amsterdam.
Oorspronkelijk tekenaar, maar inmiddels bekend om zijn zeefdrukken, (digitale) collages, wandtapijten en keramiek blijft multi talent Koen Taselaar ons verrassen met nieuwe combinaties en ontdekkingen waarin kunstgeschiedenis en elementen uit de straatcultuur, pop en subculturen door elkaar heen lopen. Tekst en beeld staan centraal, niet voor niets leeft hij zich graag uit in typografie met een wirwar aan lijnen, teksten en beelden die meestal op associatieve (en humoristische) wijze tot stand komen en tot grote gelaagdheid leiden. De laatste jaren legt hij zich toe op het transformeren van tekeningen in wandtapijten en 3-dimensionale keramieken sculpturen die hij in landen als China en India onderzoekt. Hoewel hij een academische achtergrond heeft houdt hij van het naïeve in de kunst en heeft hij een do-it-yourself mentaliteit.
Koen Taselaar studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en werkt samen met het Textielmuseum Tilburg, het Europees Keramisch Werkcentrum in Oisterwijk en hij was artist in residence in de Chinese keramiekstad Jingdezhen.