In de rubriek ‘De keuze van…’ laten we een keur aan kunstliefhebbers (van incidentele kopers tot kunstprofessionals) aan het woord over hun beleving van kunst, en vragen we naar hun voorkeuren: waar zien ze het liefste kunst? Waar kopen ze, en vooral: wie kopen ze? In dit deel Frits de Coninck (Kunstcriticus)
Wat betekent kunst voor jou?
Kunst gaat voor mij om de verbeelding, voorbij de grenzen van wat logisch, bekend en vertrouwd is. Kunst die me iets doet, dwingt me om open naar de wereld te kijken, steeds opnieuw. Je kunt niet zomaar achteloos aan dingen voorbijgaan en denken dat je het wel weet. Een goed kunstwerk stelt vragen over van alles en nog wat en geeft vooral geen antwoorden.
Heb je kunst van huis uit meegekregen of heb je zelf je pad moeten vinden?Kunst was bij ons thuis amper aanwezig. Ik ontdekte op de middelbare school schrijvers als Hugo Claus en Lucebert, en zo kwam ik ook terecht bij de beeldende kunst. Die opwinding dat een gedicht, een tekening of een schilderij een gevoel of een idee oproept dat je omverblaast, ken ik nog steeds. Ik heb het geluk gehad dat ik heel jong in contact kwam met galerist en kunsthandelaar Lambert Tegenbosch, die een kunstkoper van me maakte. Kunst bleek je ook gewoon in huis te kunnen hebben, en hij maakte me dat mogelijk door me in termijnen te laten betalen.
Waar haal je je informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan: krant, vakbladen, televisie, online?
Ik lees over kunst alles wat los en vast zit. Vakbladen natuurlijk, maar ook recensies in kranten, tijdschriften en online. En ik houd van kunstboeken en catalogi. Voor mijn kennis van de actualiteit is er geen betere bron dan gesprekken met mensen in de wereld van de kunst.
In een galerie, om nieuw werk van een kunstenaar in samenhang te zien. In een museum, voor het grotere overzicht en de andere schaal. Op de beurs, om de actualiteit op één plek bij elkaar te hebben. Maar het atelier is me het meest dierbaar: daar krijg je een kijkje in de keuken van het kunstenaarschap. De fysieke realiteit is voor mij onvervangbaar: online kan ik geen beeldende kunst beleven.
Hoe vaak per jaar koop je kunst? Koop je werk in oplage of liefst uniek werk?
Tot nu toe twee à drie keer per jaar en zowel uniek werk als in oplage (foto’s en vorig jaar ook de eerste video).
En waar koop je dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?
Zowel in de galerie als op de beurs. Op de laatste editie van Art Rotterdam werd ik verrast door de mij nog onbekende Ricardo van Eyk; ik heb meteen een schilderij van hem gekocht, Firm. Voor kopen op een veiling ben ik ongeschikt, te begerig.
Is het belangrijk dat jij en je partner het altijd eens zijn over een aankoop?
Wat ik belangrijk vind is dat je elkaar kritisch bevraagt en samen kijkt. Vier ogen zien meer. Het is fijn om elkaar te prikkelen en soms ook om de begeerte in te tomen. Alhoewel, mijn in 2001 overleden vrouw wilde ooit een tweede tekening van Ellsworth Kelly kopen en ik vond dat onverantwoord, konden we niet betalen. Nog steeds spijt van.
Is er een galerie waar je een speciale band mee hebt?
Bij galerie tegenboschvanvreden voel ik me thuis. Pietje, Martin en Joan staan voor hun ‘stal’ van vooral jonge kunstenaars met een heel eigen, onderzoekende blik op de wereld en zijn altijd geïnteresseerd in een open gesprek.
Als je onbeperkt budget had, van wie zou je dan een werk aankopen?
Natuurlijk heb ik een lijstje van kunstenaars wier werk me al een leven lang fascineert. Toen het nog had gekund, heb ik het niet gekocht en nu is het onbetaalbaar, althans voor mij. Ik heb het o.a. over Jan Schoonhoven, Maria Lassnig, Luc Tuymans.
Wie zijn je favoriete kunstenaars (op Gallery Viewer), en waarom?
Ik hou van het werk van Bob Eikelboom die op een heel eigen, brutale manier het ‘schilderij’ aanpakt; natuurlijk is dat eerder ook al gedaan, maar hij vindt toch een eigen weg.
Van de installaties van Sarah Pichlkostner, die het allergewoonste materiaal omtovert tot een intiem en stil universum, waarbij alle zintuigen in stelling lijken te worden gebracht.
En ik kan eindeloos kijken naar de geometrisch-abstracte schilderijen van Steven Aalders die ogenschijnlijk eenvoudig – met kleur en lijn – de sensatie van licht en ruimte oproept, alsof hij de coördinaten van het leven vastlegt.
Bekijk de website van Frits de Coninck
Gallery Viewer en Het Parool zijn op 18 april 2019 mediapartners geworden. De samenwerking bestaat uit een uitwisseling van content. Zo publiceert Het Parool wekelijks de rubriek ‘De keuze van…’ van Oscar van Gelderen en Manuela Klerkx in de krant en op de site.