Stel: je kunt kiezen tussen een fysiek werk van acryl op linnen en de NFT ervan? Wat kies je dan? Dadara zoekt het uit via zijn CryptoGreyman Project: hij recyclede zijn iconische figuur Greyman en schilderde er een gepixelde versie van, die hij daarna ook als NFT creëerde.
Op beide versies, de fysieke en digitale, kan je nu al bieden. Op vrijdag 19 november om 19.01 lopen beide veilingen af. Het laatste, spannende uur van de veilingen is in KochxBos Gallery te volgen via widescreens met begeleidend commentaar van Dadara: “Welke versie brengt meer op?” Na de laatste online hamerslag - het einde van de veilingen - is er een nabeschouwing en Q&A over het proces ‘Fysiek- versus Digitaal schilderij’.
Afgelopen voorjaar, toen de meesten van ons nog nooit van het woord fungible hadden gehoord, laat staan van NFTs, hamerde Christie’s in New York een non-fungible token af voor iets meer dan 69 miljoen dollar. Het werk was bovendien van een kunstenaar die bij de meesten geen belletje deed rinkelen: Beeple.
Er bleek een enorme markt te zijn voor deze digitale objecten die iedere vorm kunnen aannemen van sneakers tot auto’s en van horloges en huisdieren tot kunst. De blockchaintechnologie achter de NFTs maakt het mogelijk dat de digitale objecten uniek zijn, waardoor online verzamelen ineens mogelijk werd. Bijkomend voordeel: deze unieke digitaal kan je direct van de maker kopen en hebben dus geen galerie of veilinghuis nodig. Dat maakte de veiling bij Christie’s mede zo opmerkelijk. Sindsdien is de NFT en de achtbaanachtige markt hiervoor niet uit het nieuws geweest.
Dadara
Voor velen is het werk van Dadara (pseudoniem van Daniël Rozenberg, NL 1969) onlosmakelijk verbonden met de opkomende housescene van de vroege jaren ’90. Dadara tekende de flyers van de spraakmakende Amsterdamse nachtclub RoXY en maakte naam met gestileerde tekeningen van baby’s voor het platenlabel Outland Records.
Terugkerende thema’s in Dadara’s werk zijn technologische vooruitgang en de gevolgen daarvan voor onze privacy, landsgrenzen, het bancair systeem en onze omgang met geld. Gezien alle artistieke, financiële en filosofische implicaties komen bij CryptoGreyman project over NFTs veel thema’s uit zijn werk samen.
The Exchanghibition Bank
Met de thema’s die Dadara aansnijdt is hij zijn tijd vaak ver vooruit. Zo richtte Dadara in 2010 zijn eigen bank op, The Exchanghibition Bank, om onderzoek te doen naar de waarde van kunst en geld. In Dadara’s alternatieve bancaire systeem konden mensen geld wisselen tegen biljetten van onder andere nul, miljoen en oneindig. Veel is er sindsdien nog niet veranderd: “Waarom lezen we in het nieuws vooral over kunst als er een Picasso, Van Gogh of Basquiat voor tientallen miljoenen wordt geveild? Nu gebeurt eigenlijk hetzelfde, want de meesten kennen NFTs doordat er een Beeple voor bijna 70 miljoen werd verkocht. Maar wat zegt dat over de waarde van kunst?”
Behalve een onderzoek naar de waarde van kunst was The Exchanghibition Bank ook een onderzoek naar de waarde van geld. “Vaak zijn we vergeten dat dat geld geen absolute waarde heeft, maar bedacht is en als bedenksel, als afspraak, ook waarde heeft. Daarom is het interessant dat men -11 jaar later- beseft dat een ander soort afspraak, zoals de crypto’s, ook een betaalmiddel kan zijn.”
Like 4 Real
Voor het Like 4 Real-project (2013) bouwde Dadara onder meer een 15 meter hoge gouden Like op het terrein van het Burning Man festival in Nevada. Dadara verdiepte zich in social media, omdat hij merkte dat het voor kunstenaars en muzikanten weliswaar steeds makkelijker werd om hun werk onder de aandacht te brengen, maar het tegelijkertijd steeds moeilijker werd om er van te kunnen leven. Afbeeldingen konden eindeloos gekopieerd worden en copyrights werden amper betaald. “Daarin zouden NFTs een grote verandering kunnen betekenen, hoop ik. Ook in de mindset van mensen, dat kunst online wél waarde heeft”.
