In de rubriek ‘De keuze van…’ laten we een keur aan kunstliefhebbers (van incidentele kopers tot kunstprofessionals) aan het woord over hun beleving van kunst, en vragen we naar hun voorkeuren: waar zien ze het liefste kunst? Waar kopen ze, en vooral: wie kopen ze? In dit deel Jop Ubbens (oprichter Ubbens Art)
Wat betekent kunst voor jou?
Kunst is alles voor mij. Ik eet, drink, droom en leef kunst. Een bestaan zonder kunst kan ik mij moeilijk voorstellen: het verschaft mijn leven toegevoegde waarde, en de schoonheid van kunst maakt mij extreem blij.
Heb je kunst van huis uit meegekregen of heb je zelf je pad moeten vinden?
Mijn ouders sleepten ons mee naar Italië, waar de bezichtiging van steden, dorpjes, musea of tentoonstellingen de voorkeur kreeg boven strandbezoek en ijsjes. In zoverre heb ik het van huis uit meegekregen. In mijn studententijd heb ik die lijn doorgetrokken en werden Florence en Rome mijn favoriete vrijetijdsbestedingen. Na een studie Nederlands (niet afgemaakt) ben ik Kunstgeschiedenis gaan studeren, en werd ik wild enthousiast over de meeslepende 19e eeuw.
Waar haal je je informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan: krant, vakbladen, televisie, online?
Ik koop via boekwinkeltjes.nl veel kunstboeken, ik spel websites als news.artnet.com, ontvang catalogi van de veilinghuizen en probeer constant mijn vakliteratuur bij te houden. Veel kennis verkrijg ik middels gesprekken met vakbroeders en/of verzamelaars.
Waar bekijk je het liefste kunst? In een galerie, museum, een beurs of online?
Musea, veilingen, online: eigenlijk overal. Ik ben een soort kunstspons.
Hoe vaak per jaar koop je kunst? Koop je werk in oplage of liefst uniek werk?
Omdat ik ongeveer drie jaar geleden – na een 30-jarige (internationale) carrière bij Christie’s – Ubbens Art ben begonnen, vind ik het bezwaarlijk kunst te kopen, omdat ik bemiddel en adviseer. Ik probeer namelijk binnen het commerciële oprecht en transparant te blijven, en kan het niet over mijn hart verkrijgen eigenaar te worden van werk uit dezelfde categorie waarvoor ik bij verzamelaars bemiddel.
Daarom kopen mijn vrouw Cathinka en ik wel eens hedendaags werk bij bijvoorbeeld de Rijksacademie, of bij een galerie of bevriende kunstenaar. En dat is meestal uniek werk.
En waar koop je dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?
Zie bij vraag 5. Onlangs kocht ik nog een ‘spooky’ – beetje David Lynch-achtig – werk van de contemporaine Australische kunstenaar Toni Lloyd, bij Canvas Art Services In Naarden.
Is het belangrijk dat jij en je partner het altijd eens zijn over een aankoop? Hoe beslis je/jullie?
In het algemeen komen onze smaken zeer overeen. In de zitkamer hangen werken die wij samen mooi en boeiend vinden. In haar werkkamer hangt hedendaagse fotografie, waarover zij een paar boeken heeft geschreven, en in mijn bibliotheek heb ik een verzameling voorwerpen uitgestald zoals men dat doet in een ‘Kunst und Wunderkammer’. Ik heb een hang naar schilderijen en tekeningen van excentrieke, extravagante en elegante mannenportreten, uit de periode 1750-1930.
Is er een galerie waar je een speciale band mee hebt?
Niet echt. Wel heb ik bewondering voor de internationale visie en smaak van bepaalde galerieën, of van hun verdienmodel, zoals Borzo in Amsterdam: hun mix van zowel primary als secondary market werk, en hun keuzes en smaak daarin, spreekt mij aan.
Als je onbeperkt budget had, van wie zou je dan een werk aankopen?
Dat is makkelijk. Mijn grote wens is een werk van Franz Kline of een compositie van James Whistler. Het moge duidelijk zijn: ik ben van de ‘dooie’ kunstenaars.
Wie zijn je vijf favoriete kunstenaars op Gallery Viewer, en waarom? Liefst een mix van Nederlandse en buitenlandse kunstenaars!
- Bastiaan Woudt: vooral zijn fotoserie over zijn reis naar Marokko. En zijn zeer herkenbare portretten in zwart/wit: broeierig, eigen en zeer esthetisch.
- Evi Vingerling: haar tweekleurige werken maken mij meestal gelukkig.
- Saskia Noor van Imhoff: ik heb een keer met haar gesproken om bij Christies het depot voor een van haar locatie-specifieke installaties te gebruiken. Haar filosofische insteek daarin vond ik boeiend.
- Jan Schoonhoven (bij 2 galeries; Borzo / Upstream): contemplatief, het geeft mij rust in het hoofd als ik een tijdje naar een goed werk (vooral uit de jaren 60) van hem kijk.
- Danielle van Ark: we hebben zelf een brass etching uit 2014 – gekocht bij tegenboschvanvreden – aan de muur. Ze is een multimediale kunstenaar, ze fotografeert en van haar zandvloer in de Rijksacademie was ik onder de indruk.
- Lucassen: grand old man, maker van fascinerende schilderijen en van enigmatische formuleringen.
- Renato D’Agostin: de foto ‘Istanbul’ – van een duikende person – hangt bij ons op het prikbord in de keuken, als symbool van het absolute vrijheidsgevoel.
- Dan Walsh: ik houd sowieso van abstracte kunst. Walsh houdt het midden – daar waar ze elkaar ontmoeten – tussen Josef Albers en Peter Struycken.
- Rob Birza: de kwetsbare balans tussen abstract en figuratief, in combinatie met de kleuren en onderwerpen in zijn schilderijen, maken hem voor mij een van de beste Nederlandse kunstenaars.
- Steven Aalders: het minimale, het geometrisch-abstracte, is naast de voor mij zo meeslepende 19e-eeuwse kunst een mooi alternatief om ook van te houden. De werken van Aalders roepen dat bij mij op.