Sam Salehi Samiee - Homage to Monet’s water lilies offended by the Teheran Mountains, 2012, 145 x 160 cm, Collectie AkzoNobel Art Foundation
Van Publiek tot
Prijzen | Sam Salehi Samiee
Als samensteller van
een internationale kunstcollectie heb ik als veronderstelde
fijnproever het grote voorrecht aangedragen te worden voor
kunstcommissies, waardoor ik met mijn neus bovenop jong talent zit. Zo ook in
2012, toen ik me als gecommitteerde mocht buigen over de eindexamenwerken van
de studenten van de AKI in Enschede.
Soms is het ontdekken van nieuw talent een
aftastende ontmoeting, maar in het geval van Sam Salehi Samiee was het een
‘smack in the face!’. Deze jonge Iraanse schilder kwam vanuit Teheran naar
Enschede om een synthese te zoeken tussen de westerse kunstwereld en zijn
Perzische achtergrond, en schilderen kon hij! Aan de muren van zijn studio
hingen indringende portretten van dode mannen, zoals we die dagelijks in het
nieuws zien, maar dan letterlijk opgetild en aan de muur gehangen als
eigentijdse Piëta’s. Hoewel zijn werk in een later stadium nog veel
installationeler zou worden, was het in dit vroege stadium al duidelijk dat de
schilderijen juist dankzij die sculpturale plaatsing zo’n onuitwisbare indruk
maakten.
De Art Foundation kocht een groot schilderij aan en een aantal werken op papier. In het schilderij “Afternoon:Homage to Monet’s water lilies offended by the Teheran Mountains” wringt Samiee zich letterlijk in de canon van de Westerse kunstgeschiedenis door in zijn interpretatie van de iconische waterlelies van Monet de bergen rondom Teheran te laten opdoemen. Bij de aankoop adviseerde ik Samiee om een post-academie te doen om zijn praktijk verder te verdiepen. In 2014 werd hij als artist-in-residence op de Rijksacademie in Amsterdam aangenomen, en twee jaar later kwam hij er vandaan met een zinnenprikkelend visueel universum dat hoge ogen gooide bij pers en kunstwereld.
(tekst gaat verder onder de afbeelding)
Sam Salehi Samiee - The Sky River, 2015, 215 x 272,5 cm, Collectie
AkzoNobel Art Foundation
Het werk van Samiee heeft juist zo’n kracht omdat het zijn grondvesten zo in de schilderkunst heeft, maar door al het zoekende duwen en trekken aan de grenzen van dat medium, het schilderen weer tot iets volstrekt fris en eigentijds heeft gemaakt. De schilderijen worden letterlijk uit hun verband gerukt en, in een kookpot waar zowel metafysica, psychoanalyse, Westerse kunstgeschiedenis, als Perzische literatuur, Adab en gender ‘food for thought’ zijn, onderdeel van een ruimtelijke installatie die begint te communiceren als een groot levend organisme.
Ik ben blij dat ik aan die ontwikkeling wellicht een steentje bij heb kunnen dragen. Een collectie is in het beste geval toch ook een springplank voor de kunstenaar. Na de Rijksacademie won Samiee in 2016 de Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst, en bij dit schrijven is zijn werk zowel in het Haags Gemeente Museum, de Biënnale Berlijn, Robot Love Eindhoven en onze eigen Art Space te zien. Daar bovenop wist hij op 29 september de prestigieuze Wolvecampprijs 2018 in de wacht te slepen. Klinkt als een sprookje, toch? Maar belangrijker dan een mooie start van een carrière op papier, is de bevlogenheid van een kunstenaar die, zowel zichzelf als de wereld die hij in zijn werk aanspreekt, alsmaar blijft prikkelen en scherp houdt.
De AkzoNobel Art Foundation verzamelt en toont kunst sinds 1996. De collectie wordt algemeen beschouwd als één van de meest toonaangevende bedrijfscollecties in Europe en bestaat momenteel uit ongeveer 1.800 moderne kunstwerken. De Art Foundation zoekt vooral nieuw, en soms nog onbekend, talent in de kunstwereld. De AkzoNobel Art Space is de publiek toegankelijke tentoonstellingsruimte van de AkzoNobel Art Foundation. De AkzoNobel Art Space is van maandag tot vrijdag van 10.00 tot 17.00 toegankelijk voor het publiek en op aanvraag. Het adres is AkzoNobel Center, Christian Neefestraat 2, 1077 WW Amsterdam. U kunt ook https://www.artfoundation.akzonobel.com bezoeken of de Art Foundation volgen via Facebook of Instagram @akzonobelartfoundation