Heeft u kunst van huis uit meegekregen?
Mijn ouders zijn grote liefhebbers van moderne en hedendaagse kunst. Ze hebben mij naar alle klassiekers en grote musea zoals Galleria Borghese, Louvre, Prado en MoMA meegenomen. Ze zijn bovendien trouwe bezoekers van de tentoonstellingen in mijn galerie, wat ik erg waardeer.
Na mijn studie kunstgeschiedenis ben ik naar de kunstbeurs Frieze in Londen gegaan. Rondom deze beurs is namelijk ook een aangepaste programmering te zien, in kunstinstellingen in Londen. De beurs zelf was indrukwekkend, maar vooral het werk van Anish Kapoor in de Royal Academy is mij bijgebleven. Het werk ‘Svayambh’ is een anderhalve meter hoog blok rode was, dat over een rails van de ene zaal naar de andere wordt geduwd. Bij elke doorgang laat het blok een laagje was achter op de deurposten.
Wat was uw eerste betrekking in een galerie? Of bent u gelijk zelf een galerie gestart?
Rond 2008 was ik bezig mijn master en opleiding aan de Willem de Kooning Academie af te ronden en signaleerde ik al pratend met mijn medestudenten een probleem: te veel kunstenaars en te weinig plek om deze een podium te geven. Daarnaast zijn de eindshows van alle academies verspreid over het hele land, dus bedacht ik een platform om een selectie van het beste talent van alle academies te tonen. Ik worstelde ook met de vraag wat de waarde van mijn eigen kunstwerken was; het leek me interessant om die vraag juist bij het publiek neer te leggen. Zo ontstond een veilingplatform voor jonge kunstenaars: ONGEKEND Young Masters@Auction. Deze tentoonstellingen en veilingen vonden plaats in grote, leegstaande panden zoals het voormalige art’otel en het voormalige NRC Handelsblad-kantoor in Amsterdam. De veilingen waren succesvol en de – toen nog – onbekende kunstenaars werden uitgenodigd om in vooraanstaande galeries te exposeren. Het was voor mij dus een hele logische stap om zelf een galerie te openen. Ik ben begonnen met verschillende pop-up galeries: in de Van Baerlestraat (Amsterdam), Van Hoytemastraat (Den Haag) en Centraal Station Utrecht. Uiteindelijk besloot ik me in Amsterdam te vestigen aan de Lindengracht, in het hart van de Jordaan. Dit gebied past het beste bij mij: de combinatie van de locatie en de unieke sfeer van de Jordaan waren bepalend.
Kersgallery toont topwerken van topkunstenaars. Veelal zijn dit werken van kunstenaars die vanuit museaal perspectief hun strepen al hebben verdiend, maar ik vind het ook leuk om jongere kunstenaars waarin ik geloof een kans te geven. Vaak koppel ik dit jonge aanstormende talent aan bekende namen. Dit is vaak voor beide partijen een bron van inspiratie. Er zijn eigenlijk twee stromingen in de actuele kunst die Kersgallery toont. Aan de ene kant kunstenaars die het theatrale en absurde van het dagelijks leven - en van het wereldtoneel – laten zien; Raquel van Haver, Gé-Karel van der Sterren, Karen Sargsyan en David Bade. En aan de andere kant kunstenaars die middels het abstract-impressionistische gebaar verslag willen doen van de natuur in al haar wonderbaarlijkheid, met al haar geheimen; Lotte Wieringa en Marc Mulders. Mette Sterre bevindt zich mooi genoeg precies tussen deze twee werelden in. Bij alle kunstenaars gaat hun verslag van die wonderlijke, mystieke natuur – of die theatrale dagelijkse werkelijkheid – gepaard met een element van bezwering en sublimatie.
Wat vindt u het mooiste aspect van het vak galeriehouder?
Ik voel me bevoorrecht iedere dag met kunst bezig mogen te zijn. Het ontdekken van nieuw talent en deze een platform aan te bieden en te tonen aan het publiek.
Met welke galeries voelt u zich nationaal/internationaal verwant?
Een bevriend kunstenaar heeft me een keer vergeleken met Annina Nosei, wat ik als een groot compliment heb ervaren. Zij was de eerste art dealer die het werk van Basquiat toonde. Ook toonde zij voor het eerst Shirin Neshat. Het zou natuurlijk geweldig zijn als Raquel van Haver of Lotte Wieringa door Gagosian worden ontdekt bij Kersgallery. :)
In een ideale wereld: welke kunstenaar zou u het allerliefst vertegenwoordigen?
Op Volta Basel, twee jaar geleden, wilde ik graag een Willem de Kooning tonen naast het werk van Marc Mulders en Karen Sargsyan. Mulders had een ode gemaakt aan Willem de Kooning, en het leek mij interessant om die twee naast elkaar te kunnen zien. Ik probeerde via kunsthandelaren aan een De Kooning te komen, maar helaas is me dat niet gelukt.
Wat is er veranderd in de kunstwereld sinds u uw eerste stappen zette?
Er wordt tegenwoordig veel meer online gekocht en verkocht dan een paar jaar geleden. Via Instagram verkoop ik de laatste tijd geregeld werken. Ik weet niet zeker of ik de online beurzen nou een groot succes vind. Kunst laat zich slechts beperkt online zien. Uiteindelijk moet je de werken ook zien, ervaren en voelen.
Wat/wie verzamelt u zelf?
In mijn huis heb ik natuurlijk van veel kunstenaars uit mijn stal werken hangen, zoals Raquel van Haver, Marc Mulders, David Bade en Kim Dorland. Ook koop ik regelmatig wat op veilingen, zo heb ik onder andere wat werken van Günther Förg verzameld.
Heeft Corona uw denken over de kunstwereld beïnvloed?
Jazeker, normaal vlieg ik van de ene beurs naar de andere en dat was afgelopen jaar niet het geval. Ik wil me het komende jaar dan ook meer focussen op een aantal goede beurzen en niet meer alles doen. Het lijkt dat mensen meer tijd hebben en nemen om zich echt te verdiepen in hedendaagse kunst, mensen nemen langer de tijd voor een galeriebezoek en de gesprekken over de werken gaan veel meer de diepte in.
Bekijk hier de kunstenaars vertegenwoordigd door Kersgallery