De Rijksakademie geeft ter ere van haar 150ste verjaardag voor het eerst edities uit. In a box bestaat uit 13 kunstwerken van bekendere Rijksakademie-alumni in een handgemaakte houten kist die samen een tentoonstelling vormen - zelfs de kaartjes met beschrijvingen worden meegeleverd. Tevens is tijdens de Open Studios (17-27 juni) een editie van Claudia Martínez Garay te koop.
made by artists…
Curator Aveline de Bruin maakte voor In a box een selectie uit residents van de afgelopen 20 jaar. Ze richtte met twee dozen de tentoonstelling In a box – a Rijksakademie exhibition made by artists for artists in. De selectie doet recht aan het internationale karakter van de Rijksakamie en aan de verscheidenheid aan werk dat er gemaakt wordt. De doos bevat naast ‘platte’ werken, zoals prints, foto’s en beschilderde paneeltjes, ook een video- en een textielwerk en een aantal kleine sculpturen.
“Ik geloof dat iedere collega wel plateau of een deksel van een van de dozen heeft geschuurd”, zegt Susan Gloudemans, Director Strategy & Development, over de 57 op maat gemaakte kisten waarvan er 40 voor de verkoop bestemd zijn. Ze straalt als ze het over de editie heeft: “Dit is precies wat voor mij de Rijksakademie is. Een uitdagende plek waar kunstenaars uit alle windstreken samenwerkingen kunnen aangaan en hun artistieke praktijk kunnen vergroten door de geboden faciliteiten”. In haar voorwoord bij de tentoonstelling benadrukt Aveline de Bruin het belang van een instituut als de Rijksakademie voor de lokale kunstwereld. Ook spreekt ze de hoop uit dat de kisten over de wereld verspreid worden om zo de kennis over en het belang van de Rijksakademie onder de aandacht te brengen.
…for artists
The door is open, it is just very heavy, staat in blokletters op het deksel van de doos. Kunstenares Nora Turato (RA 2017-18) trof de tekst aan op de deur van een Amsterdams café. “Eigenlijk past deze tekst beter de Rijksakademie. Wij selecteren maar een keer, aan de poort, en daarna staat de deur open”, zegt Gloudemans.
Naast Turato maakten Carlos Amorales, Yael Bartana, Rossella Biscotti, Sander Breure & Witte van Hulzen, Xinyi Cheng, Pauline Curnier Jardin, Meiro Koizumi, Gareth Nyandoro, Amalia Pica, Praneet Soi, Jennifer Tee en Helen Verhoeven elk een werk in oplage. De opbrengst van de box komt geheel ten goede aan de ondersteuning van de volgende generatie kunstenaars op de Rijksakademie.
Tupananchiskama
Naast de box wordt er ook een editie uitgebracht die qua prijsstelling iets toegankelijker is. Claudia Martinez Garay (RA 2016–17) maakte speciaal voor de Rijksakademie een editie van 150 stuks met de titel Tupananchiskama (until we meet again). In het werk van Martínez Garay staat de geschiedschrijving en het collectieve geheugen van Peru centraal. Daarbij heeft de Peruaanse vooral oog voor het lot van de inheemse bevolking van de Andes.
In de cultuur van de Quechua is tijd cyclisch en het leven op aarde is daar onderdeel van. Daarom bestaan er in het Quechua geen uitdrukkingen zoals het Engelse ‘good bye’ die een definitief afscheid impliceren. Wel bestaan er verschillende manieren om tot ziens te zeggen; een groet die juist een weerzien veronderstelt. Tupananchiskama is er een van en betekent zoveel als: totdat het leven ons weer samenbrengt.
De editie Tupananchiskama (until we meet again) van Claudia Martínez Garay is tijdens de Open Studios te koop voor €150,00 (excl. btw).