Het onderliggende thema, digitaal eigenaarschap, houdt Dadara dan ook bezig. “Ik merk dat het begrip van digitaal eigenaarschap moeilijk te bevatten is voor mensen. Ze begrijpen dat ze eigenaar zijn wanneer ze bijvoorbeeld een schilderij van mij kopen. Ze kunnen het tenslotte aan hun muur hangen. Maar wat betekent eigenaar zijn van een online beeld? In een tijd waarin steeds meer mensen een deel van hun leven migreren naar het digitale domein is het een niet zo’n makkelijk te beantwoorden vraag wat nu de waarde is van het eigenaarschap van een digitaal kunstwerk dat je op de digitale muur van je virtuele huis in de Metaverse kan hangen, zodat de Avatars van je vrienden kunnen komen kijken. Het vergt een hele andere mindset.”
Greyman
Dadara tekende de Greyman begin jaren negentig voor het eerst: “Mijn werk is vaak een spiegel van de realiteit, maar dan een Black Mirror versie, zij het met een regenboograndje. De Greyman heb ik destijds neergezet als een soort modern-day superhero die als The Incredible Greyman vocht tegen fun, kleur, creativiteit en humor. Ook heb ik een negen meter hoog standbeeld opgericht voor de Greyman waar hij met aktetas in zijn hand een bronzen toorts vasthield als Statue of No Liberty.
Op dit moment is er een heuse “gold rush” gaande. Er is een hoop hebzucht bij mensen die denken dat ze hier vooral heel snel veel geld mee kunnen verdienen. Daarom leek mij die grijze man met zijn aktetas en stropdas ook een mooi symbool voor dit project dat kijkt naar de waarde van NFT’s versus fysieke kunst.”
The CryptoGreyman Project - Twee online veilingen
Voor het CryptoGreyman-project schilderde Dadara een gepixelde versie van Greyman. Alleen Dadara’s handtekening is niet gepixeld. Van dit schilderij heeft hij een NFT gemaakt.
In samenwerking met KochxBos Gallery wordt het schilderij online geveild via BVA-auctions en de NFT via het online platform Rarible. Beide veilingen lopen af op vrijdag 19 november om 19.01 uur.
“Met die twee veilingen leggen we letterlijk de vraag neer welke versie meer waarde heeft. Tegelijkertijd is er een andere interessante vraag: Is de NFT een afgeleide, een bijproduct van het schilderij. Of is het schilderij juist specifiek gemaakt voor dit project om de NFT te kunnen maken?”
“Daarnaast wil ik met dit project een brug slaan tussen de traditionele kunstwereld en de nieuwe NFT-wereld. Daarom is het ook mooi is om Greyman weer letterlijk in een nieuw jasje te steken – een digitaal cryptojasje, waarbij ook die handgeschilderde pixels dus weer spelen met het fysieke versus het digitale.”
Online veilingen, informatie- en kijkdag, veilingavond, nabeschouwing en Q&A
Een veiling zou geen veiling zijn zonder kijkdagen. Wil je meer weten over NFTs of een uitgebreide toelichting op het project en het werk door Dadara? Kom dan naar de kijkdag.
Informatie- en kijdag
Woensdag 17 november tussen 17:00 en 19:00 uur informatie- en kijkdag bij
KochxBos Gallery, Eerste Anjeliersdwarsstraat 36 in Amsterdam.
Einde veiling, nabeschouwing, Q&A
Vrijdag 19 november van 18:00 tot 19:00 uur kan je in de galerie de afloop van de twee veilingen fysiek volgen. Daarna volgt een nabeschouwing en een Q&A met Dadara.
De avond van 19 november is ook via een livestream te volgen. Tune in vanaf 18:00 via het KochxBos Youtube-kanaal.
Klik hier om vast in te checken en vrijdag de livestream te volgen.